...

Noriu pradėti prekybą sauskelnėmis – nuo ko pradėti?

Žinių bazė

2015.10.26

Esu mama auginanti vaikutį namuose, noriu papildomų pajamų – pradėti prekyba sauskelnėmis. Ar užtenka registruoti individualią veiklą, ir galiu ramiai prekiauti?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:38

Jūsų planuojamos veiklos mastas, sprendžiant iš klausimo, nėra didelis, todėl rekomenduočiau vykdyti veiklą įregistravus individualią veiklą. Individualią veiklą galima vykdyti...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:38

Jūsų planuojamos veiklos mastas, sprendžiant iš klausimo, nėra didelis, todėl rekomenduočiau vykdyti veiklą įregistravus individualią veiklą. Individualią veiklą galima vykdyti dviem alternatyviais būdais: pirma, pagal individualios veiklos pažymą arba, antra, įsigijus verslo liudijimą. Vykdant veiklą pagal verslo liudijimą, reikia sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį prieš pradedant vykdyti veiklą (nepriklausomai nuo to, kiek pajamų uždirbsite (jei žinoma pajamų suma per kalendorinius metus neviršys 4 489 Eur). Tuo tarpu verčiantis individualia veikla pagal pažymą, pajamų mokestis mokamas metų pabaigoje nuo faktiškai gautų pajamų. Žinoma, galite pasirinkti ir kitą verslo organizavimo formą – pavyzdžiui, įsteigti mažąją bendriją, tačiau prieš renkantis tokią formą, būtina iš karto įvertinti ir šio tipo juridiniam asmeniui taikomus mokesčius. Taip pat prieš užsiimant prekyba sauskelnėmis, reikėtų atkreipti dėmesį į produkto kokybės ir tinkamo ženklinimo klausimus. Parduodant iš užsienio šalių importuotas prekes, atsakomybė už netinkamą produktų kokybę ir jų padarytą žalą kyla tiekėjui, šiuo atveju – asmenims, parduodantiems prekes Lietuvos Respublikoje. Produktas yra laikomas netinkamos kokybės, jeigu jis neatitinka saugos reikalavimų, kurių protingai gali tikėtis vartotojas, atsižvelgiama į nurodytas produkto savybes. Pažymėtina ir tai, kad parduodamas produktas turi būti tinkamai paženklintas – vartotojui valstybine lietuvių kalba turi būti suteikiama informacija apie produkto naudojimo ypatybes ir instrukcijas, svarbesnes savybes, galimas netinkamo naudojimo pasekmes. Jei produktai tiekiami iš Europos Sąjungos šalių ir jau importuojant yra tinkamai paženklintose pakuotėse, atsakomybė už galimai padarytą žalą gali kilti ne tik Jums (produkto pardavėjui), bet ir gamintojui. Tačiau jei produktai importuojami ne iš Europos sąjungos valstybių, už netinkamos kokybės produktus jų pardavėjas atsako kaip gamintojas. Tiesioginė atsakomybė taip pat gali kilti pardavėjui, jei produktai bus parduodami pardavėjo gamintose pakuotėse, tad šiuo atveju taip pat į tai svarbu atsižvelgti, jei Jūs pati planuojate pardavinėti sauskelnes savo pagamintose pakuotėse. Ši konsultacija yra bendrojo pobūdžio, todėl išsamesnės konsultacijos patariu kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.