...

Optikos salonas

Žinių bazė

2014.07.30

Laba diena, norėjau susižinoti, kokie yra keliami reikalavimai norint atidaryti optikos saloną prekybai akiniais/kontaktiniais lęšiais? Salone nebūtų teikiamos jokios akių patikros paslaugos, o tik pardavinėjami akiniai/lęšiai. Ar tam reikia specialių leidimų?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Paulius Putrimas

Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”

Publikavimo data: 2014-07-30 08:29

Atsakydami į Jūsų klausimą pažymime, kad jūsų nurodytai ūkinei – komercinei veiklai, t.y. optikos prekių mažmeninei prekybai, yra priskirtas Ekonominės...

Publikavimo data: 2014-07-30 08:29

Atsakydami į Jūsų klausimą pažymime, kad jūsų nurodytai ūkinei – komercinei veiklai, t.y. optikos prekių mažmeninei prekybai, yra priskirtas Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus (EVRK) kodas Nr. 47.78.40. Vykdant minėtą veiklą yra prekiaujama optikos prekėmis ir nėra atliekama akių patikra. Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos teisės aktus mažmeninei prekybai optikos prekėmis licencija nėra reikalinga.

Atkreiptinas dėmesys, kad akiniai ir kontaktiniai lęšiai yra laikomi medicinos prietaisais, todėl būtina atsižvelgti į Lietuvos medicinos normoje MN 4:2009 įtvirtintus reikalavimus. 
Lietuvos medicinos normos MN 4:2009 8 punkte nurodyta, kad medicinos prietaisai Lietuvos Respublikos rinkai gali būti teikiami ir pradėti naudoti tik tada, kai yra tinkamai pritaikyti, prižiūrimi, naudojami pagal numatytą paskirtį ir atitinka normos nustatytus reikalavimus. Normos 13 punkte taip pat nustatyta, jog medicinos prietaisai, atsižvelgiant į jų numatytą paskirtį, turi atitikti jiems taikomus esminius reikalavimus bei būti tinkamai paženklinti.

Pabrėžtina, kad vis dėlto nusprendus optikos salone atlikti klientų akių patikrą, t.y. teikti oftalmologijos paslaugas, reikėtų įdarbinti gydytoją oftalmologą bei bendrosios praktikos slaugytoją. Taip pat vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinto oftamologijos ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimų aprašo 1 punktu, oftalmologijos paslaugas gali teikti tik įstaiga, turinti licenciją verstis asmens sveikatos priežiūros veikla ir teikti šias paslaugas.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą, konstatuotina, kad licencija Jūsų norimai veiklai vykdyti būtų reikalinga tik tuo atveju, jeigu nuspręstumėte optikos salone, pardavinėdami akinius ir kontaktinius lęšius, teikti ir akių patikros paslaugas.

Šiame atsakyme pateikta informacija yra bendro informacinio pobūdžio. Dėl išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Paulius Putrimas

Paulius Putrimas

Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.