...

Ko reikia, norint atidaryti užsienio parduotuvių tinklą Lietuvoje?

Žinių bazė

2018.08.09

Parduotuvių tinklas paplitęs per keletą pasaulio šalių, tačiau „centras” yra ne Europos šalyje. Nuo ko reikėtų pradėti, norint atidaryti parduotuvę Lietuvoje?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:24

Jeigu Jūs siekiate vykdyti veiklą franšizės turėtojo teisėmis, tai Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 6.766 str. numato, franšizės...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:24

Jeigu Jūs siekiate vykdyti veiklą franšizės turėtojo teisėmis, tai Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 6.766 str. numato, franšizės sutartimi viena šalis (teisių turėtojas) įsipareigoja perduoti už atlyginimą kitai šaliai (naudotojui) tam tikram terminui arba neterminuotai teisę naudotis verslo tikslais išimtinių teisių, priklausančių teisių turėtojui, visuma (teise į firmos vardą, teise į prekių ar paslaugų ženklą, teise į saugomą komercinę (gamybinę) informaciją ir kt.), o kita šalis įsipareigoja už tai mokėti sutartyje nustatytą atlyginimą. Kitaip tariant, už tam tikrą mokestį, franšizės turėtojas suteikia franšizės naudotojui teises į prekės ženklą, verslo sistemą, know-how ir pan. Tai, pirmasis žingsnis norint įkurti jau esamo parduotuvių tinklo parduotuves Lietuvoje – pasirašyti franšizės sutartį. Atkreiptinas dėmesys, jog franšizės sutarties šalimis gali būti tik juridiniai asmenys. Taigi, visų pirma, Jums reikėtų pasirinkti ar veiklą vykdysite įsteigę mažąją bendriją ar uždarąją akcinę bendrovę. Atsižvelgiant į veiklos pobūdį ir mastą, rekomenduoju apsvarstyti galimybę įkurti uždarąją akcinę bendrovę. Uždaroji akcinė bendrovė yra ribotos civilinės atsakomybės juridinis asmuos, todėl šio juridinio asmens savininkas (akcininkas) neatsako už įmonės prievoles savo asmeniniu turtu. Tačiau norint ją įkurti, reikia suformuoti įstatinį kapitalą (ne mažesnį nei beveik 3000 eurų). Kitas klausimas – parduotuvės atidarymas. Patalpos, kurios yra naudojamos prekybai, turėtų būti prekybos ar komercinės paskirties patalpos. Taip pat patalpos turi atitikti teisės aktų numatytus priešgaisrinės saugos reikalavimus. Remiantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimu Nr. 1283 Dėl kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos, Jūsų veikloje reikėtų naudoti kasos aparatus, vadovautis 2001 m. birželio 11 d. Nr. 697 Vyriausybės nutarimu patvirtintomis Mažmeninės prekybos taisyklėmis ir kitais teisės aktais. Atkreipiu dėmesį, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.