...

Tai kiek procentų – 5 ar 15?

Žinių bazė

2018.04.24

Sveiki. Kelis metus dirbu pagal IV ir visada pajamas deklaruodavau pačioje VMI, tai padarydavo už mane darbuotojos, kurios man parinkdavo 15 proc. nuo pajamų. Visgi dabar deklaravau pats ir pasirinkau 5 proc., VMI patikrino deklaraciją ir parašė, kad neatitikimų nerasta. Tai klaidą padarė tie, kas dabar tikrino ar klysdavo pastoviai tos darbuotojos, kai man parinkdavo po 15 proc? Mano IV veikla vadinasi meninė kūryba. Aš dirbu žurnalistinį darbą viename portale, bet pagrinde mano darbas – vertimas. Nesuprantu, kuris procentas man galioja.

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2018-04-24 07:58

Iki 2017 12 31 gautoms individualios veiklos pajamoms, išskyrus pajamas iš laisvųjų profesijų veiklos, apmokestinti buvo taikomas bendras 5 proc....

Publikavimo data: 2018-04-24 07:58

Iki 2017 12 31 gautoms individualios veiklos pajamoms, išskyrus pajamas iš laisvųjų profesijų veiklos, apmokestinti buvo taikomas bendras 5 proc. pajamų mokesčio tarifas, o pajamoms iš laisvųjų profesijų veiklos – 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.
Savarankiška meninė kūrybinė veikla (pvz., rašytojų, poetų, skulptorių, kompozitorių ar kt.) nepriskiriama laisvajai profesijai, todėl iš individualios meninės kūrybos veiklos gautos pajamos apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą.
Tuo tarpu žurnalisto individualiai veiklai vykdyti reikalingos specialios (dalykinės) žinios, išsilavinimas, profesinės veiklos pagrindai, todėl tokia veikla buvo priskiriama laisvosios profesijos veikloms ir pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Vertimo paslaugų veikla taip pat buvo laikoma laisvosios profesijos veikla ir pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą.
Norint teisingai pritaikyti pajamų mokesčio tarifą, svarbu tinkamai įsivertinti, kokios paslaugos ar darbai buvo atlikti (vertinamas faktiškai vykdomos veiklos pobūdis, suteiktos paslaugos turinys).
Jeigu Jūs, įregistravęs meninės kūrybos veiklą, faktiškai dirbote žurnalistinį darbą portale bei teikėte vertimo paslaugas, deklaruojant 2017 metais gautas šios veiklos pajamas, turėjote rinktis 15 procentų pajamų mokesčio tarifą.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.