...

Ne naujo verslo finansavimas

Žinių bazė

2017.12.20

Įmonė egzistuoja virš 5 metų, parengtas verslo planas keisti įmonės veiklą. ES paramos fondai finansuoja tik naujus verslus, o bankai nenori finansuoti naujos verslo idėjos. Kur kreiptis dėl finansavimo tokiu atveju?

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Inga Beiliūnienė

Priemonių valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Publikavimo data: 2017-12-20 14:23

Įmonėms, savo veiklą vykdančiomis ilgiau nei vienerius metus, galime pasiūlyti lengvatinę paskolą iš Atviro kreditų fondo 2 (AKF2), šias paskolas...

Publikavimo data: 2017-12-20 14:23

Įmonėms, savo veiklą vykdančiomis ilgiau nei vienerius metus, galime pasiūlyti lengvatinę paskolą iš Atviro kreditų fondo 2 (AKF2), šias paskolas teikia AB bankas „Citadele“ ir UAB Medicinos bankas. Pritrūkus užstato, galėsime suteikti INVEGA garantiją. Gavę paskolą taip pat galėsite kreiptis dėl galimybės kompensuoti dalį sumokėtų paskolos palūkanų. 

Atviras kreditų fondas 2 (AKF2) sudaro smulkiajam ir vidutiniam verslui platesnes galimybes gauti finansavimą verslo projektams įgyvendinti, ypač pirmuose plėtros etapuose. Verslininkai gali pasinaudoti ne tik lengvatinėmis paskolomis ar lizingu (iki 600 000 Eur), bet ir lankstesnio apyvartinio kapitalo finansavimo būdais – kredito linijomis. Finansavimas paskolos ir lizingo forma galės būti teikiamas ne ilgesniam kaip 120 mėn., o finansavimas kredito linijos forma –ne ilgesniam kaip 36 mėn. laikotarpiui. Imant paskolas iš AKF2, galima pasinaudoti ir INVEGOS garantija, ir daliniu palūkanų kompensavimu (nuo 50 iki 95 proc.).
Pagal šią priemonę jokie administravimo mokesčiai netaikomi. Norint pasinaudoti priemone, reikia kreiptis į bendradarbiavimo sutartis su INVEGA dėl AKF2 lengvatinių paskolų teikimo pasirašiusius bankus (AB banką „Citadele“ arba UAB Medicinos banką) ir susitarti dėl finansavimo sąlygų. Tai viena iš skolinio finansavimo priemonių, leidžianti skolintis didesnes, t. y. iki 600 tūkst. EUR, paskolas lengvatinėmis sąlygomis. Be to, skirtingai nuo kitų INVEGOS priemonių, yra galimybė skolintis kredito linijų būdu.
Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?
Pasinaudoti Atviro kreditų fondo 2 (AKF2) priemone gali smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai.
Apie tinkamas ir netinkamas finansavimo paskirtis bei visas sąlygas lengvatinei paskolai pagal šią priemonę gauti daugiau informacijos rasite http://invega.lt/lt/paskolos/atviras-kreditu-fondas-2/salygos/
Norėdami pasinaudoti priemone turite kreiptis į kredito įstaigą, su kuria sudaryta bendradarbiavimo sutartis dėl lengvatinių paskolų teikimo. Šiuo metu lengvatines AKF2 paskolas teikia AB bankas „Citadele“ ir UAB Medicinos bankas.
Daugiau informacijos apie Atvirą kreditų fondą 2 galite rasti http://invega.lt/lt/paskolos/atviras-kreditu-fondas-2/
Turėdami klausimų galite kreiptis į atsakingus už šią priemonę INVEGA asmenis el. paštu: akf2@invega.lt, tel.: 8 5 2113565.

