...

8 knygos atskleidžia paslaptį, kaip išmokti valdyti pasaulį

Verslas

2014.09.17

Autorius: Gražina Vincel

Temos: .

8 knygos atskleidžia paslaptį, kaip išmokti valdyti pasaulį

Knygų skaitymas padeda sutvarkyti savo mintis, nuspręsti, ką ir nuo ko pradėti desktopwallpapers4.me nuotr.

Ar kada knietėjo pasijusti Bilu Gatesu arba pamatyti, kaip, rodos, paprasta idėja virto verslo sėkmės istorija, išgarsėjusia visame pasaulyje? Didžiųjų pasaulio įmonių vadovai savo sėkmės formulės nesaugo užrakintos devyniomis spynomis. Priešingai, jie mielai atvėrė duris kiekvienam, panorusiam įminti paslaptį, kaip pagauti sėkmės paukštę. Nuo startuolių iki stambių korporacijų – istorijos iš vadovų lūpų jų pačių parašytose knygose. Tad kokios jos?

Nors praėjo jau 15 metų, kai pasirodė B. Gateso knyga „Verslas minties greičiu“, jos aktualumas neišblėso iki šiol. Bendrovės „Microsoft“ įkūrėjas jau seniai numatė technologijų svarbą versle. Savo knygoje jis atsako į kelis svarbius klausimus: kaip pasitelkus technologijas geriausia plėtoti verslą ir kaip šios technologijos gali padėti užimti lyderio poziciją? „Tai, kaip tu renki, tvarkai ir panaudoji informaciją, nulems arba tavo pergalę, arba pralaimėjimą“, – sako B. Gatesas.

Knygas skaityti reikia: jos padeda pasisemti patirties, susidėlioti savo mintis

V. Dikčienė

Daugiau kaip 20 tūkst. parduotuvių tinklas 65 šalyse – įspūdingas skaičius. Tokiu gali pasigirti bendrovė „Starbucks“, suvienijusi daugybę kavos mėgėjų. Kaip parduotuvėlė Sietlo uoste išaugo į milžinišką tinklą, atskleidžia pats bendrovės vadovas Howardas Schultzas savo knygoje „Kava su meile. Kaip „Starbucks“ sukūrė įmonę puodelis po puodelio“.

„Nesitikėjau, kad pamėgsiu nors vieną iš tų darbų, bet aš daug išmokau, nes sunkiai dirbau ir mokiausi juos mėgti“, – teigia Sophia Amoruso, iš paprasto vintažinių drabužių pardavinėjimo el. parduotuvėje „eBay“ sukūrusi 100 mln. dolerių vertės verslą „Nasty Gal“. Kaip pati prisimena, pirmas daiktas, parduotas „eBay“, buvo visai ne iš mados srities – tai buvo vogta knyga. S. Amoruso siūlo vadovautis trimis patarimais: niekada neužaukite, netapkite nuobodūs ir nesileiskite vadovaujami vyro. Visa jos istorija papasakota knygoje „#Girlboss“.

Prieš metus Lietuvoje lankęsis milijardierius, mėgstantis skraidyti oro balionu, o netikėtai šovusias idėjas paversti tikrove, atsivėrė dar labiau – savo autobiografijoje „Nekaltybės praradimas“ seras Richardas Bransonas pasakoja kilusius iššūkius kuriant verslo imperiją „Virgin“. „Ai, velniop, darom tai!“ – jo gyvenimo filosofija, atvedusi garsųjį turtuolį į pačias karjeros aukštumas.

Ar norėtumėte vidury dienos čiuožti banglente, užuot toliau dirbdami biure? Yvonas Chouinardas, įmonės „Patagonia“ įkūrėjas, į šį klausimą atsakytų teigiamai. Norint išlaikyti darbuotojus ir juos paskatinti – tai puikus būdas, teigia jis. Tam jis parašė net savo knygą „Tegu mano darbuotojai čiuožia banglente: įnoringo verslininko ugdymas“.

Ne mažiau įdomią patirtį turi ir automobilių bendrovės „General Motors“ vadovas Alfredas Sloanas. Jo valdymo metais, nuo 1923-iųjų iki 1946-ųjų, tai buvo viena įtakingiausių organizacijų pasaulyje. „Mano metai su „General Motors“ atskleidžia tai.

Panaši istorija yra ir apie Jacką Welchą, vadovavusį „General Electric“ 1981–2001 metais. Savo knygoje „Laimėjimas“ jis dalijasi patirtimi, kaip teko grumtis su „blogo boso“ etikete priimant svarbiausius sprendimus.

Ar įmonei reikalingas biuras? O rytiniai susitikimai? Verslo planų sudarymas? Kas vis dėlto lemia bendrovės sėkmę? Jasonas Friedas, įmonės „Basecamp“ vadovas, paneigia tradicinius įmonių veikimo modelius. Šiuo metu jo bendrovė pasiskirsčiusi po 26 šalis. Darbas nuotoliniu būdu – visai ne trūkumas. Kodėl – visi atsakymai sudėlioti vadovo knygoje „Rework“.

Tokios knygos motyvuoja

Šių knygų skaitymas padeda sutvarkyti savo mintis, nuspręsti, ką ir nuo ko pradėti, sako Vega Dikčienė, „Talento namų“ mokymų plėtros vadovė: „Vadinasi, aš galiu, nes yra žmonių, kurie padarė didžiausius verslus iš idėjos. Be abejo, tai įkvepia.“

Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad gali slypėti ir tam tikras pavojus. Juk yra knygų, kurios parašytos labai optimistiškai: „Iš tos motyvacijos bei įtikėjimo, kad ir aš galiu, galima neapskaičiuoti savo jėgų“, – perspėja V. Dikčienė.

Vis dėlto knygas skaityti reikia: jos padeda pasisemti patirties, susidėlioti savo mintis, apibendrina pašnekovė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.