Prekyba konditeriniais gaminiais turguje.
2014.08.07
Sveiki, norėčiau sužinoti, kur kreiptis ir kokių būtent reikia dokumentų kepant konditerinius grybukus, skruzdelynus. Ir tuo pačiu norėčiau šiais gaminiais prekiauti turguje, tiesiog noriu, kad būtų legalu, o ne slapstytis ir begiot iš turgaus. Gamyba būtų namuose, o prekyba turguje.
Temos: Mokesčiai, Pardavimai, Teisė, Verslo pradžia.
Į klausimą atsakė:
Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.
Ekspertai
Paulius Putrimas
Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”
Tapk ekspertu
Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!
Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”
Publikavimo data: 2014-08-07 18:07
Norint pradėti bet kokią su maistu susijusią veiklą, tame tarpe ir konditerijos gaminių gaminimą bei jų pardavinėjimą, būtina turėti Maisto...
Publikavimo data: 2014-08-07 18:07
Norint pradėti bet kokią su maistu susijusią veiklą, tame tarpe ir konditerijos gaminių gaminimą bei jų pardavinėjimą, būtina turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Šio pažymėjimo išdavimo tvarka yra numatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 metų spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 patvirtintuose „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimuose. Šiuo reikalavimuose numatyta, kad subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį ir jai pateikti:
Pažymėtina, jog Pažymėjimo išdavimo klausimą Valstybinės maisto ir veterinarijos inspekcija svarsto tik įvertinus maisto tvarkymo veiklos sąlygas ir nustačius ar:
Pagal Lietuvoje tiesiogiai taikomą reglamentą Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, patalpų, kuriose yra sandėliuojami maisto produktai, išplanavimas, dizainas, statyba, vieta ir dydis turi užtikrinti adekvačią tvarką ir švarą, saugoti nuo nešvarumų kaupimosi bei užtikrinti reikiamą temperatūros rėžimą. Maisto tvarkymo patalpos turi būti įvertintos Maisto ir veterinarijos tarnybos, o šis įvertinimas yra atliekamas išduodant maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą.
Būtina pabrėžti, jog teisės aktuose konkrečiai nėra nurodoma, kokios paskirties patalpose (pvz. tik komercinės paskirties) galima atlikti maisto tvarkymo veiklą. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad pagal „Statinio (jo patalpų) naudojimo ne pagal paskirtį atvejų ir tvarkos aprašo“ (Žin., 2011, Nr.125-5947) 3 punktą, gyvenamosios paskirties (vieno ar dviejų butų, daugiabučiame (trijų ir daugiau butų) pastate (name) ar patalpose, kurias savininkas naudoja kaip gyvenamąsias patalpas, nepakeitus jų paskirties, neįrengus papildomo įėjimo, galima Aprašo 4 punkte nurodyta negamybinė veikla, nedaranti žalos dviejų butų namo, daugiabučio gyvenamojo namo bendrosios dalinės nuosavybės teise priklausančiam turtui ir gyvenamajai aplinkai, nepažeidžianti trečiųjų asmenų gyvenimo ir veiklos sąlygų. Šiuo atveju, tarp Aprašo 4 punkte nurodytų veiklos rūšių nėra maisto (konditerijos gaminių) gamybos veiklos. Vadovaujantis tuo, norint gyvenamojoje patalpoje vykdyti maisto gamybos veiklą, vis dėl to reikėtų keisti patalpų paskirtį.