...

Įmonė kitai įmonei dovanoja daiktus. Ar reikalingi dokumentai, jei taip, kokie?

Žinių bazė

2017.01.11

Įmonė prieš 3 metus įsigijo baldus, dabar juos dovanoja kitai įmonei. Ar reikalingi kažkokie dokumentai, aktai? Ar yra kokie mokėtini mokesčiai?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Vaida Šiuškaitė

Teisininkė / Cobalt

Publikavimo data: 2017-01-11 11:31

Pirmiausia, pati dovanojimo sutartis turi atitikti būtinąją sąlygą – būti neatlyginama, t. y. sutarties šaliai, kuriai dovanojamas turtas ar turtinės teisės,...

Publikavimo data: 2017-01-11 11:31

Pirmiausia, pati dovanojimo sutartis turi atitikti būtinąją sąlygą – būti neatlyginama, t. y. sutarties šaliai, kuriai dovanojamas turtas ar turtinės teisės, neatsiranda priešpriešinės pareigos prieš dovanotoją. Pavyzdžiui, dovanojimo sutartimi negalima padengti dovanojančios įmonės esamos skolos dovaną gaunančiai įmonei.

Antra, kadangi dovanojami baldai greičiausiai turės būti įtraukti į kitos įmonės apskaitą, rekomenduotina sudaryti rašytinės formos dovanojimo sutartį. Dovanojimo sutarties atveju svarbu nustatyti, kokia yra dovanojimų baldų vertė, nes nuo to gali priklausyti dovanojimo sutarties forma. Pavyzdžiui, jei dovanojimo sutarties suma didesnė kaip 14 500 eurų, dovanojimo sutartis privalo būti notarinės formos.

Trečia, norėtume pabrėžti, kad dovanotojas turi būti dovanos (Jūsų atveju baldų) savininkas arba įgaliotas asmuo, galintis sudaryti tokią sutartį, kitaip dovanojimo sutartis gali būti pripažinta negaliojančia.

Ketvirta, vertinant mokėtinų mokesčių klausimą, atkreiptume dėmesį, kad Jūsų atveju susiklosčius dovanojimo santykiams, dovanojimo turto vertė prilyginama nulinei, todėl įmonėms neturi pareigos mokėti mokesčių. Tik esant situacijai, kai apdovanotoji įmonė parduotų dovanotus baldus, jos pajamos, gautos už dovanas būtų apmokestinamos PVM bei pelno ar kitais mokesčiais.

Trumpai apibendrinus, dovanojant baldus patartina sudaryti rašytinę dovanojimo sutartį, kurioje būtų nurodomi visi dovanojami baldai ir apytikrė jų vertė. Tokią informaciją būtina nurodyti dovanojimo sutartyje, nes dovanojanti įmonė nurašo dalį savo kilnojamojo turto, o dovaną gaunanti įmonė, labai tikėtina, gautą kilnojamą turtą (baldus) turės įtraukti į savo apskaitą. Dovanojant baldus šiuo atveju nėra pareigos mokėti mokesčių, kadangi dovanojamo turto vertė prilyginama nulinei.

Šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Vaida Šiuškaitė

Vaida Šiuškaitė

Teisininkė / Cobalt

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.