...

Žemės įsigijimas glampingui kurti

Žinių bazė

2019.08.04

Svarstau įsigyti miško arba paežerės žemės Lietuvoje ir joje per keletą metų įrengti glampingą. Glampingas – tai pasaulyje labai populiarėjantis stovyklavimo būdas, stovyklavietės atmaina, kai už atvykstančius poilsiautojus yra pasirūpinta paprasta pastoge (dažniausiai didelėmis palapinėmis ar karkasinėmis struktūromis) ir viskuo, ko reikia stovyklavimui. Galbūt jūs galite atsakyti į nurodytus klausimus ar nukreipti mane į tinkamus šaltinius?

1. Ar tokiai veiklai vykdyti legaliai žemės paskirtis turi būti rekreacinė?
2. Jei taip, ar sudėtingas keitimas iš kitų paskirčių į rekreacinę? Kiek tai gali trukti?
3. Kokia veiklos forma geriausia vykdyti tokią veiklą? Kokių dokumentų dar gali reikėti, norint viską daryti legaliai?
4. Ar yra valstybinės arba ES paramos instrumentų, kurie padėtų tokį verslą akceleruoti?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Inga Beiliūnienė

Priemonių valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Publikavimo data: 2019-11-13 01:04

1. INVEGA neteikia konsultacijų dėl žemės įsigijimo, jos paskirties keitimo. Reikėtų teirautis VĮ Registrų centre arba kreiptis į VĮ Valstybės...

Publikavimo data: 2019-11-13 01:04

1. INVEGA neteikia konsultacijų dėl žemės įsigijimo, jos paskirties keitimo. Reikėtų teirautis VĮ Registrų centre arba kreiptis į VĮ Valstybės žemės fondą. Fondo interneto svetainė www.vzf.lt.

2. Į klausimą apie paslaugos kainą atsakytų VĮ Valstybės žemės fondas, teikiantis tokias paslaugas.

3. Neteikiame tokių konsultacijų. Kokią juridinio asmens teisinę formą pasirinkti, turi apsispręsti pats būsimas verslininkas, įsivertinęs, kokius ir kokio dydžio mokesčius moka, pavyzdžiui, MB ir kokius moka UAB. Yra skirtumų. Daugiau informacijos, kaip įsivertinti, kokios teisinės formos juridinį asmenį steigti, rasite šioje nuorodoje: https://www.verslilietuva.lt/verslauk/.

4. Galime jums pasiūlyti priemonę „Verslumo skatinimas 2014–2020“, teikiant paskolas iki 25 tūkst. eurų ir nemokamas konsultacijas. Verslumo skatinimo paskolos yra skirtos investicijoms ir (arba) apyvartinėms lėšoms papildyti. Paskolas teikia INVEGOS atrinktas kredito unijų konsorciumas, kuriam atstovauja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU). Paskola skirta inventoriui ar prietaisams įsigyti, tačiau pabrėžiame, kad ši paskola nėra skirta žemės sklypui įsigyti.

Pagrindinės paskolos sąlygos: verslininkas ar įmonė, veiklą įregistravę ne ilgiau kaip 1 metus, paskolos dydis – ne daugiau kaip 25 tūkst. eurų, paskolos teikiamos ne ilgesniam kaip 120 mėn. laikotarpiui, palūkanų norma – 3 mėn. EURIBOR (tik 10 proc. paskolos daliai) + iki 3 proc. pastovi palūkanų dalis (kredito unijos marža). Taip pat, norint gauti paskolą, fizinis asmuo turi tapti kredito unijos nariu, o juridinis asmuo asocijuotu kredito unijos nariu.

Norint gauti šią paskolą, reikėtų:
1. užpildyti verslo plano formą ir kartu su paraiška paskolai gauti pateikti kredito unijai (išsirinkite artimiausią kredito uniją, kuri yra konsorciume). Jei jums reikia pagalbos užpildant verslo planą, teikiamos nemokamos individualios konsultacijos dėl verslo plano parengimo ir įgyvendinimo;
2. kai turėsite verslo planą, aptarti su kredito unija visas finansavimo sąlygas (paskolos terminas, įkeičiamas turtas ir pan.). Jei jums trūks įkeičiamo turto, kredito unija gali kreiptis į INVEGĄ individualios garantijos iki 80 proc. už jums išduodamą paskolą;
3. tiesiogiai pasirašyti finansavimo sutartį su kredito unija.

Panaudoję šios paskolos lėšas, įmonė ar verslininkas gali kreiptis tiesiogiai į INVEGĄ ir pasinaudoti visuotinės dotacijos priemone „Subsidijos verslo pradžiai“ ir 12 mėn. gauti darbo užmokesčio išlaidų kompensaciją už pagal darbo sutartį įdarbintus darbuotojus nuo 50 iki 75 proc. Matau, kad ir Darbo birža jums moka kompensaciją už jaunuolį iki 29 metų, todėl atkreipiu dėmesį, kad Darbo biržos teikiama darbo užmokesčio kompensacija negali dubliuotis su mūsų. Tačiau, jei ji jau baigta mokėti (arba kai bus baigta mokėti) arba turėsite kitų pagal darbo sutartį įdarbintų darbuotojų, kuriems nėra mokama darbo užmokesčio kompensacija, galėsite dėl to kreiptis į mus (panaudoję paskolos lėšas). Jei nepakanka užstato, galite gauti garantiją, kitaip – valstybės laidavimą.

Ekspertai

Inga Beiliūnienė

Inga Beiliūnienė

Priemonių valdymo skyriaus vadovė / UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.