...

Leidimas išorinei reklamai

Žinių bazė

2015.04.28

Sveiki, esu išsipirkusi leidimą bei verslo liudijimą 2 dienoms prekybai ne maisto produktais turgavietėje mažame miestelyje. Norėčiau pati atspausdinti nedidelių pakvietimų, kuriuose kviesčiau miestelio gyventojus tokią ir tokią dieną, tokioje tai vietoje ateiti apsipirkti ir priklijuoti juos miestelio skelbimų lentose. Tikslas pritraukti daugiau pirkėjų. Ar tai išorinė reklama? Ar reikalingas leidimas? Jeigu taip, tai kas ir kur Kaune tokį leidimą išduoda? Ačiū

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Mantas Gerdauskis

Advokato padėjėjas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX"

Publikavimo data: 2015-04-28 08:56

Su išorine reklama susiję teisiniai klausimai Lietuvoje yra reglamentuojami 2000 m. liepos 18 d. Lietuvos Respublikos reklamos įstatyme (toliau –...

Publikavimo data: 2015-04-28 08:56

Su išorine reklama susiję teisiniai klausimai Lietuvoje yra reglamentuojami 2000 m. liepos 18 d. Lietuvos Respublikos reklamos įstatyme (toliau – Reklamos įstatymas) bei 2013 m. liepos 30 d. Ūkio ministro įsakymu patvirtintose išorinės reklamos įrengimo taisyklėse (toliau – Taisyklės).

Reklamos įstatymo 2 straipsnio 2 punkte yra numatyta, kad išorinė reklama – tai reklama, kurios įvairios specialios (stendai, skydai, stulpai, vitrinos ir pan.) ir pritaikytos (pastatų sienos, stogai, laikinieji statiniai, transporto priemonės, oro balionai ir pan.) pateikimo priemonės yra ne patalpose. Tuo tarpu reklama apskritai yra laikoma bet kokia forma ir bet kokiomis priemonėmis skleidžiama informacija, susijusi su asmens ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, skatinanti įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis, įskaitant nekilnojamojo turto įsigijimą, turtinių teisių ir įsipareigojimų perėmimą.

Pagal Taisykles išorinė reklama turi būti įrengiama vadovaujantis projektavimą, statybą, kraštovaizdžio apsaugą, teritorijų planavimą, valstybinės kalbos vartojimą reguliuojančių teisės aktų nuostatomis, Taisyklėmis, savivaldybės institucijos patvirtintais išorinės reklamos specialiaisiais planais ar bendraisiais teritorijų planavimo dokumentais ir (ar) juose nustatytais išorinės reklamos įrengimo reglamentais.

Remiantis Jūsų pateiktu klausimu, akivaizdu, kad Jūs neplanuojate įrenginėti specialių stendų, skydų ar vitrinų, kaip tai numatyta Taisyklėse. Jūsų tikslas yra kabinti skelbimus jau esančiuose viešai prieinamuose stenduose. Tokiu atveju Jūsų planuojamų pakvietimų klijavimas miestelio skelbimų lentose nebūtų laikomas išorine reklama tiek, kiek tai apima leidimo gavimo procedūrą. Pažymėtina, kad leidimas būtų reikalingas tuo atveju, jei Jūs planuotumėte įrengti atskirą savo reklamos stendą tam tikrose miestelio vietose.

Visgi, atkreiptinas dėmesys, kad Jūsų skelbimai apskritai patenka į reklamos sąvoką, todėl juos rengiant būtina laikytis bendrųjų reklamai keliamų reikalavimų, numatytų Reklamos įstatyme. Tuo tarpu, miestelių skelbimų lentose skelbimus kabinti paprastai gali kiekvienas asmuo, nes yra laikoma, kad yra duotas savininko išankstinis sutikimas kabinti reklaminius skelbimus specialiai tam įrengtose lentose, nebent pačiose skelbimų lentose būtų nurodyta kitaip.

Ekspertai

Mantas Gerdauskis

Mantas Gerdauskis

Advokato padėjėjas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX"

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.