...

Kaip pradėti verslą Ispanijoje?

Verslas

2014.12.06

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: , .

Kaip pradėti verslą Ispanijoje?

Ispanijos ambasadorius Migual Arias Estevez. BFL/Ingos Juodytės nuotr.

Kai kalbama apie lietuvių kuriamą verslą užsienyje, Ispanija tikriausiai nėra pirmoji šalis, apie kurią pagalvojama. Tačiau yra ne vienas sėkmingas pavyzdys, kaip tautiečiai ten įsitvirtina. Apie kai kuriuos jų rašė ir „BZN start“. Vis dėlto bendradarbiavimas tarp šių šalių galėtų būti gerokai glaudesnis, juolab kad Ispanijoje, pasak šios šalies ambasadoriaus Miguelio Ariaso Estevezo, dabar lengva rasti gerų darbuotojų, o ispanai Lietuvoje džiaugiasi mūsų darbštumu.

Verslo klimatas yra globalus

Paklaustas, kuo Lietuva ir Ispanija skiriasi, o kuo yra panašios, šios šalies ambasadorius neskubėjo vardyti skirtumų. Anot jo, daug svarbiau ieškoti panašumų, vienijančių dalykų, kurie gali paskatinti naujų idėjų atsiradimą ir bendrą įgyvendinimą.

„Be visa ko, ką galima išvardyti, mes pirmiausia esame europiečiai. Tai mus vienija nepaisant atstumo ar kultūrinių skirtumų“, – sakė ambasadorius ir pabrėžė, kad lietuviai ir ispanai panašiai žiūri į gyvenimą, be to, yra prisirišę prie žemės.

Prieš imantis verslo kitoje šalyje svarbiausia, manau, atsikratyti klaidingų nuostatų ir stereotipų. Tai padeda išvengti išankstinio nusistatymo, kuris verslininkui gali pakišti koją.

M. Ariasas Estevezas

Nors pašnekovas pabrėžė, kad Ispanija pasižymi didele klimato ir kultūrų įvairove, verslo klimatas nesiskiria nuo daugelio kitų šalių.

„Esame globalios ekonomikos dalis, todėl būtų keista, jei išsiskirtume kuo nors, kas nebūdinga kitoms, kad ir tolimoms, pasaulio šalims“, – aiškino diplomatas ir čia pat patikslino, kad ispanai turi ilgas pietų pertraukas, kurios prasideda 14 val. ir gali trukti iki 2,5 val.

Naujos galimybės NT verslo plėtotojams

Paklaustas, kurie Ispanijos verslo sektoriai yra geriausiai išplėtoti, M. Ariasas Estevezas sakė, kad į aukštą lygį pakelti kone visi, tačiau labiausiai išsiskiria aukštosios technologijos, energetika ir statybos.

„Esame vieni pažangiausių greitųjų traukinių gamintojų. Tai pavyzdys, kaip inovacijos ir pažangios technologijos gali kurti pridėtinę vertę. Manau, tai yra vienintelis būdas, leidžiantis išlaikyti šiais laikais taip reikalingą konkurencingumą“, – tikino ambasadorius ir patikslino, kad Ispanija šiuo metu daugiausia investuoja į energetikos efektyvumo ir transporto projektus.

Nors prieš kelerius metus ispanus šiurpino ekonomikos krizė, kurios sukelti padariniai, pavyzdžiui, didelis nedarbas, jaučiami iki šiol, jau galima džiaugtis atsigavimo ženklais. Jie leidžia tikėtis, kad netrukus vėl suklestės Ispanijos nekilnojamojo turto rinka.

„Krizės laikotarpiu NT kainos krito net 30 proc. Tai stulbinamas nuosmukis. Vis dėlto dabar atsiranda vis daugiau galimybių tai išnaudoti ir kilti kartu su atsigaunančia rinka“, – aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, sunkmetis ispanams pridarė daug bėdų, tačiau užsienio investuotojai iš to gali išlošti. Pavyzdžiui, ieškantys Ispanijoje naujų darbuotojų turi milžinišką pasirinkimą. Jis atsirado išaugus nedarbui. Tai lemia, kad neretai įmonė gali pasisamdyti specialistą, kurio žinios ir įgūdžiai yra gerokai didesni, nei reikalaujama.

Investavo ir Billas Gatesas

Didžiausi darbdaviai Ispanijoje yra vietos įmonės, tačiau užsienio kompanijų atstovybės, anot ambasadoriaus, taip pat svariai prisideda prie šalies ekonomikos.

