...

Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis!

Verslas

2016.11.08

Autorius: Tomas Fedaravičius

Temos: .

Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis!

Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis. flickr.com nuotr.

Kai į JAV prezidento postą kandidatavęs respublikonas Mittas Romney pareiškė, kad kiekvienas šalies prezidentas turėtų būti įgijęs bent trejų metų verslo patirtį, kritikų jis buvo sumaltas į miltus. Istorikų vertinimais, daugelis JAV prezidentų-verslininkų galėtų pretenduoti nebent į labiausiai nevykusių šalies lyderių kategoriją. Pavyzdžiai – George’as W. Bushas, kuris prieš patekdamas į Baltuosius rūmus sėkmingai vystė naftos verslą ir valdė „Texas Rangers“ beisbolo komandą, ar Herbertas Hooveris – multimilijonierius kasybos magnatas.

Neįkainojami vasaros darbai

Tiesa, be organizacinių įgūdžių sunkiai pavyks valdyti valstybės laivą, o puikią patirtį, kaip veikia verslas, kaip dirbti komandoje, galima įgyti net ir pardavinėjant bandeles kepyklėlėje. Džiugu, kad vis daugiau lietuvių verslininkų suteikia galimybę vasarą padirbėti moksleiviams. Bet dėl nevykusių darbo kodekso nuostatų realesnius šansus įsidarbinti mokyklinių atostogų metu turi tik pilnametystės sulaukę 11-12 klasių moksleiviai.

Štai verslumu garsėjančiuose Nyderlanduose liepos-rugpjūčio mėnesiais parduotuvėse, specifinių įgūdžių nereikalaujančiuose aptarnavimo vietose pluša 14-18 metų moksleiviai. Taip paaugliai ne tik patys pajunta, ką reiškia dirbti ir užsidirbti, bet ir įgija neįkainojamų verslumo įgūdžių, daugeliui praversiančių ateityje. Įvairias būdais verslumas nuo mažens skatinamas ir JAV. Anokia ten naujiena, jei į tavo duris pasibeldęs kaimynų dvylikametis pasiūlo už 10 dolerių nupjauti veją ar išvalyti automobilį.

Barackas Obama – dešrainių pardavėjas

Taigi baigsiu nuo to, ko pradėjau – Jungtinių Valstijų prezidentų. Pažvelkime, kaip vasaras leisdavo šios šalies vadovai.

1. Puikiu klimatu ir nenutrūkstančiais turistų srautais garsėjančiuose Havajuose gimęs ir augęs Barackas Obama (nuotr. kairėje) paauglystėje išbandė įvairiausias, kurorto gyventojui nesvetimas veiklas – pardavinėjo ledus, kepė dešrainius, prekiavo suvenyrais. Vasaros atostogų, kai svarbiausia veikla – nieko neveikti, B. Obama pamena neturėjęs nuo 12 metų.

2. Bushų šeimoje – net du buvę prezidentai – tėvas George’as Herbertas Walkeris Bushas (nuotr. dešinėje) ir sūnus George’as Walkeris Bushas. Vyresnysis įkūrė sėkmingą naftos kompaniją, kurioje vieną vasarą, juodai teko paplušeti ir jaunėliui Bushui. Jūrinėje naftos gamybos platformoje prie Luizianos krantų praleistus tris darbo mėnesius G.W.Bushas prisimena, kaip „karštį, purvą ir prakaitą“. Kur kas labiau jam patiko dirbuotis sporto prekių pardavėju „Sears“ parduotuvėje. Ten jis buvo atsakingas už stalo teniso kamuoliukų asortimentą.

3. Nevaržomomis aistromis pagarsėjęs Billas Clintonas (nuotr. kairėje) pirmąkart įsidarbino trylikos metų – maisto prekių parduotuvėje. Po kelių savaičių jaunasis Billas įtikino parduotuvės savininką leisti jam prie kasos papildomai pardavinėti komiksus ir taip per mėnesį prisidūrė papildomus 100 dolerių. Vėlesniais metais Billas dirbo pagalbinius darbus vaikų vasaros stovyklose, ar pelnydavo grašį, grodamas saksofonu.

4. Prezidentas-Holivudo aktorius Ronaldas Reaganas (nuotr. dešinėje) nuo mažumės įsuko į pramogų industriją. Kelias vasaras jis praleido gimtojo Dixono gatvėse, reklamuodamas vietinio cirko pasirodymus. Sulaukęs šešiolikos Ronaldas įsidarbino paplūdimio gelbėtoju – per vasarą iš vandens ištraukė 77-ius skęstančius. Koledžo metais būsimasis prezidentas kepė sumuštinius ir dirbo prižiūrėtoju merginų bendrabutyje. Vėliau pusiau juokais teigė, tai buvus viena geriausių jo pareigų.

5. Požiūriu „prezidentui galima viskas“ pagarsėjęs Richardas Nixonas (nuotr. kairėje) paauglystėje dirbo viščiukų skerdykloje. Galbūt galvų kapojimas ir plunksų dyrimas išmokė Richardą siekti savo tikslų ne skaniausiai kvepiančiais metodais. Jis lieka vieninteliu JAV prezidentu šalies istorijoje, kuriam dėl kaltinimų politinių varžovų sekimu teko atsistatydinti iš posto.

Gyvenk savo svajone

Amerikietiškoji svajonė sako: tu gali būti šiandien paskutinis lūzeris, bet jeigu kiekvieną dieną juodai arsi ir nuosekliai judėsi tikslo link – visko pasieksi. Galbūt šiandien tu esi sumuštinių pardavėjas purvinoje užkandinėje, po penkerių metų tu sukursi geresnę užkandinę, po 10 – užkandinių tinklą, o po 20 metų tu galbūt tapsi šalies prezidentu. Viskas įmanoma, tik reikia dirbti savo svajonei.

Nors kartais mėgstame pašiepti amerikiečius dėl jų fanatiško užsidegimo, bet perimti bent dalį jo paniurzgėti mėgstančiam standartiniam tautiečiui būtų neprošal.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.