...

Baltijos šalyse veikiančių Vokietijos įmonių apklausos rezultatai pranoko lūkesčius

Verslas

2014.05.07

Autorius: Karolina Kondratjevaitė

Temos: .

Baltijos šalyse veikiančių Vokietijos įmonių apklausos rezultatai pranoko lūkesčius

Anot Lietuvoje veiklą vykdančių Vokietijos verslininkų, Lietuvos ekonomikos perspektyvos geriausios Baltijos šalyse BZN start manipuliacija

2014 m. balandžio pabaigoje buvo paskelbti Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje (AHK) apklausos, atspindinčios su Vokietija susijusių įmonių nuotaikas, jų patirtį bei nuomonę apie sąlygas investuoti Baltijos šalyse, rezultatai. Nors 2014m. apklausa patvirtina trečius metus iš eilės besikartojančią pozityvaus Baltijos šalių vertinimo tendenciją, Lietuvai šie metai išskirtiniai, mat išlyderės pozicijų išstumta ten kurį laiką karaliavusi Estija. Anot Lietuvoje veiklą vykdančių Vokietijos verslininkų, Lietuvos ekonomikos perspektyvos geriausios Baltijos šalyse.

Optimistiškos nuotaikos

Dauguma apklausoje dalyvavusių Vokietijos įmonių ekonominę padėtį Baltijos šalyse 2014 m. pavasarį vertina gerai arba patenkinamai. Tačiau šie rezulta tai, jei palygintume tarp atskirų šalių ar su praėjusių metų rezultatais, yra labai skirtingi.

Estijoje dirbančios įmonės ekonominę situaciją vertina šiek tiek blogiau nei pernai, o štai Lietuvoje ir Latvijoje nuotaikos žymiai pozityvesnės. Beveik trečdalis apklaustųjų Estijoje dabartinę šalies ekonominę padėtį įvertino kaip „gerą“, tik 6 % įvertino kaip „nepatenkinamą“.

Latvijoje 22 % respondentų, t. y. dvigubai daugiau nei pernai, dabartinę ekonominę padėtį vertina pozityviai, tačiau beveik tiek pat apklaustų įmonių Latvijoje yra nepatenkintos.

Lietuvoje respondentų nuomonė – pozityviausia. 2014m. pavasarį beveik 60 % įmonių buvo patenkintos ekonomine padėtimi. Tai yra žymus pagerėjimas, palyginti su praėjusiais metais, kai tik kas ketvirta įmonė ekonominę situaciją vertino „gerai“.

Ekonomikos plėtros tendencijos

„Kas lėmė, kad Lietuva aplenkė Estiją?“ – klausta rezultatų pristatymo metu.

Anot apklausą atlikusių Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų specialistų, tokius apklausos duomenis galima pagrįsti realiais ekonomikos pokyčiais. Nors visų trijų Baltijos valstybių ūkio augimas 2013 m. buvo spartesnis nei ES vidurkis, Estijos augimo rodiklis buvo tik 0,8 %, bet ir jis išliko stabilus. Tikriausiai dėl šios priežasties Estijoje veikiančių įmonių vertinimai

buvo santūrūs ir tai atspindi šių metų lūkesčiai.

Latvijoje lūkesčiai dėl šių metų yra palyginti aukšti. Daugiau nei pusė apklaustų Vokietijos įmonių atstovų tikisi tolesnio gerėjimo, pirmą kartą niekas nemato pablogėjimo galimybės.

Pakilias nuotaikas Lietuvoje lemia ne trumpalaikiai reiškiniai, o stabili pastarųjų dvejų metų ekonominė plėtra ir ateinančių dvejų metų prognozės, kurios numato mažiausiai 3 % augimą. Tikėtina, kad ekonomikos plėtra šiais metais pasieks naują rekordinį lygį.

Džiugina ir tai, kad dauguma apklausos dalyvių yra patenkinti savo verslo šakos situacija. Estijoje ir Latvijoje kas antras apklausoje dalyvavęs verslininkas yra patenkintas savo įmonės padėtimi, Lietuvoje – net du trečdaliai. Praktiškai niekas neįvertino savo verslo situacijos „blogai“. Be to, visose trijose šalyse apklausos dalyviai tikisi, kad šiais metais padėtis dar labiau pagerės.

Kaip ir anksčiau, ypač didelis pasitenkinimas ir optimizmas jaučiamas statybos ir paslaugų sektoriuose.

Baltijos šalys – patraukli vieta verslui

Apklausos metu, siekiant įvertinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos kaip vietos verslui kurti patrauklumą, vokiškų įmonių klausta, ar jos yra patenkintos sprendimu investuoti šiame regione.

Estijoje, kaip ir praėjusiais metais, vėl įsikurtų net 94 % apklaustų įmonių. Lietuvoje ir Latvijoje veikiančių įmonių ištikimybė pasirinktai investicijų vietai taip pat yra akivaizdi: atitinkamai 81% ir 90 % įmonių vėl čia investuotų. Šis įvertinimas, nepaisant praėjusių krizių, stabilus jau dešimt metų.

Lietuvoje vyraujantis optimizmas dėl ekonomikos plėtros tendencijų bei nuosavo verslo perspektyvų lemia ir šių metų šalies patrauklumo verslui vertinimą. Vertinimo faktorių visuma byloja, jog šiemet žymiai išaugęs pasitenkinimas verslo aplinka. Žymiai palankiau vertinama infrastruktūra, atsiskaitymų disciplina privačiame sektoriuje bei vietos tiekėjų kokybė ir pasiekiamumas.

Eurui – „taip“!

Vokiškos įmonės Estijoje jau spėjo sukaupti teigiamos euro įvedimo (2011 m.) patirties. Latvijoje dirbančios įmonės taip pat tikisi teigiamo ES šalių bendrosios valiutos poveikio savo verslui. Apklausa rodo, kad dėl planuojamo euro įvedimo nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje dirbančios įmonės tikisi daugiau pliusų savo verslui: transakcijų išlaidų mažėjimo, didesnio kainų skaidrumo.

Be to, bendra valiuta visose trijose Baltijos valstybėse, apklaustųjų nuomone, teigiamai paveiks čia veikiančių vokiškų įmonių verslą ir sustiprins Baltijos valstybių patrauklumą užsienio investuotojams.

Kalbant apie euro įvedimą Lietuvoje peršasi išvada, kad nors nuotaikos šia tema (palyginti su praėjusiais metais) pagerėjo – daugiau nei trys ketvirtadaliai apklaustųjų palankiai vertina euro įvedimą (tik 7 % pasisakė prieš euro įvedimą Lietuvoje, 13 % įmonių mano, kad euras galėtų būti įvestas vėliau nei 2015 m.), Lietuvoje veikiančių įmonių nuotaika likus metams iki euro įvedimo ne tokia euforiška, kaip buvo Latvijoje, kur 2013 m. pavasarį beveik 90 % apklaustųjų euro įvedimą vertino teigiamai.

Tobulintinos sritys

Vokietijos įmonės tikisi skubių visų trijų Baltijos regiono valstybių vyriausybių veiksmų, siekiant valdžios organų veiklos ir viešųjų pirkimų konkursų skaidrumo, taip pat mokestinių klausimų svarstymo bei mokesčių institucijų veiklos efektyvumo gerinimo. Aktualūs išlieka ir darbo rinkos klausimai. Politiniai ir ekonominiai sprendimai ypač laukiami profesinio ugdymo sistemoje Estijoje ir Latvijoje bei darbo teisės lankstumo Lietuvoje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.