...

Ar galima gauti ES ar kokią kitą paramą statybinės technikos pirkimui?

Žinių bazė

2017.07.05

Sveiki, norėčiau pirkti statybinę techniką ir su ja dirbti. Ar yra kokia ES ar kitokia parama jaunam verslininkui padedant įsigyti techniką? Kalba eitų apie ekskavatorių ir pan.

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Ausma Bartkutė

Projektų valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“)

Publikavimo data: 2017-07-05 11:02

Jeigu Jūsų verslas yra jaunas, veikiantis iki 1 m., tuomet Jūs galite pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis pradedančiajam verslui pagal INVEGOS administruojamą...

Publikavimo data: 2017-07-05 11:02

Jeigu Jūsų verslas yra jaunas, veikiantis iki 1 m., tuomet Jūs galite pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis pradedančiajam verslui pagal INVEGOS administruojamą finansinę priemonę „Verslumo skatinimas 2014–2020, finansuojamas iš Europos socialinio fondo”. Finansine priemone siekiama padėti fiziniams asmenims arba labai mažoms ir mažoms įmonėms pradėti ir vystyti neseniai pradėtą verslą (įmonės iki 1 metų), teikiant paskolas iki 25 tūkst. eurų ir nemokamas konsultacijas. Verslumo skatinimo paskolos yra skirtos investicijoms ir (arba) apyvartinėms lėšoms papildyti. 41 kredito unijos konsorciumui, kurios išduoda šias paskolas, atstovauja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Norėdami pasinaudoti priemone, turite atitikti visas išvardytas sąlygas, t. y. būti:

– labai mažos, mažos įmonės, fiziniai asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimą arba užsiimantys individualia veikla, kurie atitinka SVV subjekto statusą pagal SVV įstatymą;
– ketinantys pradėti verslą ir (arba) veikiantys iki 1 m. (skaičiuojama nuo įmonės įregistravimo datos iki prašymo suteikti paskolą pateikimo dienos);
– pageidaujantys paskolos iki 25 000 Eur;
– veiklą ar dalį veiklos vykdyti Lietuvoje arba ES valstybės narėse.

Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?

1. Norėdami pasinaudoti priemone turite užpildyti verslo plano formą, kurią kartu su paraiška paskolai gauti reikės pateikti kredito unijai (išsirinkite artimiausią kredito uniją, esančią konsorciume).
2. Jeigu bus reikalinga pagalba pildant verslo planą, yra teikiamos nemokamos individualios konsultacijos dėl verslo plano parengimo ir įgyvendinimo.
3. Kai turėsite parengtą verslo planą, kreipkitės į kredito uniją, su kuria aptarsite visas finansavimo sąlygas (paskolos terminą, įkeičiamą turtą ir pan.).
4. Jeigu Jums truks užstato, kredito unija galės kreiptis į INVEGĄ dėl individualios garantijos už Jūsų išduotą paskolą.
5. Pasirašysite finansavimo sutartį.
6. Daugiau informacijos apie finansinę priemonę „Verslumo skatinimas 2014-2020“ galite rasti http://invega.lt/lt/paskolos/verslumo-skatinimas-2014-2020/
7. Taip pat naudingos informacijos apie verslo pradžią ir patarimus galite rasti:
http://www.verslilietuva.lt/lt/verslo-pradzia
http://www.verslilietuva.lt/lt/verslo-pradzia/verslo-pradzia/naudinga-informacija/-renginiu-geroji-verslo-praktika-medziaga

Jeigu esate jaunas verslininkas, tačiau Jūsų įmonė veikia ilgiau nei 1 metus, tuomet Jūs galėtumėte kreiptis dėl paskolų iš Atviro kreditų fondo 2 (AKF2) lėšų. Atviras kreditų fondas 2 (AKF2) sudaro smulkiajam ir vidutiniam verslui platesnes galimybes gauti finansavimą verslo projektams įgyvendinti. Galite pasinaudoti ne tik lengvatinėmis paskolomis ar lizingu (iki 600 000 Eur), bet ir lankstesnio apyvartinio kapitalo finansavimo būdu – kredito linijomis. Finansavimas paskolos ir lizingo forma galės būti teikiamas ne ilgesniam kaip 120 mėn., o finansavimas kredito linijos forma – ne ilgesniam kaip 36 mėn. laikotarpiui. Imant paskolas iš AKF2, galima pasinaudoti ir INVEGOS garantija, ir daliniu palūkanų kompensavimu (nuo 50 iki 95 proc.).

