...

Noriu atsidaryti internetinę žūklės parduotuvę. Nuo ko pradėti?

Žinių bazė

2017.06.28

Noriu, pradėti prekiauti žūklės reikmenimis internetu. Kokie dokumentai reikalingi norint vykdyti verslą internetu. Kur ieškoti tiekėjų?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Laurynas Juozapaitis

Vyresnysis teisės patarėjas / EPSO - G

Publikavimo data: 2017-06-28 20:28

Prekyba internetu galima verstis įregistravus individualią veiklą (individualią veikla pagal pažymą) arba įsteigus juridinį asmenį – individualią įmonę, mažąją bendriją...

Publikavimo data: 2017-06-28 20:28

Prekyba internetu galima verstis įregistravus individualią veiklą (individualią veikla pagal pažymą) arba įsteigus juridinį asmenį – individualią įmonę, mažąją bendriją ar uždarąją akcinę bendrovę. Atkreipiame dėmesį, kad asmenys neturi teisės verstis prekyba internetu su verslo liudijimu, kadangi tokia veikla nėra numatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintame individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąraše. Atsižvelgdami į Jūsų planuojamos vykdyti veiklos pobūdį, rekomenduojame apsvarstyti galimybę vykdyti prekybą internetu įregistravus individualią veiklą arba įsteigus individualią įmonę, arba mažąją bendriją.
Mokėtini mokesčiai registruojant prekybą internetu kaip individualią veiklą pagal pažymą:
1. Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifas: 9 %;
2. Valstybinio socialinio draudimo (VSD) tarifas: 28,7 %;
3. Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas: 5%;
4. Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas: 21%, jei veiklos pajamos per paskutinius 12 mėnesių viršija 45 000 eurų.

Pažymime, kad steigiant individualią įmonę ar mažąją bendriją, nereikia suformuoti įstatinio kapitalo, tuo tarpu steigiant uždarąją akcinę bendrovę, turi būti suformuotas įstatinis kapitalas, kuris negali būti mažesnis nei 2 500 EUR. Atkreipiame dėmesį, kad individualią veiklą vykdantis asmuo ir individualios įmonės savininkas yra atsakingi asmeniškai savo turtu už vykdant veiklą atsiradusias prievoles, todėl šios veiklos formos nerekomenduojame rinktis vykdant rizikingą veiklą. Tuo tarpu mažoji bendrija yra ribotos civilinės atsakomybės juridinis asmuo. Tai reiškia, kad šio juridinio asmens savininkas neatsako už įmonės prievoles savo asmeniniu turtu.

Atkreipiame dėmesį, kad užsiimdami mažmenine prekyba taip pat turite vadovautis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014 m. liepos 22 d. nutarimu Nr. 738 dėl 2001 m. birželio 11 d. nutarimo Nr. 697 „dėl mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“, kurios nustato bendruosius mažmeninės prekybos organizavimo reikalavimus, pardavėjo teises ir pareigas. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad parduodamos prekės turi būti saugios, tinkamos kokybės, komplektiškos (26 str. 3 d.). Vartotojas turi teisę reikalauti pardavėjo pakeisti prekę, sumažinti prekės kainą, neatlygintinai pašalinti prekės trūkumus (pataisyti prekę) (27 str.3 d.).

Prekiaujant žūklės reikmenimis internetu Jums bus taikomi Lietuvos Respublikos įstatymai, reglamentuojantys sutarčių sudarymą elektroniniu būdu. Sutarčių sudarymą elektroniniu būdu reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6 knygos XVIII1 skyrius (6.2287 – 6.22816  straipsniai). Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad vartotojas įsigijęs prekes internetu turi teisę, nenurodydamas priežasties, per 14 dienų atsisakyti sutarties ir prekes grąžinti. Tačiau jeigu verslininkas nepateikė vartotojui informacijos apie jo teisę atsisakyti sutarties, vartotojas tokią teisę turi 12 mėnesių nuo 14 dienų termino atsisakyti sutarties pabaigos (CK 6.22810 str. 1 d., 4 d.).

Taip pat prekybai internetu bus taikomas ir Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymas. Paminėtina šio įstatymo nuostata, kad pardavėjo interneto svetainėje privalo būti pateikta informacija apie vartojimo ginčų neteisminio sprendimo subjektus (pavyzdžiui, į sąrašą įtraukta Vartotojų asociacija ar kt.), kurie yra kompetentingi spręsti vartojimo ginčus. Už teisės aktų, reglamentuojančių vartotojų teisių apsaugą, nesilaikymą pardavėjui taikoma atsakomybė, apibrėžta šio įstatymo 40 str. (už vartotojų teisių pažeidimus gali būti skiriama bauda siekianti nuo 72 iki 724 eurų).

Apibendrinant, prekyba internetu galima verstis tik įregistravus individualią veiklą arba įsteigus individualią įmonę, arba mažąją bendriją. Taip pat svarbu, kad savo veikloje vadovautumėtės LR Vyriausybės 2014 m. liepos 22 d. nutarimu Nr. 738 „dėl mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“, atsižvelgdami į 2014 m. redakcijoje darytus pakeitimus, ir kitais nurodytais LR teisės aktais.

Atkreipiame dėmesį, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Laurynas Juozapaitis

Laurynas Juozapaitis

Vyresnysis teisės patarėjas / EPSO - G

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.