...

Teisinės kosultacijos, dokumentų rengimas

Žinių bazė

2014.07.03

Norėčiau sužinoti dėl individualios veiklos pagal pažymą, ar galima užsiimti pagal klasifikatorių (EVKR kodas 69.10. 30) “bendrieji patarimai ir konsultacijos, teisinių dokumentų rengimas” neturint aukštojo teisinio išsilavinimo? Aš turiu neuniversitetinį aukštąjį teisės bakalaurą. Manęs atstovavimas šiuo metu nedomina, aktualu yra dokumentų rengimas teismui, ar galiu teismui rengti dokumentus? Ir kokiu įstatymu remtis dėl pridedamų dokumentų kopijų tvirtinimo?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:51

Atsakydama į Jūsų pirmąjį klausimą noriu pastebėti, kad pasirinkę vykdyti veiklą pagal išduotą individualios veiklos pažymą, iš esmės galite užsiimti...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:51

Atsakydama į Jūsų pirmąjį klausimą noriu pastebėti, kad pasirinkę vykdyti veiklą pagal išduotą individualios veiklos pažymą, iš esmės galite užsiimti bet kokia ūkine komercine veikla, išskyrus licencijuojamą veiklą ar veiklą, kuriai vykdyti teisės aktai numato privalomą reikalavimą įsteigti įmonę. Kadangi, konsultacijų teikimas ir teisinių dokumentų rengimas nepatenka nė į vieną iš šių kategorijų, nėra jokių apribojimų Jums užsiimti šia veikla. Be to nurodytai veiklai nėra taikomi  jokie privalomi kvalifikacijos ar išsilavinimo reikalavimai. Tačiau noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tą faktą, kad nors įstatymai ir nenumato papildomų apribojimų teikti konsultacijas bei rengti teisinius dokumentus, tačiau asmuo, turintis aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą, negali būti atstovu teisme, kadangi Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) 56 straipsnyje yra numatytas baigtinis sąrašas asmenų, galinčių būti fizinių asmenų atstovais teisme pagal pavedimą. Atsakydama į antrąjį klausimą, noriu pastebėti, kad procesinių dokumentų priedų kopijų tikrumo tvirtinimą reglamentuoja CPK. CPK 114 straipsnio 1 dalis, kuri numato, kad pagrindžiant procesinį dokumento turinį rašytiniais įrodymais – pridedamomis kopijomis, šios turi būti patvirtintos teismo, notaro, byloje dalyvaujančio advokato ar dokumentą išdavusio (gavusio) asmens. Taigi, jei nuspręstumėte užsiimti individualia veikla -  procesinių ar kitų dokumentų rengimu, pagal CPK neturėtumėte teisės tvirtinti procesinių dokumentų priedų kopijų. Pažymiu, kad ši konsultacija yra bendrojo pobūdžio, todėl išsamesnės konsultacijos patariu kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.