...

Kokia teisinė verslo forma gali būti tikslingiausia norint atidaryti vaikų žaidimų kambarį?

Žinių bazė

2014.04.15

Ar atidarant vaikų žaidimų kambarį pagal VMI nustatytus reikalavimus užtektų verslo liudijimo?
Ar tikslingiau būtų steigti Mažąją Bendriją. Ir tuomet ar galėčiau aš viena būti ir vadove, ir tvarkyti buhalteriją, ir vykdyti veiklą?
Dėkoju už atsakymą

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Jurgita Bliznikienė

Teisininkė / „Deloitte“

Publikavimo data: 2014-04-15 16:05

Vaikų žaidimų kambarį galima atidaryti ir nesteigiant įmonės. Tokiu atveju reikėtų įregistruoti individualią veiklą (verslo liudijimas Jūsų atveju negalimas). Individualios...

Publikavimo data: 2014-04-15 16:05

Vaikų žaidimų kambarį galima atidaryti ir nesteigiant įmonės. Tokiu atveju reikėtų įregistruoti individualią veiklą (verslo liudijimas Jūsų atveju negalimas). Individualios veiklos pažymą išduoda teritorinė VMI, gavusi atitinkamą fizinio asmens prašymą. Minėtą prašymą galima užpildyti ir pateikti VMI elektroniniu būdu, taip pat galima atsispausdinti išduotą individualios veiklos pažymą ir nereikia kelis kartus vykti į teritorinę VMI.

Šiai veiklai vykdyti galima įsteigti ir juridinį asmenį – mažąją bendriją ar uždarąją akcinę bendrovę. Kadangi juridiniai asmenys (įskaitant ir mažąją bendriją) turi rengti finansines ataskaitas, taip pat pildyti ir teikti VMI, Sodrai, Statistikos departamentui įvarias ataskaitas ir deklaracijas, būtų praktiškiau, kad mažosios bendrijos buhalteriją tvarkytų apskaitos įgūdžių ir patirties turintis asmuo ar apskaitos paslaugas teikianti įmonė. Tačiau, jei turite praktinės buhalterijos patirties, be abejo, galite būti ir vadove, ir tvarkyti apskaitą.

Prieš priimant galutinį sprendimą dėl veiklos vykdymo modelio (su individualios veiklos pažyma ar įsteigus mažąją bendriją), reikėtų pasiskaičiuoti, kuriuo būdu vykdyti veiklą būtų ekonomiškai naudingiau. Individuali veikla pasižymi nemažais mokesčiais: valstybinio socialinio draudimo – 28,5% nuo pusės apmokestinamų pajamų arba iki 4 680 Lt/mėn.; privalomojo sveikatos draudimo – 9% nuo pusės apmokestinamų pajamų, bet ne mažiau kaip 90 Lt/mėn. (nepriklausomai nuo gautų pajamų); gyventojų pajamų mokesčio – 5%; PVM – 21% (jei pajamos per metus viršija 155 000 Lt). Pažymėtina, kad prieš skaičiuojant mokesčius iš individualios veiklos pajamų galima atskaičiuoti 30% sąnaudų ir nebūtina šių sąnaudų pagrįsti jokiais dokumentais.

Ekspertai

Jurgita Bliznikienė

Jurgita Bliznikienė

Teisininkė / „Deloitte“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.