...

Startuolių projektas. Teisinė forma ir mokesčiai

Žinių bazė

2016.12.29

Planuoju paleisti vieną projektą užsienio puslapyje, puslapis “crowd-funding” principo: puslapiai Indiegogo.com ir Kickstarter.com. Ar užtenka individualios veilkos, kad galėčiau gaminti ir viską daryti legaliai? Kaip įstatymai apmokestina startuolių projektus ir kokią dalį mokesčių turėsiu sumokėti- procentaliai nuo parduodamos produkcijos kainos, ar procentaliai nuo surinktų paramos pinigų šiam projektui?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Aušra Maliauskaitė-Embrektė

Asocijuotoji partnerė, advokatė / Advokatų kontora GLIMSTEDT

Publikavimo data: 2016-12-29 17:27

Asmuo, norintys vykdyti teisės aktų reglamentuojamą veiklą, gali pasirinkti atitinkamas veiklos formas: steigti juridinį asmenį arba vykdyti individualią veiklą. Individualios...

Publikavimo data: 2016-12-29 17:27

Asmuo, norintys vykdyti teisės aktų reglamentuojamą veiklą, gali pasirinkti atitinkamas veiklos formas: steigti juridinį asmenį arba vykdyti individualią veiklą. Individualios veiklos vykdymo formos yra dvi: pagal individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą. Veiklos pagal verslo liudijimą specifika yra ta, kad ja galima verstis tik konkrečioms, teisės aktų numatytomis veiklos rūšims vykdyti, todėl norint vykdyti veiklą, nepatenkančią į 2002 m. lapkričio 21 d. Finansų ministerijos viršininko priimtą įsakymą „Dėl verslo liudijimo formos ir veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių klasifikatoriaus patvirtinimo“ Nr. 333 sąrašą, ją galima vykdyti tik turint individualios veiklos pažymą, pagal kurią galima vykdyti bet kokio pobūdžio veiklą, išskyrus teisės aktų numatytą veiklą, kurios vykdymui privalu įsteigti juridinį asmenį.

Dėl papildomų reikalavimų, keliamų atitinkamoms verslo rūšims vykdyti, detalesnės informacijos pateikti negalime, nes klausime nėra identifikuotas planuojamos veiklos pobūdis.
Mokesčių, mokėtinų vykdant individualią veiklą pagal pažymą, tarifai pagal galiojančius teisės aktus:

– Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifas: 9%;
– Valstybinio socialinio draudimo (VSD) tarifas: 29,7% arba 26,3%, priklausomai nuo veiklos tipo;
– Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas: 5% arba 15%, priklausomai nuo veiklos tipo;
– Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas:  21%, jei veiklos pajamos per paskutinius 12 mėnesių viršija 45 000 eurų.

Pažymėtina, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio, todėl dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Aušra Maliauskaitė-Embrektė

Aušra Maliauskaitė-Embrektė

Asocijuotoji partnerė, advokatė / Advokatų kontora GLIMSTEDT

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.