...

Ką svarbu žinoti prieš žengiant verslauti į Armėniją?

Verslas

2015.04.25

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: , .

Ką svarbu žinoti prieš žengiant verslauti į Armėniją?

Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Ara Aivazianas ir „Armenian Development Agency“ atstovė Rena Saribekian. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Kokie verslumo principai vyrauja Armėnijoje, kaip juos prisijaukinti ir bendradarbiauti su vietos verslininkais ar net įkurti savo verslą, „BZN start“ skaitytojams pasakoja Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Ara Aivazianas ir „Armenian Development Agency“ atstovė Rena Saribekian.

Skirtingose valstybėse – daug panašumų

„Neatsižvelgiant į gana didelį geografinį atstumą, Armėnija ir Lietuva turi keletą svarbių panašumų. Solidus pozicionavimas šiose šalyse yra labai panašus: jos abi pabrėžia savo svarbą kaip vartų į įvairias užsienio rinkas. Pavyzdžiui, prieš dirbant su Armėnijos rinka reikia suprasti, kad ši šalis atveria duris dviem kryptimis – į Nepriklausomų valstybių sandraugą (NVS) ir Artimuosius Rytus.

Pagrindinės Armėnijos ekonomikos augimo strateginės kryptys turi daug panašumų su Lietuvos augimo kryptimis: kurti inovatyvią konkurencingą ekonomiką, didinti aukštųjų technologijų produktų apimtį ir pritraukti investicijų. Taip pat svarbu eksporto augimas ir diversifikacija. Kartu su smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių augimu tai yra pagrindiniai ekonomikos ir verslo augimo tikslai. Tiek Lietuvos, tiek Armėnijos ekonomikos pagrindas yra užsienio prekyba. Galima pasidžiaugti, kad 2014 m. Lietuvos ir Armėnijos įvyko teigiamas prekybinių santykių lūžis – šiais metais NVS regiono kontekste Armėnija yra lyderė pagal Lietuvos eksporto augimo tempus: lietuviškos kilmės prekių eksportas į Armėniją šiemet padidėjo 153 procentais. Reikia pabrėžti, kad tai nėra vieno užsakymo efektas, bet stabilus augimas keliuose segmentuose, nors ir nuo labai žemos bazės. Pavyzdžiui, šiais metais pastebimas Lietuvos eksporto proveržis į Armėniją tokiose srityse kaip mediena ir baldai, įvairūs maisto ir chemijos produktai, tekstilės gaminiai. Gerą pagrindą turi informacinių technologijų (IT) paslaugų eksporto plėtra į Armėniją“, – teigia R. Saribekian.

Armėnija kasmet vis labiau kyla verslaudama ir pritraukdama verslą į šalį, nes jos kompetencija šioje srityje tik auga. Dabar sąlygos verslui yra ypač geros: mokesčiai, atsiskaitymo terminai ir kita.

A. Aivazianas

Pagrindiniai Armėnijos verslo ypatumai

„Galiu drąsiai sakyti, kad esame labai pasaulinė tauta. Tad Armėniją reikia išskirti kaip valstybę ir įtakingą armėnų diasporą užsienio šalyse, kuri smarkiai prisideda prie Armėnijos ekonomikos plėtros ir ekonominių interesų diversifikavimo. Armėnijoje šiuo metu gyvena 3 mln. žmonių, lygiai tiek pat, kiek ir Lietuvoje. Tačiau Armėnija gali pasigirti įtakinga diaspora, siekiančia iki 10 mln. žmonių visame pasaulyje. Daugiausia jų yra Prancūzijoje, Vokietijoje, Irane, Rusijoje, Singapūre, Argentinoje, Kanadoje, Amerikoje. Labai svarbus Armėnijos diasporos vaidmuo pozicionuojant ją kaip vartus į užsienio rinkas“, – pabrėžia Armėnijos ambasadorius A. Aivazianas. – Stipri diaspora yra viena iš priežasčių, kodėl Armėnijos užsienio prekyba yra ypač gerai diversifikuota. Vokietijai kartu su Prancūzija, Belgija ir Šveicarija atitenka net 20 proc. viso Armėnijos eksporto, Kinijai beveik 7 proc., o JAV ir Kanadai 10 procentų.“

Armėnija ir Lietuva: sėkmės istorijos ir verslo perspektyvos

„Dar svarbu pasakyti, kad ir Armėnijos, ir Lietuvos pagrindinis eksporto partneris yra Europa, o mūsų užsienio prekybos rodikliai labai panašūs. Tai sukuria papildomų sąlygų Armėnijai ir Lietuvai bendradarbiauti, kartu dirbant ES valstybėse.

Šiuo metu Europa yra pagrindinis Armėnijos prekybos partneris ir investuotojas. Tad mes matome potencialą ir toliau plėtoti šiuos santykius. Taip pat su Lietuva mezgame gana intensyvų ir sėkmingą dialogą tarp institucijų, tokių kaip Lietuvos pramonininkų konfederacija ir kitomis, – apie dabartinius Armėnijos ir Lietuvos santykius pasakoja „Armenian Development Agency“ atstovė. – Armėnijos verslo plėtros agentūra kartu su Lietuvos pramonininkų konfederacija 2014 m. lapkričio 27 d. organizuoja Armėnijos verslo forumą, į kurį atvyks delegacija iš Armėnijos skaityti pranešimo apie Armėnijos politinę, ekonominę situaciją, verslo specifiką, bankinę sistemą, muitus ir kt. Taip pat dalyvaus verslo atstovai iš skirtingų sektorių, tokių kaip IT, finansai, logistika ir kiti.

