...

Individuali veikla užsienyje, komandiruočių apmokėjimas

Žinių bazė

2016.06.05

Dirbu užsienyje su indiv. veikla. Norėjau paklausti kaip yra traktuojamos komandiruotės ir kaip jas reikia apskaičiuoti nuo gaunamų pajamų užsienyje? Objektas 8 mėn. buvimas 12 savaičių ir grįžimas atgal 3 savaitėms atostogų. Ir taip kas 3 mėn. Kaip išvengti dviejų mokesčių buvimo, kuris gali atsirasti dirbant 164 dienas jei tiksliai apskaičiavau?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2016-06-05 19:16

Individualią veiklą vykdantis gyventojas, veiklos vykdymo tikslais išvykęs iš nuolatinės veiklos vykdymo vietos į užsienio valstybę ir šį išvykimą įforminęs...

Publikavimo data: 2016-06-05 19:16

Individualią veiklą vykdantis gyventojas, veiklos vykdymo tikslais išvykęs iš nuolatinės veiklos vykdymo vietos į užsienio valstybę ir šį išvykimą įforminęs atitinkamu aktu (t.y. kiekvieną kartą išvykstant į užsienį atlikti darbų (paslaugų) surašomas aktas), kuriame turi būti nurodyta išvykimo tikslas, vieta (vietos), trukmė ir gyventojo numatomų apmokėti išlaidų rūšys leidžiamų atskaitymų tikslais. Iš individualios veiklos pajamų gali būti atimamos komandiruotės išlaidos, t. y. dienpinigiai apskaičiuoti teisės aktų nustatyta tvarka bei kelionės ir nakvynės išlaidos, pagrįstos juridinę galią turinčiais dokumentais. Kiekviena komandiruotė užsienio valstybėje neturėtų trukti ilgiau kaip 183 dienas, t. y. komandiruotės trukmės apribojimas iki 183 dienų taikomas atskirai kiekvienai komandiruotei į vieną užsienio valstybę ir per mokestinį laikotarpį nesumuojamas. Dienpinigiai už išbūtą laiką užsienio valstybėje apskaičiuojami vadovaujantis Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisyklėmis patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. sausio 28 d. nutarimu Nr. 99, neviršijant Lietuvos Respublikos finansų ministro 1996 m. lapkričio 21 d. įsakymu Nr. 116 nustatytų dienpinigių vykstantiems į užsienio komandiruotes normų.
Pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – GPMĮ) nuostatas, pajamoms iš individualios veiklos priskiriamos bet kokios nuolatinio Lietuvos gyventojo pajamos, kurias jis gavo iš Lietuvos ir užsienio, vykdydamas individualią veiklą. Todėl tiek Lietuvoje, tiek užsienyje gautos individualios veiklos pajamos apmokestinamos bei deklaruojamos Lietuvoje. Kai pajamos yra uždirbamos užsienio valstybėje, kuri yra Europos Sąjungos valstybė narė arba su kuria Lietuvos Respublika yra sudariusi ir taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį (toliau – DAIS), apmokestinant pajamas, vadovaujamasi ne tik GPMĮ nuostatomis, bet ir DAIS sutartimis. Jeigu individualia veikla besiverčiantis nuolatinis Lietuvos gyventojas faktiškai vykdo veiklą užsienyje ir toje užsienio valstybėje yra laikomas vykdančiu veiklą per nuolatinę bazę, tokios užsienio valstybėje uždirbtos individualios veiklos pajamos gali būti apmokestinamos toje kitoje užsienio valstybėje. Jeigu pagal DAIS nuostatas užsienio valstybė turi teisę apmokestinti gyventojo individualios veiklos pajamas ir jas apmokestina toje valstybėje, tai nuolatinio Lietuvos gyventojo pajamos, gautos už veiklą užsienio valstybėje yra neapmokestinamos pajamų mokesčiu Lietuvoje (taikomas atleidimo metodas), jeigu gyventojas turi ir kartu su metine pajamų deklaracija Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikia pajamų mokesčio ar jam tapaus mokesčio sumokėjimą toje užsienio valstybėje patvirtinantį dokumentą (išduotą užsienio valstybės mokesčių administratoriaus ar gyventojui pajamas išmokėjusio asmens).

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.