„Ispanijoje yra daug garsių bendrovių atstovybių, o ypač išplėtotas automobilių gamybos sektorius. Jame yra tokie vardai kaip „Citroen“ ir „Mercedes“, kurių dideli fabrikai veikia Ispanijoje ir prisideda prie to, kad ispanai yra vieni didžiausių automobilių eksportuotojų Europoje“, – sakė M. Ariasas Estevezas.

Jo teigimu, norintys plėtoti verslą Ispanijoje daugiausia turėtų orientuotis į kelis regionus, labiausiai pritaikytus verslo plėtrai. Tai yra didieji miestai, visas rytų regionas ir, žinoma, Balearų salos. O norint užsiimti NT verslu derėtų mąstyti apie šalies pietus ir rytus, nes ten pats geriausias klimatas.

Tai, kad Ispanija patraukli investuotojams, rodo ir garsių verslininkų dėmesys. Čia investavo ir Billas Gatesas, ir George’as Sorosas.

Daugiau investicijų ir eksporto

Pasak ambasadoriaus, didelės kompanijos yra labai svarbios, tačiau kiekvienos šalies ekonomikos stuburas yra mažos ir vidutinės įmonės. Būtent jas labiausiai remia Ispanijos valdžia.

„Kai man sako, kad Lietuvos rinka yra maža, aš to nesureikšminu, nes stengiuosi pamatyti platesnį vaizdą, kuriame daug mažų rinkų turi didelį svorį. Panašiai yra ir su įmonėmis“, – aiškino Ispanijos ambasados vadovas.

Jo teigimu, Ispanija turi daug įvairių programų, padedančių verslininkams. Bene labiausiai pašnekovas džiaugiasi supaprastinta įmonės įkūrimo procedūra. Dabar ribotos atsakomybės juridinį vienetą galima įsteigti vos per kelias valandas, o anksčiau tai padaryti buvo brangu, be to, nervus gadindavo ilgos procedūros.

Vis dėlto Ispanijai dar yra ką tobulinti, mat Pasaulio banko sudarytame verslo sąlygų reitinge „Doing Business 2014“ jai buvo skirta 52-a vieta. Tai lėmė itin prastas verslo kūrimo sąlygų įvertinimas (142-a vieta).

M. Ariasas Estevezas pripažino, kad Ispanijoje yra problemų, kurios sprendžiamos įgyvendinant įvairias reformas. Jomis siekiama skatinti eksportą ir pritraukti daugiau investicijų iš užsienio. Pavyzdžiui, vien pernai gautos investicijos šoktelėjo 8 proc. Tai rodo atgimstantį pasitikėjimą šios šalies rinka.

Vartai į Lotynų Ameriką

Atsigaunanti Ispanija palaiko glaudžius ryšius su kitomis Europos Sąjungos šalimis, ypač Prancūzija, Vokietija ir Jungtine Karalyste. Be jų, viena svarbiausių rinkų yra Lotynų Amerika.

„Mus sieja pirmiausia kalba. Tai labai viską supaprastina. O ir kultūriškai nesame atitolę. Net visuomenių struktūra panaši. Todėl užsienio investuotojams galime būti puikus tiltas į tas rinkas“, – sakė ambasadorius ir patikslino, kad glaudžius prekybos santykius Ispanija palaiko ir su Šiaurės Afrikoje esančiu Maroku.

Nepaisant to, net 60 proc. prekybos Ispanija vykdo su Europos šalimis.

Reikia vengti stereotipų

Lietuviai, norintys imtis verslo Ispanijoje, anot M. Ariaso Estevezo, pirmiausia turėtų kreiptis į Vilniuje įsikūrusią šios šalies ambasadą. Ten dirbantys specialistai mielai padės ir patars, kokius žingsnius žengti toliau, pateiks reikiamą informaciją.

„Prieš imantis verslo kitoje šalyje svarbiausia, manau, atsikratyti klaidingų nuostatų ir stereotipų. Būtina susipažinti su tikrove, net nereikia ten gyventi, užtektų įsigilinti. Tai padeda išvengti išankstinio nusistatymo, kuris verslininkui gali pakišti koją“, – patarė Ispanijos ambasadorius Lietuvoje M. Ariasas Estevezas.

Naudingos nuorodos

Investuok Ispanijoje bendrasis puslapis

Ispanijos bankas

Leidinys apie investavimą į NT Ispanijoje

Portalas pristatantis Ispanijos ekonomikos dabartinę padėtį

Ispanijos ekonomikos ir konkurencingumo ministerija

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.