...

Gyvenu Suomijoje, tačiau noriu pradėti individualią veiklą Lietuvoje. Tai būtų prekyba internetu tekstilės gaminiais tiek Suomijoje, tiek Lietuvoje.

Žinių bazė

2016.10.24

Ar pradedant tokią veiklą nereikia persiregistruoti Lietuvoje? Ką šiuo atveju reikia daryti, kokių dokumentų reikia ir t.t.?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2016-10-24 00:48

Gyventojo mokestinės prievolės Lietuvoje priklauso nuo to, ar gyventojas laikomas nuolatiniu ar nenuolatiniu Lietuvos gyventoju. Pavyzdžiui, nuolatiniu Lietuvos gyventoju laikomas...

Publikavimo data: 2016-10-24 00:48

Gyventojo mokestinės prievolės Lietuvoje priklauso nuo to, ar gyventojas laikomas nuolatiniu ar nenuolatiniu Lietuvos gyventoju. Pavyzdžiui, nuolatiniu Lietuvos gyventoju laikomas fizinis asmuo, kurio nuolatinė gyvenamoji vieta mokestiniu laikotarpiu yra Lietuvoje, arba fizinis asmuo, kurio asmeninių, socialinių arba ekonominių interesų buvimo vieta mokestiniu laikotarpiu yra veikiau Lietuvoje nei užsienyje ir kitais Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 4 str. 1 dalyje nurodytais atvejais.
Jeigu netenkinamas nei vienas nuolatiniam Lietuvos gyventojui apibrėžti nustatytų kriterijų, fizinis asmuo mokesčių tikslais laikomas nenuolatiniu Lietuvos gyventoju.
Nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų mokesčio objektas Lietuvoje yra pajamos, gautos vykdant individualią veiklą Lietuvoje per nuolatinę bazę (įskaitant ir užsienio valstybėse gautas pajamas, susijusias su šia veikla ir todėl priskiriamas nuolatinei bazei). Nenuolatinis Lietuvos gyventojas laikomas veikiančiu per nuolatinę bazę Lietuvoje, jeigu jis Lietuvoje: nuolat vykdo veiklą; arba vykdo savo nuolatinę veiklą per priklausomą atstovą (agentą). Nenuolatinio Lietuvos gyventojo veiklos nuolatinumo apibrėžimas ir Nenuolatinio Lietuvos gyventojo atstovo (agento) statuso priklausomumo ar nepriklausomumo kriterijai patvirtinti Lietuvos Respublikos finansų ministro 2002 m. rugsėjo 25  d. įsakymu Nr. 301.
Vadinasi, jei faktiškai gyvenate ir gyvenamąją vietą esate deklaravęs užsienyje, mokesčių mokėjimo tikslais galėtumėte būti laikomas nenuolatiniu Lietuvos gyventoju. Tuo atveju, jei prekiautumėte internetu, Lietuvoje nereikia įregistruoti individualios veiklos, neatsižvelgiant į tai, kurioje valstybėje (Lietuvoje ir/ar užsienyje) būtų Jūsų prekių pirkėjai (veiklą turėtumėte įteisinti ir mokesčius mokėti pagal užsienio valstybės, kurios nuolatinis gyventojas esate, teisės aktus). Kaip nenuolatinis Lietuvos gyventojas privalėtumėte įregistruoti individualią veiklą Lietuvoje tik tuo atveju, jei tekstilės gaminiais prekiautumėte Lietuvoje per nuolatinę bazę (pavyzdžiui, prekiautumėte parduotuvėje Lietuvoje ar pan.)

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.