Lietuvos ir Armėnijos eksporto specialistų nuomone, geriausia ekonominius santykius plėtoti šiose srityse: komunikacinės technologijos, medienos, medicinos, chirurgijos ir farmacijos sektorius, chemijos ir maisto pramonė. Komunikacinių technologijų srityse mes jau turime keletą sėkmingų pavyzdžių, tarkime, „ACC Distribution“ jau yra atidariusi savo atstovybę Armėnijos sostinėje Jerevane, kur plečia savo verslą kompiuterinių komponentų ir kitų produktų srityje. Jerevano telekomunikacinis institutas jau dvejus metus parduoda savo praktinę patirtį ir paslaugas Lietuvai. Lietuvoje praktinė patirtis naudojama aviaciniams ir kariniams radarams gaminti.“

Armėnija, bendradarbiaudama su Pasaulio banku per įvairias rėmimo programas, rengia investicijų planą, skirtą prioritetiniams atsinaujinančios energijos ir IT projektams nustatyti. 2008–2013 m. informacinių technologijų sektorius Armėnijoje augo kasmet vidutiniškai 23 procentais – daug greičiau nei bet kuri kita ekonomikos sritis. Armėnijos informacinių technologijų segmento indėlis į BVP prilygsta tokioms pažengusioms valstybėms kaip Vokietija.

Armėnijos kultūra ir verslas

„Armėnija turi įdomią beveik 2 800 metų istoriją, o Jerevanas yra viena seniausių pasaulio sostinių – net 29 metais senesnis už Romą. Armėnai pirmieji priėmė krikščionybę kaip valstybinę religiją dar 301 metais. Tad ir šalies kultūrinės tradicijos yra nepaprastos: ilgalaikės, turtingos ir įvairios. Armėnijos abėcėlė buvo sukurta V a. pradžioje ir, nors priklausė indoeuropiečių šeimai, išliko unikali ir beveik nepasikeitė nuo atsiradimo“, – atskleidžia Armėnijos ambasadorius A. Aivazianas.

„Armėnijos kultūra, galima sakyti, yra Europos ir Azijos mišinys. Tad ji pilna kontrastų ir dinamiškumo, kaip ir jos reljefas. Užsieniečiai dažniausiai sako, kad armėnai yra neįtikėtinai vieningi ir svetingi. Armėnai yra labai energinga tauta, turinti puikią virtuvę ir garsėjanti nuostabia architektūra bei muzikos įvairove – nuo klasikos iki džiazo ir lauke vykstančių renginių bei festivalių“, – priduria R. Saribekian.

„Verslo kultūra Armėnijoje labai panaši kaip ir Vakarų šalyse, tačiau dėl unikalios istorijos, geografinės padėties ir mentaliteto yra ir skirtumų. Armėnai saugo savo tradicijas, kurios jiems ypač svarbios. Net verslaudami jie kreipia daug dėmesio į tai, kaip verslo žmonės pristato savo tradicijas, kultūrą, kaip tai puoselėja ir išlaiko“, – apie verslo atmosferą Armėnijoje pasakoja šalies ambasadorius Lietuvoje A. Aivazianas.

„Žinoma, Armėnijoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, labai svarbūs verslo susitikimai, vyrauja dalykinis aprangos kodas. Susitikimus būtina iš anksto suderinti. Armėnai daugiausia dirba nuo 9 iki 18 valandos, tačiau kartais ir ilgiau. Jei būtina, veikla užsitęsia ir po darbo valandų ar net savaitgaliais“, – patikslina „Armenian Development Agency“ atstovė.

Nuo ko pradėti verslauti Armėnijoje?

„Kalbant apie Armėnijos verslo aplinką, būtina pabrėžti, kad per pastarąjį dešimtmetį Armėnija padarė didelę pažangą reformuodama ir gerindama verslo aplinką. Pasiekiame labai gerų rezultatų pagal Pasaulio banko „Doing Business“ tyrimą. Svarbu tai, kad per dešimt metų procedūrų, būtinų įmonei atidaryti, skaičius sumažėjo nuo devynių iki dviejų, o viskas užtrunka vos keturias dienas, tai yra 4,5 karto trumpiau nei prieš dešimt metų, be to, nėra minimalaus įstatinio kapitalo reikalavimų.

Šiuo metu Armėnijoje sparčiai vystosi laisvosios ekonominės zonos (LEZ) su vieno langelio principu. Investuotojai į LEZ atleidžiami nuo PVM mokėjimo, pelno mokesčio tarifų ir nekilnojamojo turto mokesčio, taip pat netaikomas eksporto ir importo apmokestinimas. Sąlygos neturi terminų“, – puikias Armėnijos verslo sąlygas vardija R. Saribekian.

„Esu visiškai tikras, kad Armėnijos ekonomika yra labiausiai organizuota mūsų regione. Kadangi jau integruota Vakarų šalių verslo kultūra, nėra labai sudėtinga ten įtvirtinti savo verslo. Armėnija kasmet vis labiau kyla verslaudama ir pritraukdama verslą į šalį, nes jos kompetencija šioje srityje tik auga. Dabar sąlygos verslui yra ypač geros: mokesčiai, atsiskaitymo terminai ir kita“, – pabaigoje užtikrina A. Aivazianas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.