...

Automobilių pervežimo verslas

Žinių bazė

2018.08.03

Sveiki, norime pradėti automobilių pervežimo (tralų) verslą.
1. Kokią verslo įteisinimo formą geriausia pasirinkti? UAB, IĮ ar veikti pagal verslo liudijimą?
2. Kadangi reikia įsigyti patį automobilį, su kuriuo būtų atliekama paslauga (tralą), ieškome paskolos galimybių. Ar yra galimybė gauti kokią nors remiamą paskolą verslo pradžiai, o gal yra galimybė pasinaudoti ES lėšomis?
3. Jei norėtume samdyti darbuotoją, ar yra galimybių gauti darbo užmkesčio kompensacijų?
p.s. verslo steigėjas virš 30 metų amžiaus.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Ina Smalinskienė

Projektų vadovė / VšĮ Versli Lietuva

Publikavimo data: 2018-08-03 16:17

Verstis krovinių, tame tarpe ir automobilių, pervežimo veikla galima su Individualios veiklos pažyma, kurią išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija arba įsteigus...

Publikavimo data: 2018-08-03 16:17

Verstis krovinių, tame tarpe ir automobilių, pervežimo veikla galima su Individualios veiklos pažyma, kurią išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija arba įsteigus juridinį asmenį (įmonę) individualią įmonę (IĮ), mažąją bendriją (MB) ar uždarąją akcinę bendrovę (UAB) valstybės įmonėje „Registrų centras“.
Pasirenkant verslo formą atkreipkite dėmesį į tai, kokia veikla planuojate užsiimti (veiklos apimtys, veiklos sudėtingumas, galima rizika, papildomos darbo jėgos poreikis); ar veiklą vykdysite vienas, ar norėsite dirbti kartu su kitais asmenimis bei partneriais; ar vykdomai veiklai reikės licencijų ir leidimų. Jei verslo ketinate imtis vienas, ateityje neplanuojate priimti naujų partnerių, o verslo vystymui pakanka steigėjo ar jo šeimos narių pajamų – palankiau būtų rinktis individualią veiklą arba IĮ. Jei planuojama veikla susijusi su nemaža rizika, būtinai atsižvelkite į individualią veiklą vykdančio asmens ar dalyvių (steigėjų) atsakomybės ribas. Jei ateityje ketinate pritraukti naujų investicijų ir veiklą vykdyti kartu su partneriais – palankiau būtų rinktis MB ar UAB.
Atkreipkite dėmesį į dalyviams (steigėjams) nustatytas atsakomybės ribas. Individualią veiklą vykdantis asmuo pats atsako už visus savo įsipareigojimus visu savo (ar šeimos) turtu. IĮ negalint atsiskaityti su kreditoriais, įmonės savininko ar bendrijos tikrojo nario asmeninė (ar šeimos) nuosavybė gali būti paimta individualios įmonės ar bendrijos skoloms padengti. MB ir UAB atsakomybė yra ribota, todėl už jos įsipareigojimus atsako pati bendrovė savo turtu (išskyrus norminiuose teisės aktuose numatytas tam tikras išimtis). Bendrovės dalyviai (savininkai) šiuo atveju rizikuoja tik savo įneštu įstatiniu kapitalu. Apie verslo formas ir mokesčius informaciją rasite: https://www.verslilietuva.lt/verslauk/verslo-formos-ir-mokesciai/.
Norint verstis krovinių, tame tarpe ir automobilių, vežimo veiklą reikalinga licencija verstis krovinių vežimu tarptautiniais maršrutais ir Lietuvos teritorijoje krovininėmis kelių transporto priemonėmis, kelių krovininėmis transporto priemonėmis. Licencija krovinių vežimui krovininėmis kelių transporto priemonėmis reikalinga tik tuomet, jeigu transporto priemonės didžiausioji leidžiamoji masė, įskaitant priekabą (puspriekabę), yra didesnė kaip 3,5 tonos. Licenciją išduoda Valstybinė kelių transporto inspekcija prie Susisiekimo ministerijos. Apie pagrindinius reikalavimus ir leidimus krovinių vežimui informaciją rasite: https://www.verslilietuva.lt/verslo-atmintines/kroviniu-vezimas/. Krovininėms transporto priemonėms įsigyti, jeigu paskolos gavėjas teikia krovinių pervežimo paslaugas samdos pagrindais finansavimas neteikiamas. Krovininio kelių transporto ir perkraustymo veikla neremiama. Galimybė gauti darbo užmokesčio kompensavimą galima: pasinaudojus LDB priemone „Įdarbinimas subsidijuojant“ – tai galimybė įdarbinti teritorinės darbo biržos siųstą asmenį, negrąžintinai kompensuojant darbdaviui dalį šio asmens darbo užmokesčio išlaidų. https://www.ldb.lt/Informacija/PaslaugosDarbdaviams/Puslapiai/idarbinimas_subsidijuojant.aspx pagal priemonę „Parama darbui“ http://invega.lt/lt/darbo-uzmokescio-kompensavimas/

Ekspertai

Ina Smalinskienė

Ina Smalinskienė

Projektų vadovė / VšĮ Versli Lietuva

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.