Pagal šią priemonę jokie administravimo mokesčiai netaikomi. Tai viena iš skolinio finansavimo priemonių, leidžianti skolintis didesnes, t. y. iki 600 tūkst. EUR, paskolas lengvatinėmis sąlygomis. Be to, skirtingai nuo kitų INVEGOS priemonių, yra galimybė skolintis kredito linijų būdu.

Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?

1. Pasinaudoti Atviro kreditų fondo 2 (AKF2) priemone gali smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai.
2. Apie tinkamas ir netinkamas finansavimo paskirtis bei visas sąlygas lengvatinei paskolai pagal šią priemonę gauti daugiau informacijos rasite http://invega.lt/lt/paskolos/atviras-kreditu-fondas-2/salygos/
3. Norėdami pasinaudoti priemone turite kreiptis į kredito įstaigą, su kuria sudaryta bendradarbiavimo sutartis dėl lengvatinių paskolų teikimo. Šiuo metu lengvatines AKF2 paskolas teikia AB bankas „Citadele“ ir UAB Medicinos bankas.
4. Daugiau informacijos apie Atvirą kreditų fondą 2 galite rasti http://invega.lt/lt/paskolos/atviras-kreditu-fondas-2/
5. Turėdami klausimų galite kreiptis į atsakingus už šią priemonę INVEGA asmenis el. paštu: akf2@invega.lt, tel.: 8 5 2113565.

Taip pat galite pasinaudoti priemone „Dalinis palūkanų kompensavimas“, kur kompensuojama nuo 50 proc. (Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybėse) iki 95 proc. (regionuose) faktiškai sumokėtų palūkanų už paskolas ar lizingo sandorius, skirtus verslo pradžios ar plėtros projektams įgyvendinti. Priemonė „Dalinis palūkanų kompensavimas“ skatina verslininkus, ypač vykdančius veiklą regionuose, aktyviau domėtis investicijų galimybėmis, nes ši priemonė palengvina verslo subjektų finansinę naštą, kurie finansų įstaigoms vykdo grąžinamų paskolų ar lizingo sutartyse nustatytus įsipareigojimus.

Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?

1. Dėl priemonės „Dalinis palūkanų kompensavimas“ gali kreiptis mažų vidutinių (MVĮ) atstovai, turintys paskolos ar lizingo sutartį su INVEGOS garantija ar be jos.
2. Norėdami pasinaudoti priemone, turėtumėte pateikti paraišką INVEGAI.
3. Užpildytą paraišką ir dokumentus, pasirašytus elektroniniu parašu, galite siųsti el. paštu dpk2@invega.lt, popierinę versiją galite siųsti registruotu paštu ar pristatyti tiesiogiai adresu Konstitucijos pr. 7 (16 aukštas), 09308 Vilnius. Su paraiška teikiamų dokumentų sąrašą rasite http://invega.lt/lt/palukanu-kompensavimas/dokumentu-formos/.
4. Paraiškas privaloma pateikti (registruoti INVEGOJE) per 3 mėnesius nuo finansavimo sutarties pasirašymo dienos. Pateikus vėliau, palūkanos kompensuojamos nuo paraiškos pateikimo dienos, jei ji sutampa su kalendorinio mėnesio pirma diena, arba nuo kito (kalendorinio) mėnesio pirmos dienos. Paraiškos yra vertinamos iki 30 dienų, nuo tinkamai užpildytos paraiškos su reikalingais priedais gavimo INVEGOJE dienos.
5. Daugiau informacijos apie dalinį palūkanų kompensavimą rasite http://invega.lt/lt/palukanu-kompensavimas/
6. Turėdami klausimų galite kreiptis į atsakingus už šią priemonę INVEGA asmenis el. paštu: dpk2@invega.lt, tel.: 8 5 2477607.

Ekspertai

Ausma Bartkutė

Ausma Bartkutė

Projektų valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“)

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.