...

Norėčiau įkurti e-parduotuvę tabako žaliavų ir alaus žaliavų prekybą kokių licencijų reikia? Ar iš viso jų reikia?

Žinių bazė

2014.06.13

Planuoju atidaryti e-parduotuvę tabako lapų tutelių, alaus misos pardavimui turiu partnerį iš kaimyninės šalies jis man importuotų prekes ar reikalinga licencija šiai prekybai? Kiek kainuotų? Ar būtų kažkokie mokesčiai importo prekėm?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Regiono vadovė / Klauberg BALTICS

Publikavimo data: 2014-06-13 23:43

Prieš pradedant verslą elektroninėje erdvėje svarbu nuspręsti ar prekybai vykdyti įsteigti juridinį asmenį ar įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą. Verčiantis...

Publikavimo data: 2014-06-13 23:43

Prieš pradedant verslą elektroninėje erdvėje svarbu nuspręsti ar prekybai vykdyti įsteigti juridinį asmenį ar įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą. Verčiantis prekyba su užsienio asmenimis, žaliavas importuojant iš kitų valstybių, parduodant jas elektroniniu būdu, verta apsvarstyti uždarosios akcinės bendrovės arba mažosios bendrijos steigimo galimybes. Steigti juridinį asmenį yra privaloma, jei ketinama prekiauti alkoholiniais gėrimais ar tabako gaminiais. Pastariesiems produktams reikalingos specialios licencijos. Prekybos licencijos nėra išduodamos fiziniams asmenims. E-parduotuvei keliami visi bendrieji reikalavimai: buhalterinės apskaitos tvarkymas, sąskaitų–faktūrų išrašymas, asmens duomenų tvarkymas bei apsauga, vartotojų informavimas, sąžiningas konkuravimas, autorinių ir gretutinių teisių nepažeidimas ir pan.

Prekybai alkoholio gėrimais ir tabako gaminiais išduodamos didmeninės ir mažmeninės prekybos licencijos. Pagrindiniai teisės aktai nustatantys prekybininkams keliamus reikalavimus yra:
(i) Prekybai alkoholio gėrimais – LR alkoholio kontrolės įstatymas, LR Vyriausybės nutarimas Nr. 618 „Dėl didmeninės ir mažmeninės prekybos alkoholio gėrimais licencijavimo taisyklių ir mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklių patvirtinimo“;
(ii) Prekybai tabako gaminiais – LR tabako kontrolės įstatymas, LR Vyriausybės nutarimas Nr. 1450 „Dėl didmeninės ir mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijavimo taisyklių patvirtinimo ir kai kurių Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų pripažinimo netekusiais galios“.

Prekybos licencijos alkoholio ir tabako žaliavomis yra privalomos ne visais atvejais. Ar konkrečiai žaliavai yra privaloma licencija nustatoma įvertinant, pirmiausia, kokiam Europos Sąjungos kombinuotosios nomenklatūros kodui ji yra priskiriama ir, antra, ar alkoholio gėrimų ar tabako gaminių licencijų išdavimą reglamentuojantys teisės aktai įvardina priskirtąjį kodą, kaip produktų, kurių prekybai yra privaloma licencija. Galima pateikti pavyzdį: salyklinis alus pagal Europos Sąjungos prekių kombinuotąją nomenklatūrą (ją galite rasti LR muitinės internetiniame puslapyje) yra priskirtas prie kodo Nr. 2203 00, kuris taip pat įvardintas Vyriausybės nutarimo Nr. 618 „Dėl didmeninės ir mažmeninės prekybos alkoholio gėrimais licencijavimo taisyklių ir mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklių patvirtinimo ir kai kurių Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų pripažinimo netekusiais galios“ I skyriaus 1 punkte. Taigi, prekyba tokiu produktu yra licencijuojama veikla. Nustatant, ar prekyba tabako žaliava yra priskirta licencijuojamai veiklai, taip pat naudotina Europos Sąjungos kombinuotoji nomenklatūra, o nustačius konkretų žaliavos kodą vadovaujamasi kitu teisės aktu – LR Vyriausybės nutarimu Nr. 1450 „Dėl didmeninės ir mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijavimo taisyklių patvirtinimo“.

Nustačius, kad žaliavoms yra reikalingos alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių mažmeninės ar didmeninės prekybos licencijos, dėl jų išdavimo vertėtų kreiptis į atsakingas valstybės institucijas. Didmeninės prekybos licencijas išduoda Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, mažmeninės prekybos – savivaldybių administracijų licencijavimo skyriai. Detali informacija apie licencijų išdavimo tvarką, reikalingus dokumentus, reikalavimus, kuriuos privalo atitikti juridiniai asmenys, skelbiama atsakingų institucijų internetiniuose puslapiuose. Mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijos išdavimo kaina yra 144 eurai, prekybos alkoholiniais gėrimais – 376 eurai. Didmeninės prekybos tabako gaminiais, kaip ir alkoholiniais gėrimais, išdavimo kaina yra 1158 eurų. 

Ar žaliavoms bus taikomi importo ir kiti mokesčiai priklauso ne tik nuo pačių žaliavų, tačiau ir nuo to, iš kurios valstybės jie gabenami. Patikrinti, kokie konkretūs mokesčiai ir tarifai bus taikomi gabenamoms į Lietuvos Respubliką žaliavoms galima LR muitinės internetiniame puslapyje esančioje Lietuvos Respublikos integruoto tarifo (LITAR) kompiuterinėje duomenų bazėje. Pasirinkus konkrečią šalį ir įvedus gabenamos žaliavos nomenklatūros kodą, sistema automatiškai įvertins taikytinus mokesčius.

Ekspertai

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Sigita Sriubaitė-Stepurienė

Regiono vadovė / Klauberg BALTICS

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.