...

Austrijoje startuolį sukūrusi lietuvė nori jį įtvirtinti Lietuvoje

Verslas

2015.06.22

Autorius: Gražina Vincel

Temos: .

Austrijoje startuolį sukūrusi lietuvė nori jį įtvirtinti Lietuvoje

Virtualios platformos „Beauteo.at“ kūrėja - Beate Wachter. Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvė Beate Wachter jau 15 metų gyvena Austrijoje. Anksčiau dirbusi samdomą darbą, šiuo metu ji vadovauja savo startuoliui „Beauteo.at“. Tai virtuali platforma, kurioje įvairūs grožio, masažo salonai siūlo savo paslaugas, o vartotojui tereikia išsirinkti norimos grožio procedūros palankiausią laiką ar kainą. Nors startuolis veika tik nuo kovo, artimiausiuose planuose B. Wachter gvildena savo verslo idėją įtvirtinti Lietuvos ir Lenkijos rinkose.

Kodėl Austrija?

Gyvendama Lietuvoje, B. Wachter studijavo ekonomiką Vilniaus universitete. Studijų laikais jai teko vertėjauti Prekybos rūmams, kai buvo organizuojamos kelionės į verslo konferencijas Austrijoje. Kelių tokių kelionių ir verslo susitikimų metu dar studentė B. Wachter turėjo progą nemažai sužinoti apie Austriją, apsilankyti ten įsikūrusiose įmonėse. Kai atsirado palanki galimybė, Beate pasirinko atlikti pusantrų metų praktiką pagal AIESEC programą būtent šioje šalyje. Taigi jau 15 metų, kaip moteris gyvenimą kuria Austrijoje.

„Turime daug planų, todėl reikės nemažai jėgų ir ištvermės. Norime plėstis į Lenkijos rinką, o vėliau gal ir į Lietuvą. Ieškome partnerių ir bendraminčių“

B. Wachter

B. Wachter taip pat studijavo tarptautinę MBA (Master of Business Administration) programą Austrijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir JAV universitetuose, jos metu ir kilo didelis noras įkurti savo įmonę: „Viena programos dalis buvo skirta nagrinėti naujiems verslo modeliams. Įdėmiai nagrinėjome tokių įmonių kaip „Airbnb“ ir „Uber“ plėtrą ir sėkmės receptą. Kadangi ir pati jau turėjau ilgametę patirtį rinkodaros bei pardavimo srityje, norėjau kurti savo verslą. Be to, dirbau farmacijos įmonėje, o norėjau dirbti grožio srityje. Taip pat esu didelė sveiko gyvenimo būdo šalininkė. Taigi puikus derinys.“

Grožio paslaugos vienoje vietoje

Moteris pasakoja, kad Austrijoje iki tol nebuvo jokios virtualios platformos, kurioje būtų galima rasti įvairių grožio paslaugų, matyti, kada ir kokiame salone yra laisvas kosmetologas ar masažuotojas, o radus tinkamą variantą, iškart užsisakyti. Be to, nebuvo galima palyginti kainas skirtingose vietose, pasiskaityti klientų atsiliepimų. Pasak B. Wachter, jau seniai nebe naujiena užsisakyti kambarius viešbučiuose ar lėktuvų bilietus virtualioje erdvėje, tad kodėl toks principas negalėtų suveikti grožio paslaugų srityje? Būsimoji verslininkė atliko rinkos apklausą ir jos rezultatai patvirtino kilusią idėją.

„Po rinkos apklausos pradėjome programavimo ir dizaino darbus. Tai, žinoma, užėmė nemažai laiko, bet veikiame jau nuo kovo ir labai sparčiai augame. „Beauteo.at“ veikia kaip prekyvietė, kurioje grožio, masažo salonai, kirpyklos siūlo savo paslaugas. Vartotojui kainos yra tokios pačios kaip ir salone, taip pat turime daug akcijų ir nuolaidų. Salonai mums moka procentus. „Beauteo Inspiration“ tinklaraštyje pristatome naujus partnerius, paslaugas arba tiesiog rašome apie grožį“, – vardija verslininkė.

