...

Ar verslininko atsakomybė ta pati samdomam vadovui?

Žinių bazė

2019.05.06

Noriu pasiteirauti, ar verslininkas, turintis dalį akcijų ir dirbantis tos įmonės vadovu, gali būti patrauktas atsakomybėn už tai, kad sudarė nepalankius įmonei sandorius? Ar tik samdomas vadovas gali būti atsakingas? Ir kaip įrodomi tie nepalankūs sandoriai?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Giedrius Čiurinskas

Generalinis direktorius / „Colemont“

Premium

Publikavimo data: 2019-11-13 01:04

Jei įmonės akcininkas ir vadovas yra tas pats asmuo, vadinasi, bendrovės veikloje jis turi du vaidmenis. Per akcininkų susirinkimą jis...

Publikavimo data: 2019-11-13 01:04

Jei įmonės akcininkas ir vadovas yra tas pats asmuo, vadinasi, bendrovės veikloje jis turi du vaidmenis. Per akcininkų susirinkimą jis veikia kaip akcininkas, o įmonės kasdienėje veikloje – kaip vadovas. Dažniausiai pasitaikantis vadovo interesų konflikto atvejis, kai įmonės vadovas ir akcininkas šiuos du vaidmenis sutapatina ir, pavyzdžiui, įmonės lėšas naudoja asmeninėms reikmėms.

Kad ir kokie būtų motyvai, asmuo sau pretenzijos pareikšti negali. Kalbant apie nepalankius sandorius, vadovas pretenzijų gali gauti (aišku, ne iš savęs paties). Ieškovais tokiu atveju gali būti kreditorius, klientas, bankroto administratorius, valdybos nariai ar kiti bendrovės akcininkai.

Nepalankių sandorių įvertinimas atliekamas kompleksiškai. Įsitraukia audito įmonės, teisininkai, verslo konsultantai ir t. t. Vertinamos visos aplinkybės, o teisme bandoma įrodyti, kad vadovas nesiėmė visų reikiamų priemonių sandorio rizikai įvertinti. Tai sudėtingas procesas, bet Lietuvoje jau yra precedentų, kai verslo sprendimo taisyklė (angl. business judgement rule) pritaikoma vadovo naudai ir atvirkščiai.

Kadangi nuo pretenzijų apsisaugoti nėra galimybės (dažna pretenzija būna net nepagrįsta), tačiau galima apsisaugoti nuo nuostolių, patiriamų dėl pateiktos pretenzijos (t. y. visos teisinės išlaidos). Sprendimas – vadovų draudimas.

Ekspertai

Giedrius Čiurinskas

Giedrius Čiurinskas

Generalinis direktorius / „Colemont“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.