...

Noriu įkurti nuosavame name pieno produktų parduotuvę

Žinių bazė

2017.08.04

Noriu įkurti nuosavame name pieno produktų parduotuvę. Kokį reikalavimai būtų steigiant tokią veiklą ir kaip reikėtų paruošti namą?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Neringa Trinskienė

Regionų koordinatorė / VšĮ Versli Lietuva

Publikavimo data: 2017-08-04 16:07

Norint vykdyti maisto produktų prekybinę veiklą, reikėtų pasirinkti vieną iš šių veiklos formų: įregistruoti individualią veiklą arba įsteigti juridinį asmenį...

Publikavimo data: 2017-08-04 16:07

Norint vykdyti maisto produktų prekybinę veiklą, reikėtų pasirinkti vieną iš šių veiklos formų: įregistruoti individualią veiklą arba įsteigti juridinį asmenį (uždarąją akcinę bendrovę, mažąją bendriją, individualią įmonę). Prašymą dėl individualios veiklos įregistravimo reikėtų pateikti teritoriniam Valstybinės mokesčių inspekcijos padaliniui, atsižvelgiant į asmens nuolatinę gyvenamąją vietą, prašymas gali būti teikiamas asmeniškai, elektroniniu būdu arba paštu. Detali informaciją apie juridinio asmens steigimo procedūrą pateikiama Registrų centro interneto svetainėje.

Sprendžiant kokią veiklos formą pasirinkti, reikėtų atsižvelgti į tai, kad uždaroji akcinė bendrovė ir mažoji bendrija yra ribotos civilinės atsakomybės juridiniai asmenys, tai reiškia, kad akcininkai nėra atsakingi savo turtu už įmonės prievoles. Tuo tarpu, jeigu veiklą nuspręstumėte vykdyti įsteigę individualią įmonę arba įregistravę individualią veiklą, už prievoles, atsiradusias vykdant ūkinę-komercinę veiklą, Jūs būtumėte atsakingi savo turtu.
Kokią verslo formą pasirinkti ir apie jų apmokestinimą plačiau informacijos rasite čia.

Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ 5 p., visi maisto tvarkymo subjektai privalo turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – Pažymėjimas). Šis įsakymas nustato, kad fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys maisto gamyba, prekyba, fasavimu, prekiaujantys kioskuose, teikiantys viešojo maitinimo paslaugas, įskaitant fizinius asmenis, vykdančius maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus ar pagal nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas, privalo turėti minėtą Pažymėjimą.

Maisto tvarkymo subjektai dėl Pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir jai pateikti šiuos dokumentus:
1. nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo;
2. maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;
3. maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;
4. dokumentus, reglamentuojančius rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ nuostatomis. Pažymėjimo išdavimo tvarką rasite čia.

Atkreipiame dėmesį, kad maisto produktų parduotuvė turėtų būti įrengta komercinės paskirties patalpose. Atsižvelgiant į tai, reikėtų įvertinti poreikį pakeisti Jums priklausančio pastato ar jo dalies paskirtį iš gyvenamosios į komercinės paskirties (plačiau apie patalpų paskirties keitimą rasite informacijos čia.

Pieno produktai ir gaminai iš pieno yra priskiriami prie greitai gendančių produktų (greitai gendančių produktų sąrašą rasite čia. Kadangi pienas ir pieno produktai greitai genda, savo prekybinėje vietoje turime vadovautis greitai gendančių maisto produktų laikymo taisyklėmis, su kuriomis galima susipažinti čia.

Norint prekiauti pienu ir pieno produktais iš nuosavo ūkio tiesiogiai vartotojams, turime vadovautis reikalavimais numatytais 2010 m. balandžio 7 d. įsakyme Nr. B1-143 “Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymo Nr. B1-251 “Dėl reikalavimų pieno produktų gamybai ūkiuose ir jo pardavimui patvirtinimo” pakeitimo” (Žin., 2010, Nr. 42-2054). Numatyti žalio pieno tyrimai atliekami VĮ “Pieno tyrimai” laboratorijoje. Visą leidimų ir reikalavimų šiai veiklai sąvadą galite rasti VšĮ „Versli Lietuva“ parengtoje atmintinėje „Maisto prekių parduotuvė“.

Ekspertai

Neringa Trinskienė

Neringa Trinskienė

Regionų koordinatorė / VšĮ Versli Lietuva

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.