...

Kaip įteisinti savo veiklą maisto dalijimosi platformose?

Žinių bazė

2016.04.20

Sveiki, kokią veiklą reikėtų pasirinkti ir kokius mokesčius mokėti, kokius dokumentus susitvarkyti norint teikti paslaugas maisto dalijimosi platformų nariams? pvz www.eatwith.com ar www.Vizeat.com ir pan.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Ieva Krivickaitė

Teisininko padėjėja / Advokatų kontora „Sorainen“

Publikavimo data: 2016-04-20 15:02

Veiklos pasirinkimas ir dokumentai: Maisto dalijimosi platformos savininkui papildomų ribojimų verslui nėra. Prieš pradedant veiklą svarbu apgalvoti, kokio masto veikla...

Publikavimo data: 2016-04-20 15:02

Veiklos pasirinkimas ir dokumentai:

Maisto dalijimosi platformos savininkui papildomų ribojimų verslui nėra. Prieš pradedant veiklą svarbu apgalvoti, kokio masto veikla bus pradedama – tai jums padės lengviau pasirinkti veiklos formą. Populiariausios yra šios: individuali veikla arba juridinis asmuo.

Jei veiklą galvojate pradėti vienas, rekomenduojame pasirinkti individualią veiklą. Tam turi būti pateikiamas prašymas VMI su asmens tapatybe patvirtinančiu dokumentu (tai galima padaryti ir internetu). VMI, gavusi jūsų prašymą, per kelias dienas išduos individualios veiklos pažymą. Nusprendus nebetęsti individualios veiklos, pakanka prieš kelias dienas apie tai pranešti VMI.

Jei planuojate veiklą vykdyti keliese ar tikitės didelių veiklos mastų, rekomenduojame apgalvoti juridinio asmens steigimą. Populiariausios juridinio asmens formos: mažoji bendrija (MB) ir uždaroji akcinė bendrovė (UAB):

  • MB patraukliausia vykdant mažesnės apimties veiklą. Jai įsteigti pakanka paskirti l EUR;
  • UAB steigimui būtina turėti bent 2 500 EUR, kurie tampa UAB įstatiniu kapitalu.

Steigiant juridinius asmenis turi būti parengiami jų steigimo dokumentai bei juridinio asmens veiklos įstatai – juos tvirtina notaras ir registruoja Juridinių asmenų registras (tai papildomi kaštai, o pati steigimo procedūra gali užtrukti keletą savaičių). Dokumentų pavyzdinės formos yra patvirtintos vyriausybės, jie gali būti parengiami paprasčiausiai supildžius informaciją į tuščius laukelius. Steigimo procedūrą galima atlikti ir internetu, taip nesinaudojant notaro paslaugomis. Juridinio asmens veiklos pabaigos procedūros gali trukti bent metus.

Atkreipiame dėmesį ir į atsakomybės klausimą: vykdydami individualią veiklą jūsų atsakomybė bus neribota – taigi atsakysite visu savo turtu, nepriklausomai ar tai iš individualios veiklos gautas turtas, ar gautas kitais pagrindais. Veiklą vykdant per ribotos atsakomybės juridinį asmenį (MB ar UAB) savo turtu neatsakysite, o atsakys tik įsteigtas juridinis asmuo.

Taigi pasirenkant veiklos formą derėtų apgalvoti planuojamos veiklos mastą, atsakomybės klausimą ir tai, kiek lėšų galite skirti veiklai pradėti.

Mokesčiai 
Vykdant individualią veiklą mokami šie mokesčiai:

  • Privalomas sveikatos draudimas;
  • Valstybinis socialinis draudimas;
  • Gyventojų pajamų mokestis (5%–15%).

Įsteigus juridinį asmenį tapsite darbdaviu, todėl SODRAI mokami:

  • Mokesčiai nuo darbo užmokesčio už kiekvieną darbuotoją;
  • Pelno mokestis nuo pajamų gautų iš jūsų vykdomos veiklos.

Atkreipiame dėmesį, kad šis atsakymas yra informacinio pobūdžio ir negali būti laikomas advokatų kontoros SORAINEN ar jos teisininko teisine konsultacija.

Ekspertai

Ieva Krivickaitė

Ieva Krivickaitė

Teisininko padėjėja / Advokatų kontora „Sorainen“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.