...

Gal galėtumėte patarti kokia veiklos forma būtų palankiausia?

Žinių bazė

2014.04.24

Veikla – baldų gamyba. Baldai parduodami (užsakant internetu) Lietuvos (20 proc.) ir ES užsienio asmenims (apie 80 proc.) –įmonėms ir gyventojams. Užsakant atvežama pirkėjui gamintojo transportu į nurodytą vietą. Pardavimo pajamos per mokestinį laikotarpį – 1 000 000 Lt (sąnaudos -700 000 lt). Veiklai vykdyti naudojamas nuosavos gamybinės paskirties patalpos, kurių rinkos vertė 200 000 Lt. Baldus gamina visi šeimos nariai: trys sūnūs ir sutuoktinė.

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Regiono vadovė / Klauberg BALTICS

Publikavimo data: 2014-04-24 12:06

Renkantis teisinę veiklos formą svarbu įvertinti būsimą veiklos apimtį, riziką, siekiamą pelną ir kitus panašius aspektus. Kadangi minėtu atveju kalbama...

Publikavimo data: 2014-04-24 12:06

Renkantis teisinę veiklos formą svarbu įvertinti būsimą veiklos apimtį, riziką, siekiamą pelną ir kitus panašius aspektus. Kadangi minėtu atveju kalbama apie jau veikiančią ir pelningą veiklą, uždaroji akcinė bendrovė, kaip ribotos atsakomybės juridinis asmuo, yra vienas iš geriausiai apsaugančių verslo dalyvių nuosavybės teise valdomą turtą. Šeimos turimas patalpas siūlytina naudoti nuomos pagrindais, o darbo jėgą įforminti darbo sutartimis. Uždarosios akcinės bendrovės vienas iš pagrindinių privalumų yra tai, kad už vykdomos veiklos prievoles yra atsakoma tik juridinio asmens turtu, t.y., šeima nerizikuotų prarasti turimą nekilnojamą turtą ar asmenines pinigines lėšas.

Dažnai klaidingai manoma, kad pasirinkus kitą teisinę juridinio asmens formą būtų skirtingai apmokestinamos veiklos pajamos. Bendra taisyklė, išplaukianti iš asmenų lygybės bei nediskriminavimo principų, yra ta, kad mokesčių įstatymai yra vienodai taikomi visiems juridiniams asmenims, nepriklausomai nuo jų teisinės formos, t. y., nesvarbu, ar verslas vykdomas pasirinkus uždarosios akcinės bendrovės, individualios įmonės ar kitą teisinę formą – pagrindinių mokesčių apskaičiavimas ir mokėjimas yra visais atvejais privalomas. Tačiau atskiri mokesčiai gali turėti taikytinų išimčių ir palengvinimų, kurie yra įvardinti tuos mokesčius reglamentuojančiuose įstatymuose. Naudinga įvertinti galimybes juos taikyti Jūsų verslui ir tokiu būdu optimizuoti pajamas iš verslo. Paprastai šios galimybės priklauso nuo įmonės veiklos apimčių, darbuotojų skaičiaus, akcininkų dalyvavimo kitose bendrovėse, darbo santykių, pajamų ir pajamų iš akcijų per dividendus santykio ir kitų aplinkybių, tačiau lengvatos gali būti laikino pobūdžio arba jų reglamentavimas gali keisti. Pavyzdžiui, šiuo metu lengvatinis 5 % pelno mokesčio tarifas gali būti taikomas įmonėms tik tuomet, kai yra tenkinamos visos žemiau išvardintos sąlygos:
i) juridinis asmuo įsteigtas Lietuvos Respublikoje;
ii) vidutis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius yra ne didesnis nei 10 žmonių;
iii) mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 1 mln. litų;
iv) įmonės akcininkai nėra kitų įmonių dalyviai arba kituose vienetuose paskutinę mokestinio laikotarpio dieną valdo ne daugiau kaip 50 % (50, 01 % ir daugiau) akcijų;
v) įmonės akcininkų šeimos nariai nėra kitų įmonių savininkai arba kituose vienetuose paskutinę mokestinio laikotarpio dieną valdo ne daugiau kaip 50 % (50, 01 % ir daugiau) akcijų.
Siekiant optimizuoti verslo sąnaudas ir pajamas reikalinga atlikti tikslius skaičiavimus, kuriuos pagal Jūsų pateiktus duomenis ir svarbią papildomą informaciją gali atlikti verslo analitikai, buhalteriai, teisininkai ir kiti šią sritį išmanantys specialistai.

Ekspertai

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Regiono vadovė / Klauberg BALTICS

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.