...

Kokia sutartį sudaryti?

Žinių bazė

2014.05.04

Esu įsigijus vokišką buitinę chemiją, pagal individualios veiklos pažymą ne tiesiogiai iš gamintojo bet per tarpininką. Noriu šitą produkciją parduoti platinimo būdų, kad parduotų kiti asmenys.
Kaip tai teisiškai teisingai įforminti ir kokią sutartį su platintojais sudaryti?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 11:00

Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, visų pirma pažymime, kad bendriausi parduodamoms prekėms taikomi reikalavimai apibrėžiami Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m....

Publikavimo data: 2020-01-03 11:00

Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, visų pirma pažymime, kad bendriausi parduodamoms prekėms taikomi reikalavimai apibrėžiami Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 patvirtintose „Mažmeninės prekybos taisyklėse“. Pažymėtina, kad norint pradėti verstis buitinės chemijos prekyba, licencija nėra reikalinga, tačiau atsižvelgiant į tai, kokia buitine chemija žadate prekiauti, jai gali būti taikomi specialūs, teisės aktų nustatyti reikalavimai ir higienos normos. Pavyzdžiui, jei ketinate prekiauti produkcija, savo sudėtyje turinčia tam tikrų draudžiamų ar ribojamų medžiagų, yra privaloma laikytis Lietuvos higienos normos HN 36:2009 "Draudžiamos ir ribojamos medžiagos" reikalavimų. Prieš sudarant sutartį su jūsų pasirinktais produkcijos platintojais, siūlytina įsitikinti, ar tarpininkas, iš kurio pirkote minėtą buitinę chemiją, jums ją pardavė atsižvelgdamas į tai, kad planuojate minėta buitine chemija prekiauti, o ne naudoti ją savo asmeninėms reikmėms. Jei kliūčių platinti tokią produkciją Lietuvoje nėra, galima sudaryti distribucijos sutartį su pasirinktais platintojais. Distribucijos sutartimi platintojas, šiuo atveju, Jūsų pasirinktas asmuo, įsipareigoja tam tikrą laiką ar neterminuotai savo vardu ir lėšomis pirkti iš Jūsų prekes ir parduoti jas galutiniam vartotojui ar kitiems distributoriams. Jei nuspręstumėte pasirinkti tik vieną platintoją Lietuvoje, reikėtų sudaryti išimtinės distribucijos sutartį. Ja įsipareigotumėte parduoti sutartyje nurodytas prekes tik vienam distributoriui konkrečioje distributoriui išimtinai priskirtoje teritorijoje arba konkrečiai distributoriui išimtinai paskirtai pirkėjų grupei. Kita vertus, yra galimybė sudaryti pasirinktinės distribucijos sutartį, kuria įsipareigosite parduoti prekes tam tikriems distributoriams, atitinkantiems Jūsų (be kita ko, ir gamintojo) numatytus techninius, kvalifikacinius bei kitokius kriterijus. Svarbu ir tai, kad pagal taikomus Lietuvos Respublikos įstatymus distributorius yra nepriklausoma įmonė ar verslininkas, todėl asmenys, norintys platinti Jūsų prekę, turėtų būti įteisinę savo veiklą teisės aktų nustatyta tvarka. Ši konsultacija yra bendrojo pobūdžio ir dėl išsamesnės konsultacijos patariu kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.