SVV subjektas, kreipdamasis į kredito įstaigą/lizingo bendrovę dėl paskolos/lizingo verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su bankui nepatrauklaus ar nepakankamo užstato problema. INVEGA padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Likusios negarantuotos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaiga užsitikrina SVV subjekto pasiūlytais užstatais, įsikeisdama už paskolos lėšas įsigyjamą turtą.
INVEGA teikia individualias ir portfelines paskolų/lizingo garantijas. Individualios garantijos dydis 30-80%, portfelinės – 80%.
Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?
Dėl paskolų garantijų gali kreiptis pradedantieji verslininkai, smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai, didelės įmonės.
Norėdami gauti paskolą su INVEGOS garantija turite kreiptis į banką, kredito uniją ar lizingo bendrovę ir susitarti dėl finansavimo. INVEGA gali suteikti garantijas už paskolas, kurias smulkiojo verslo subjektams suteikia kredito įstaigos, kurių sąrašą galite rasti http://invega.lt/lt/garantijos-verslui/
Finansų įstaiga įvertina vykdomą projektą, derasi su Jumis dėl paskolos sąlygų (paskolos sumos, valiutos, trukmės, grąžinimo grafiko, palūkanų normos ir kt.), Jūsų galimybės grąžinti paskolą. Kredito įstaiga, priimdama sprendimą kredituoti, sprendžia, ar jai pakanka užstato. Jei trūksta, tuomet ji kreipiasi į INVEGĄ dėl garantijos suteikimo, pateikdama prašymą garantijai gauti ir kitus su finansavimu susijusius dokumentus. Garantijos suteikimo nagrinėjimui reikalingų dokumentų sąrašą galite rasti http://invega.lt/wp-content/uploads/2016/02/GP-DF-garantijos-suteikimo-nagrinejimui-reikalingu-dokumentu-sarasas.pdf Reikiamų dokumentų formas rasite http://invega.lt/lt/garantijos-verslui/paskolu-garantijos/dokumentu-formos/
Daugiau informacijos apie paskolų garantijas rasite http://invega.lt/lt/garantijos-verslui/paskolu-garantijos/
Turėdami klausimų dėl paskolų garantijų suteikimo taip pat galite kreiptis į atsakingus už šią priemonę INVEGA asmenis el. paštu: garantijos@invega.lt, tel.: 8 5 2107519; 8 5 2107514; 8 5 2107359; 8 5 2113548; 8 5 2780374; 8 5 2113547.

Pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“ kompensuojama nuo 50 proc. (Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybėse) iki 95 proc. (regionuose) faktiškai sumokėtų palūkanų už paskolas ar lizingo sandorius, skirtus verslo pradžios ar plėtros projektams įgyvendinti. Priemonė „Dalinis palūkanų kompensavimas“ skatina verslininkus, ypač vykdančius veiklą regionuose, aktyviau domėtis investicijų galimybėmis, nes ši priemonė palengvina verslo subjektų finansinę naštą, kurie finansų įstaigoms vykdo grąžinamų paskolų ar lizingo sutartyse nustatytus įsipareigojimus.
„Dalino palūkanų kompensavimo“ priemone gali pasinaudoti labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės bei pramonės įmonės, turinčios paskolos ar lizingo sutartį su INVEGOS garantija ir be jos. Norint pasinaudoti priemone, reikia tik pateikti paraišką INVEGAI ir finansų įstaigai laiku mokėti palūkanas. Palūkanos įmonėms kompensuojamos kas ketvirtį.
Ką turėtumėte daryti, norėdami pasinaudoti priemone?
Dėl priemonės „Dalinis palūkanų kompensavimas“ gali kreiptis mažų vidutinių (MVĮ) atstovai, turintys paskolos ar lizingo sutartį su INVEGOS garantija ar be jos.
Norėdami pasinaudoti priemone, turėtumėte pateikti paraišką INVEGAI.
Užpildytą paraišką ir dokumentus, pasirašytus elektroniniu parašu, galite siųsti el. paštu dpk2@invega.lt, popierinę versiją galite siųsti registruotu paštu ar pristatyti tiesiogiai adresu Konstitucijos pr. 7 (16 aukštas), 09308 Vilnius. Su paraiška teikiamų dokumentų sąrašą rasite http://invega.lt/lt/palukanu-kompensavimas/dokumentu-formos/.
Paraiškas privaloma pateikti (registruoti INVEGOJE) per 3 mėnesius nuo finansavimo sutarties pasirašymo dienos. Pateikus vėliau, palūkanos kompensuojamos nuo paraiškos pateikimo dienos, jei ji sutampa su kalendorinio mėnesio pirma diena, arba nuo kito (kalendorinio) mėnesio pirmos dienos. Paraiškos yra vertinamos iki 30 dienų, nuo tinkamai užpildytos paraiškos su reikalingais priedais gavimo INVEGOJE dienos.
Daugiau informacijos apie dalinį palūkanų kompensavimą rasite http://invega.lt/lt/palukanu-kompensavimas/
Turėdami klausimų galite kreiptis į atsakingus už šią priemonę INVEGA asmenis el. paštu: dpk2@invega.lt, tel.: 8 5 2477607.

Ekspertai

Inga Beiliūnienė

Inga Beiliūnienė

Priemonių valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.