...

Ko reikia norint įkurti įdarbinimo agentūrą su užsienio šalim?

Žinių bazė

2016.03.06

Tarpininkaujant įdarbinti piliečius kitose šalyse, nuo ko reikia pradėti ir kokią įmonę geriausia kurti, kiek tam reikia kapitalo, būtent užsijimant tokia veikla?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Aurelija Daubaraitė

Teisininkė / Advokatų kontora „Sorainen“

Publikavimo data: 2016-03-06 15:35

Visų pirma, rekomenduojame pasirinkti įdarbinimo agentūros veiklos modelį. Įprastai Jūsų nurodytoje situacijoje yra renkamasi iš trijų galimų modelių: 1. Darbuotojų...

Publikavimo data: 2016-03-06 15:35

Visų pirma, rekomenduojame pasirinkti įdarbinimo agentūros veiklos modelį. Įprastai Jūsų nurodytoje situacijoje yra renkamasi iš trijų galimų modelių:

1. Darbuotojų nuoma (laikinojo įdarbinimo paslaugos):


2. Tarpininkavimas (darbuotojų paieška ir atranka):
  • KAS TAI YRA? Tarpininkavimo įmonė teikia darbuotojų paieškos ir atrankos paslaugas, t.y. asmeniui, ieškančiam darbo, padeda surasti darbdavį arba darbdaviui, ieškančiam darbuotojo, suranda jo reikalavimus atitinkantį asmenį.
  • NUO KO PRADĖTI? Tarpininkavimo įmonė su ieškančiu darbo asmeniu darbo sutarties nesudaro. Įdarbinimo agentūra, teikianti tarpininkavimo įdarbinant paslaugas, turi pateikti Lietuvos darbo biržai informacinį pranešimą apie savo statusą ir asmenims suteiktas paslaugas. Įdarbinimo užsienyje tarpininkavimo veiklos licencijavimo Lietuvos teisės aktai nenumato.
  • KAS REGLAMENTUOJA? Darbo kodeksas ir Informacijos apie tarpininkavimo įdarbinant paslaugų teikimą tvarkos aprašas.

3. Darbuotojų komandiravimas rangos sutarčių pagrindu:
  • KAS TAI YRA? Pagal šį modelį, asmuo yra įdarbinimas įdarbinimo agentūroje ir civilinės rangos tarp įdarbinimo agentūros ir užsienio įmonės pagrindu yra siunčiamas į užsienio valstybę dirbti kitos įmonės naudai, tačiau prižiūrint ir vadovaujant įdarbinimo agentūrai.
  • NUO KO PRADĖTI? Toks siuntimas yra įforminamas kaip komandiruotė, kuriai yra taikomi specialūs reikalavimai. Darbuotojų siuntimo dirbti į užsienį pagal šį modelį licencijavimo Lietuvos teisės aktai nenumato.
  • KAS REGLAMENTUOJA? Darbuotojų komandiravimą ir rangos sutarčių sudarymą Lietuvoje reglamentuoja Darbo kodeksas ir Civilinis kodeksas.

Praktikoje yra naudojami visi veiklos modeliai. Pasirenkant konkretų veiklos modelį reikėtų atsižvelgti į aukščiau nurodytus aspektus, su darbo teisiniais santykiais susijusias rizikas, veiklos modelio pelningumą, mokestinius aspektus bei užsienio valstybės, kurioje planuojama teikti paslaugas, teisės aktus.

Visų antra, reikėtų pasirinkti Jūsų veiklos modeliui labiausiai tinkančią teisinę formą. Lietuvos teisės aktai nenustato privalomos teisinės formos nė vienam iš aukščiau nurodytų veiklos modelių. Taigi įdarbinimo agentūra, teikianti darbuotojų nuomos, tarpininkavimo ir (arba) darbuotojų komandiravimo rangos sutarčių pagrindu paslaugas gali būti:

  • fizinis asmuo, vykdantis individualią veiklą pagal verslo liudijimą ar pažymą;
  • juridinis asmuo (pvz., uždaroji akcinė bendrovė, mažoji bendrija ar kt.)
Konkretus teisinės formos pasirinkimas priklauso nuo Jūsų pasirinkto veiklos modelio sudėtingumo, apimties ir kitų su konkrečia situacija susijusių aplinkybių: asmenų, norinčių steigti įdarbinimo agentūrą, skaičius; turimo kapitalo dydis; mokestiniai aspektai; atsakomybės laipsnis; veiklos vykdymo sudėtingumo laipsnis; užsienio valstybės, kuriai planuojama teikti paslaugas, teisės aktai, ir kitų aplinkybių.

Atkreipiame dėmesį, kad šis atsakymas yra informacinio pobūdžio ir negali būti laikomas advokatų kontoros SORAINEN ar jos teisininko teisine konsultacija.

Ekspertai

Aurelija Daubaraitė

Aurelija Daubaraitė

Teisininkė / Advokatų kontora „Sorainen“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.