Pasiteiravus, kaip į tokią idėją reagavo salonų savininkai, pašnekovė tvirtina, kad reakcija buvo labai palanki. Be to, pirmus klientus startuolio įkūrėja jau turėjo tik prasidėjus virtualios platformos programavimo darbams, mat toje srityje turėjo ryšių. Šiuo metu ji skaičiuoja, kad „Beauteo.at“ galima rasti 50 įvairių grožio paslaugas siūlančių salonų. Kaip ir prognozavo iš pat pradžių, apie 75 proc. vartotojų yra 22–50 metų moterys.

Nori plėstis į Lietuvą ir Lenkiją

B. Wachter kurti startuolį pradėjo viena, o vėliau prisijungė ir komanda. Šiuo metu įmonėje darbuojasi programuotojas, dizainerė ir pardavimo vadybininkė. Pati idėjos sumanytoja taip pat užsiima projektų vadyba, rinkodara ir pardavimu. Pasak jos, įmonė jau plečiasi ir ieškoma daugiau žmonių, pavyzdžiui, mielai vasarai priimtų programuotoją iš Lietuvos atlikti praktikos.

„Turime daug planų, todėl reikės nemažai jėgų ir ištvermės. Norime plėstis į Lenkijos rinką, o vėliau gal ir į Lietuvą. Ieškome partnerių ir bendraminčių. Beje, Austrijos startuoliai paprastai iš pradžių stengiasi plėstis į kitas Vakarų Europos rinkas. Tai, jog žvalgomės į visai kitas rinkas, yra didelis mūsų pranašumas“, – apie artimiausius planus kalba pašnekovė.

Trūksta paramos jaunam verslui

„Beauteo.at“ įkūrėjos teigimu, Austrijoje startuoliai yra labai populiarūs, tačiau verslo paramos jaunam verslui nėra tiek daug: „Sena ekonomika praktiškai neauga. Staiga politikai pamatė, kad startuoliai yra jų galimybė: pradėjo vaikščioti į startuolių renginius ir jais „puoštis“. Bet dažniausiai tai yra tušti žodžiai, tikros paramos nėra daug. Mes negalime pasidžiaugti tokia situacija, kokia yra Berlyne, Londone arba Silicio slėnyje. Čia nėra jokių mokesčių lengvatų arba paskatinimo investuotojams, kurie galėtų investuoti į startuolius. Verslo angelai veikia labiau pomėgių lygmeniu. Praktiškai nėra jokio „pre seed“ arba „seed“ finansavimo. Man pavyko gauti paramą: vienas valstybinis fondas skyrė 70 proc. paramą pirmam darbuotojui pirmiems metams. Už šią paramą esu labai dėkinga.“

Ar moteris patenkinta savo sprendimu? Pasak jos, gyvenimas pasidarė daug greitesnis, susikaupė daugiau patirties ir įspūdžių. Be to, žmonės pradeda labiau domėtis, kai pasakai, kad turi savo verslą. Verslininkės teigimu, vieni metai plėtojant startuolį pagal sukauptą patirtį prilygsta dešimčiai metų dirbant samdomą darbą koncerne.

„Kartais pati stebiuosi savo drąsa ir ryžtu. Nemažai pažįstamų klausė, kaip galėjau palikti gerai apmokamą, saugų darbą prestižinėje įmonėje ir imtis tiek rizikos. Bet nekreipiau į šias pastabas jokio dėmesio, nes kiekvienas gyvena taip, kaip jam atrodo protingiausia. Mes patys nustatome sau apribojimus. Aš gyvenu pagal moto: „Jei gali apie tai svajoti, gali tai įgyvendinti“, – tvirtina B. Wachter.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.