...

Kokių dokumentų reikia, norint įkurti karinę stovyklavietę?

Žinių bazė

2014.06.22

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:55

Atsakydama į Jūsų klausimą, pirmiausia noriu atkreipti Jūsų dėmesį, kad pateikdama šią konsultaciją darau prielaidą, jog norėtumėte įkurti stovyklavietę, kurioje...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:55

Atsakydama į Jūsų klausimą, pirmiausia noriu atkreipti Jūsų dėmesį, kad pateikdama šią konsultaciją darau prielaidą, jog norėtumėte įkurti stovyklavietę, kurioje vyktų vaikų vasaros poilsio (karinės tematikos) stovyklos. Tokio pobūdžio veiklą - stovyklų organizavimą, jos trukmę, reikalavimus stovyklos vadovui - reglamentuoja „Vaikų vasaros poilsio stovyklų bendrieji nuostatai” (toliau – Nuostatai). Šiose Nuostatose taip pat nurodyta, kad vaikų vasaros poilsio stovyklų tikslas – sudaryti sąlygas vaikams per vasaros atostogas turiningai pailsėti, skatinti pažinimo, lavinimosi, saviraiškos poreikius, plėtoti gebėjimus ir patirtį, saugoti ir stiprinti sveikatą. Tokias stovyklas gali organizuoti biudžetinės įstaigos bei kiti juridiniai asmenys, turintys teisę užsiimti šia veikla, t. y. jeigu steigimo dokumentuose tokia veiklos galimybė yra įtvirtina. Taip pat pastebėtina, kad vaikų vasaros poilsio organizavimas patenka į neformalaus vaikų švietimo veiklų kategoriją, todėl asmenims, kurie stovyklavietėje dirbs su vaikais, yra taikomi specialūs reikalavimai, t. y. tokiais darbuotojais gali būti asmenys įgiję pedagoginį išsilavinimą arba išklausę švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka pedagoginių-psichologinių žinių kursą. Organizuojant vaikų vasaros poilsio stovyklas, jei stovyklavietėje planuojama suteikti apgyvendinimą, būtina atsižvelgti į vaikų poilsio stovyklų sveikatos saugos reikalavimus, kurie nustatyti Lietuvos higienos normoje HN 79:2010 „Vaikų poilsio stovykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. Tuo pačiu pažymėtina, jog, jeigu yra planuojama įrengti stacionarią (su apgyvendinimu) karinę stovyklavietę, pagal Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 21 straipsnį yra taikomas reikalavimas turėti visuomenės sveikatos centro išduotą leidimą - higienos pasą. Kadangi paprastai stovyklavietėse, nepaisant stovyklos veiklos profilio (karinė, sportinė, mokslinė ar kt.), yra gaminamas maistas, informuojame, kad bendruosius ir specialiuosius reikalavimus visoms maisto tvarkymo patalpoms reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“. Todėl, pažymime, kad patalpos (įskaitant lauko palapinę), kuriose gaminsite maistą, turės būti įrengtos taip, kad leistų palaikyti privalomus higienos reikalavimus. Ši konsultacija yra bendrojo pobūdžio, todėl išsamesnės konsultacijos patariame kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.