...

Dėl mokesčių mokėjimo sudarius jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį

Žinių bazė

2018.01.15

Neseniai sužinojau, jog galima vykdyti individualią veiklą (IV) pagal pažymą pasirašius jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį. Pirmas klausimas būtų apie tai, kur galima užregistruoti tokio pobūdžio sutartį, ar ją reikia tvirtinti notarine tvarka, ar užtenka tik šalių parašų (deja, man nepasisekė niekur surasti šios informacijos)?

Esminis klausimas, kurį pabandysiu iliustruoti pavyzdžiais, būtų toks:
Mano partneris (ne vyras) vykdo IV pagal pažymą krovinių gabenimo srityje. Automobilis, kuriuo jis išvežioja krovinius, registruotas mano vardu aš taip pat tvarkau mano partnerio buhalterinę apskaitą. Noriu pasiteirauti, ar mes galėtume sudaryti jungtinės veiklos sutartį, man neregistruojant IV veiklos (noriu pabrėžti, jog nuomos sutarties sudaryti nesvarstome)? Jeigu toks variantas galimas, tuomet kokius konkrečius mokesčius turėtume sumokėti ir kaip būtų traktuojamas uždirbtas pelnas? Pavyzdžiui, jeigu per mokestinius metus mūsų abiejų pajamos siekia 40 000 Eur ir mes susitariame dalintis pajamas lygiomis dalimis – po 20 000 Eur kiekvienai šaliai, ar kiekviena šalis mokesčius turėtų sumokėti nuo savo dalies – nuo 20 000 Eur, ar šalys turėtų sumokėti mokesčius nuo bendrų pajamų – 40 000 Eur? Toks pat klausimas liečia pajamų deklaravimą – ar deklaruoti reikėtų 40 000 Eur uždirbtas pajamas, ar kiekviena šalis deklaruoja tik savo dalį – 20 000 Eur. Klausiu todėl, nes nuo 2018 m. pasikeitė GPM mokesčio skaičiavimo tvarka ir labai svarbu žinoti, ar GPM mokestis siektų 5 proc. ar 15 proc. nuo uždirbtų pajamų?
Jeigu jungtinės veiklos sutarties, neįregistravus IV, pasirašyti negalima, tuomet ar man bus galima įregistruoti IV pagal pažymą, jeigu aš neišvežiosiu krovinių, t. y., aš nefigūruosiu jokiose važtaraščiuose VMI informacinėse sistemose/posistemėse, ir tuomet sudaryti jungtinės veiklos sutartį?
Taip pat norėčiau sužinoti, jeigu pavyksta sudaryti jungtinės veiklos sutartį, kaip reikėtų išrašyti sąskaitas faktūras? Ar kiekviena šalis išrašo atskirai sąskaitą faktūrą, nurodydama konkrečią sumą, ar galima išrašyti vieną, įrašant abi šalis?
Norėčiau gauti atsakymą, atsižvelgiant į mokesčių mokėjimo aktualijas nuo 2018 m.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2018-01-15 17:01

Gyventojai savarankiškai vykdyti individualią veiklą gali ir sudarę jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį (toliau – Sutartis). Sutarčių sudarymą reglamentuoja Civilinis kodeksas,...

Publikavimo data: 2018-01-15 17:01

Gyventojai savarankiškai vykdyti individualią veiklą gali ir sudarę jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį (toliau – Sutartis). Sutarčių sudarymą reglamentuoja Civilinis kodeksas, kurio nuostatų aiškinimas nepriskiriamas VMI kompetencijai.
Mokesčių tikslais svarbu, kad kiekvienas gyventojas (partneris), vykdantis individualią veiklą, įregistruotų ją Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (toliau – VMI) ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mokesčių teisės aktais bei atsižvelgdamas į Sutarties sąlygas, vykdytų mokestines prievoles. Informaciją Sutarties sudarymo klausimais Jums galėtų suteikti juridines paslaugas teikiantys asmenys.
Apie Sutarties sudarymą pranešti VMI nereikia, tačiau, VMI paprašius (pvz., atliekant kontrolės veiksmus), Sutartį turėtumėte pateikti. Kokios sutartys turi būti tvirtinamos notaro, nustatyta CK.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.