...

Nusprendžiau užsimti individualių ir kolekcinių rūbų siuvimu ir pardavimu. Kokia veiklos formą pasirinkti?

Žinių bazė

2017.08.08

Veiklą vykdyčiau namuose arba nuomuojamose patalpose. Aprangą siūčiau pati ir teikčiau užsakymus siuvykloms. Aprangą planuočiau pardavinėti per internetą, individualiai iš namų ar nuomojamų patalpų arba bendradarbiaučiau su parduotuvėmis (butikais). Planuoju išsiimti individualios veiklos pažymėjimą, kokią veiklos rūšį reikėtų pasirinkti? Dėkoju!

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Auksė Vizbarienė

Atstovė regione / VšĮ Versli Lietuva

Publikavimo data: 2017-08-08 10:48

Pasirenkant veiklos formą atkreipkite dėmesį į tai, ar veiklą vystysite vienas, ar norėsite dirbti kartu su kitais asmenimis bei partneriais....

Publikavimo data: 2017-08-08 10:48

Pasirenkant veiklos formą atkreipkite dėmesį į tai, ar veiklą vystysite vienas, ar norėsite dirbti kartu su kitais asmenimis bei partneriais. Jei verslo ketinate imtis vienas, ateityje neplanuojate priimti naujų partnerių, o verslo vystymui pakanka steigėjo ar jo šeimos narių pajamų – palankiau būtų rinktis individualią veiklą arba individualią įmonę. Jei planuojama veikla susijusi su nemaža rizika, būtinai atsižvelkite į individualią veiklą vykdančio asmens ar dalyvių (steigėjų) atsakomybės ribas. Jei ateityje ketinate pritraukti naujų investicijų ir veiklą vykdyti kartu su partneriais – palankiau būtų rinktis MB ar UAB.
Visų pirma, reikia paminėti, kad individuali veikla pagal pažymą – tai  savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Norint užsiimti individualia veikla, privaloma individualią veiklą registruoti. Pažymėjime turite nurodyti  vieną pagrindinę jūsų vykdomą veiklą ir kitas papildomas veiklas, t. y. įrašyti jūsų vykdomos veiklos EVRK kodą. Dėl  veiklos EVRK kodo galite pasiteirauti Statistikos departamento specialistų arba pasitikrinti Statistikos departamento leidinyje.
Steigiant juridinį asmenį patogiausios formos Jūsų planuojamam verslui yra Mažoji bendrija (toliau – MB) ir Uždaroji akcinė bendrovė (toliau – UAB), tačiau steigiant UAB reikia suformuoti ne mažesnį nei 2500 EUR įstatinį kapitalą , tačiau suformavus įstatinį kapitalą, jį iškarto galima panaudoti darbuotojų atlyginimams mokėti, atsikaitymui su tiekėjais, nuomos mokesčio mokėjimui ir t. t. Su darbuotojais turi būti pasirašomos darbo sutartys.
Jei tiekėjai sutinka, jūs, kaip fizinis asmuo, galite pasirašyti su jais sutartis, tačiau tai patogiau daryti įsteigus juridinį asmenį, kadangi atsiskaitymo pareiga vis tiek pereina juridiniam asmeniui. Vykdant veiklą juridinis asmuo turės mokėti pelno mokestį (jei bus pelno), taip pat turės mokėti visus su darbuotojais susijusius socialinius mokesčius. Jei tiekėjai yra ES valstybių juridiniai asmenys, PVM mokėti nereikės.
Teisę prekiauti internete turi asmenys įregistravę individualią veikla pagal pažymą arba įsteigę juridinį asmenį – individualią įmonę, mažąją bendriją ar uždarąją akcinę bendrovę. Atkreipiame dėmesį, kad asmenys neturi teisės verstis prekyba internetu su verslo liudijimu, kadangi tokia veikla nėra numatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintame individualios veiklos rūšių sąraše, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą. Jums siūlyčiau savo veiklą pradėti įsiregistruojant individualios veiklos pažymą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, kaip tai padaryti ir visą kitą aktualią informaciją rasite čia.

Taip pat siūlau išmėginti individualios veiklos skaičiuoklę, kuri padės susiskaičiuoti mokėtinus mokesčius vykdant veiklą pagal individualios veiklos pažymą, kurią rasite čia.

Ekspertai

Auksė Vizbarienė

Auksė Vizbarienė

Atstovė regione / VšĮ Versli Lietuva

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.