...

Ar galima gaminti ir pardavinėti namuose paruoštus sumuštinukus?

Žinių bazė

2018.08.03

Sveiki, noriu gaminti ir pardavinėti paruoštus valgymui sumuštinukus. Ar galima tai daryti namuose? Bute? Aš moku labai skaniai daryti valgyti. Visą maistą (produktus tiek šaldytus, tiek jau paruoštus vartojimui – pvz. vištiena, kumpeliai, dešros, krabų lazdelės, pievagrybiai ir etc.) pirkčiau prekybos centruose (su akivaizdžiais galiojimo terminais ir laikymo sąlygomis). Viskas laikoma pagal taisykles šaldytuve ar šaldymo kameroje. Viskas gaminama virtuvėje pagal taisykles. Pats paruošiu, pats viską suruošiu, sutepu, sudedu į padėklą vartojimui ir parduodu. Ar galima taip elgtis namuose (bute), kur yra dar kartu gyvenančių asmenų? Jei ne – galbūt galima nuomotis tiesiog atskirą 1-o kambario butą, kur būtų virtuvė su reikiama įranga ir jame niekas negyventų? Butas būtų naudojamas tik sumuštinių darymui. Sumuštiniai daromi vieną – du kartus per savaitę. Produkcija perkama tik gavus užsakymą (dėl tinkamo galiojimo termino). Viskas švaru, sąžininga ir tvarkinga. Tik veikla bute – o ne komercinės paskirties patalpose.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Ina Smalinskienė

Projektų vadovė / VšĮ Versli Lietuva

Publikavimo data: 2018-08-03 17:05

Užsiimti maisto gaminimu pagal individualius užsakymus galima įsigijus verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą, kurią išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija arba...

Publikavimo data: 2018-08-03 17:05

Užsiimti maisto gaminimu pagal individualius užsakymus galima įsigijus verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą, kurią išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija arba įsteigus įmonę (individualią įmonę (IĮ) ar mažąją bendriją (MB) valstybės įmonėje „Registrų centras“. Šias procedūras galite atlikti internetu VMI arba Registrų centro svetainėse. Vadovaujantis Vyriausybės 2011 m. spalio 12 d. nutarimu Nr. 1178 patvirtintu „Statinio (jo patalpų) naudojimo ne pagal paskirtį atvejų ir tvarkos aprašu“ gyvenamosios paskirties name ar bute, ar jų patalpose neleidžiama vykdyti ūkinės komercinės veiklos. Jei norite gaminti sumuštinukus, t. y. vykdyti gamybą, jums reikėtų įsirengti atskiras gamybinės paskirties patalpas.
Gyvenamųjų patalpų paskirties keitimas į komercinę vykdomas per teritorinės savivaldybės administracijos miesto planavimo ir architektūros skyrių (skyrių pavadinimai savivaldybėse gali skirtis). Reikia atitikti specialiuosius architektūrinius reikalavimus bei kitus specialiuosius reikalavimus (kai tai reikalinga) ir parengti projektą. Tam greičiausiai bus reikalingas ir patalpų pritaikymas (pvz., atskiro įėjimo įrengimas). Norint įrengti išorinę reklamą (pakabinti iškabą) prie įėjimo pastatyti reklaminį stendą ar kitaip reklamuoti savo verslą, reikalingas leidimas. Leidimą išduoda savivaldybė, kurioje planuojate vykdyti veiklą.
Fizinis ar juridinis asmuo, norėdamas gaminti, parduoti, sandėliuoti maisto produktus, turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais. Pažymėjimui gauti reikia pateikti: 1. nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo / registracijos; 2. maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu (tik maisto tvarkymo subjektams, siekiantiems vykdyti Aprašo 1 priedo 1 punkte nurodytą veiklą, išskyrus atvejus, kai maisto tvarkymo subjektai veiklą vykdys neturėdami maisto tvarkymo patalpų); 3. maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos ir kitas su maisto tvarkymu susijusias apimtis, maisto tvarkymo subjekto darbuotojų skaičių, numatomą steigiamo maisto tvarkymo subjekto darbuotojų skaičių; 4. dokumentus, kuriais reglamentuojama Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįsta savikontrolės sistema, vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ nuostatomis. Pažymėjimo išdavimo klausimą Valstybinės maisto ir veterinarijos inspekcija svarsto tik įvertinus maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje. Darbuotojai turi būti pasitikrinę sveikatą bei išklausę higienos mokymus.

Ekspertai

Ina Smalinskienė

Ina Smalinskienė

Projektų vadovė / VšĮ Versli Lietuva

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.