NORIU PARDAVINETI ŽUVĮ, ŠVIEŽIĄ IR RŪKYTĄ

Teisė Atsakė: Živilė Baušienė 2017-10-19
Noriu pradėti pardavinėti rūkytą ir šviežią žuvį. Šviežią žuvį pirksiu ir išrūkysiu dalį jos. Kokios patalpos ir rūkyklos turi būti. Kokias patalpas reikia įkurti laikant žuvį. Ir nuo ko pradėti patartumėt?
Živilė Baušienė
VšĮ Versli Lietuva Projektų vadovė
Norint užsiimti žuvies apdorojimu, rūkymu ir pardavimu, reikia registruotis Teritorinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Tačiau, jei Jūsų gamybos apimtys viršis 150 kg per savaitę išrūkytos žuvies bei savo produkciją planuojate išvežti į kitas šalis, tokiu atveju, reikia gauti gyvūninio maisto tvarkymo subjekto veterinarinį patvirtinimą. Išsamesnę informaciją apie šiuos reikalavimus galite rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos portale. Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjai prieš registravimą turi suderinti gaminamų žuvininkystės produktų asortimentą su Teritorine valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, kurios kontroliuojamoje teritorijoje planuoja vykdyti veiklą. Taip pat reikia turėti patvirtintas receptūras, gamybos proceso aprašymus (technologines instrukcijas) ar kitus dokumentus.
Šia veikla užsiimantys asmenys turi vykdyti pagal savikontrolės planus žuvininkystės produktų mikrobiologinius tyrimus ne rečiau kaip du kartus per metus bei užtikrinti žuvininkystės produktų atsekamumą ir reikiamos informacijos pateikimą vartotojams, tvarkyti žuvininkystės produktų apskaitą - pildyti Žuvininkystės produktų atsekamumo ir apskaitos žurnalą.

Svarbu paminėti, kad patalpos, kuriose bus vykdoma ši veiklą turi būti gamybinės paskirties. Žuvininkystės produktai turi būti tvarkomi patalpose ar vietose, kurios įrengtos pagal reglamento (EB) Nr. 852/2004 reikalavimus. Žuvininkystės produktų tvarkymui turi būti įrengta:
šaldymo patalpa ar šaldymo įrenginys, skirtas žuvininkystės produktų ir gaminių laikymui tinkamoje temperatūroje;
patalpa ar tinkamai įrengta vieta, skirta žuvų išdarinėjimui, jeigu tai atliekama;
patalpa ar vieta sūdymui ar marinavimui ir rūkymui;
patalpa ar vieta (spinta) prieskonių, maisto priedų ir kitų žuvininkystės produktų gamybai naudojamų maisto produktų ar medžiagų laikymui;
patalpa ar vieta žuvininkystės produktų ir gaminių fasavimui, pakavimui ir išsiuntimui;
plautuvė rankoms ir įrankiams, talpykloms plauti ir dezinfekuoti;
turi būti įrengti šalto ir karšto arba reguliuojamos temperatūros tekančio vandens įrenginiai rankoms plauti, įrenginys ar priemonės rankoms dezinfekuoti ir sausinti;
fasavimo ir pakavimo medžiagų sandėliavimo patalpa ar vieta, jeigu vykdomos tokios operacijos;
persirengimo patalpa ar vieta, skirta personalui, praustuvai, dušas ir tualetas;
jeigu yra galimybė pasinaudoti kitais netoli žuvininkystės produktų tvarkymo patalpų teritorijoje esančiais praustuvais, dušu ir tualetu, jų tame pastate, kuriame yra įrengtos šiame skyriuje minimos patalpos, gali ir nebūti;
vieta (spinta) valymo, plovimo, dezinfekavimo medžiagoms laikyti;
tinkama įranga ir priemonės apsisaugoti nuo kenkėjų (pvz.: vabzdžių, graužikų); 
galima naudotis profesionalią kenkėjų kontrolę vykdančių bendrovių paslaugomis;
produktai turi būti rūkomi tam skirtoje patalpoje arba specialioje vietoje, įrengtoje su ventiliacine sistema, kad dūmai nepatektų į kitas gamybos patalpas. Deginti dažytą, lakuotą, klijuotą ar kitaip chemiškai apdorotą medieną draudžiama.
produktai, rūkomi lauke įrengtose rūkyklose, turi būti apsaugoti nuo užteršimo ir atmosferos poveikio, pvz., prieš rūkymą ir po rūkymo jie sudedami į talpyklas, kurios yra uždengiamos;
po išrūkymo produktai turi būti nedelsiant atvėsinami ir atšaldomi iki jų laikymui reikalingos temperatūros.
Atkreipiame dėmesį, kad patalpos (vietos) turi būti išdėstytos taip, kad būtų išvengta kryžminės taršos, tačiau įvertinus taršos riziką žuvininkystės produktų gamybai naudojamos žaliavos ir perdirbti žuvininkystės produktai gali būti gabenami per tas pačias duris, jeigu jie supakuoti ar tai atliekama skirtingu laiku.

Klausimai
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai