...

Kurti savo verslą – ambicingųjų privilegija

Verslas

2013.07.29

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

Kurti savo verslą – ambicingųjų privilegija

Pasak jo, turint savo verslą sunkiausia… dirbti! Juk nėra kam motyvuoti ar versti, valios turi rasti savyje. Asmeninio albumo nuotr.

„Qpolo“ – išskirtinis baras-restoranas, įkurtas buvusio planetariumo patalpose. Kaip kilo idėja įkurti savo barą (o Lino Tracevskio atveju – netgi 2 barus: minėtajį „Qpolo“ ir „Coco Restobar“), kalbamės su juo pačiu.

Pirmą barą atidarė prieš 10 metų

L. Tracevkis studijavo socialinius mokslus Vilniaus pedagoginiame universitete, tačiau jų nebaigė. Studijų metais pradėjusiam dirbti vaikinui gauta patirtis pasirodė vertesnė už paskaitas.

Nors naujajam restoranui „Qpolo“ dar tik 2 mėnesiai, pašnekovas pasakojo, kad jo verslavimo patirtis su maitinimo įstaigomis jau siekia dešimtmetį. Idėją pasukti būtent į šią sritį paskatino barmeno darbas.

„Prieš įkurdamas savo verslą dirbau barmenu. Todėl šioje srityje sukaupiau daugiausia patirties“, – teigė L. Tracevskis.

Samdomame darbe koją kišo atvirumas

2 metus padirbėjęs barmenu drąsus vyras nusprendė, kad užteks. Atėjo metas įgyti finansinio stabilumo, kurio dėl dažnos darbų kaitos trūko. Į priekį vedė stiprios asmeninės ambicijos.

„Buvau blogas darbuotojas, mane vis atleisdavo. Atrodė, kad visi viską daro blogai, o aš gerai. Matyt, pernelyg atvirai reiškiau savo nuomonę“, – pasakojo verslininkas.

Verslavimui reikia pašaukimo

Pasak jo, turint savo verslą sunkiausia… dirbti! Juk nėra kam motyvuoti ar versti, valios turi rasti savyje.

Verslininkui nepatinka tai, kad kartais ir prie baro tenka pastovėti. Tačiau jei turi pakankamai darbuotojų, pačiam dirbti nereikia.

„Kartais tenka ir pačiam dirbti, bet aš esu kūrėjas, o ne darbuotojas. Pats dirbti tingiu. Juk vienam duota viena, kitam – kita. Gyvatės juk šliaužia, o paukščiai skraido. Savam verslui kurti turi būti pašaukimas“, – samprotavo jis.

Maitinimo verslo grėsmė – kokybė

Paklaustas, kokios dažniausiai pasitaiko klaidos, kokių kyla grėsmių, pašnekovas atskleidė, kad didžiausia grėsmė – gamybos srityje. Jeigu nežinai, kaip ruošti vieną ar kitą patiekalą, gerą gėrimą, nieko nebus.

„Jei klientas užsisako „Cezario“ salotų ir jas paruoši netinkamai, jam kils klausimų. Galbūt užsienyje jis ragavo šias salotas, o kitame restorane jos yra kitaip paruoštos. Klientas – tai ekspertas. Jei jam neįtiksi, jis negrįš. Visi patiekalai turi būti idealios kokybės“, – verslo subtilybėmis dalijosi L. Tracevskis.

Pasitiki nuojauta

Steigdamas barą „Qpolo“ jis netyrė rinkos, negalvojo apie būsimus lankytojus, tačiau rėmėsi savo sukaupta patirtimi ir asmeniniais pastebėjimais.

„Mačiau, kad Vilniuje mažai didelių barų. Be to, žinau, kas yra mano klientai. Tai daugiausia mano aplinkos ir amžiaus žmonės. Bandau pateisinti jų lūkesčius“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas apie santykius su konkurentais, verslininkas pasakojo, kad išlikti šiame versle yra nelengva: „Turi nuolat būti įdomus, patrauklus klientui. Reikia daug patirties, nes gali pervertinti savo galimybes.“

Nežiūri vien į pinigus

Verslininkas sakė, kad į prieš 10 metų įkurtą verslą investavo 15 tūkstančių litų. Tiek kainavo įranga, patalpos, darbuotojų samdymas, kita. Dabartiniam barui-restoranui įkurti prireikusios tikslios sumos jis nežino, bet ji būtų didesnė.

„Kuriant verslą svarbu nebūti gobšiam. Žmonės nori daugiau, negu reikia. Nereikia kelti kainų, nes tai išduoda nenuoširdumą, norą pralobti, o klientai tai pastebi. Kol darai dėl malonumo, tau sekasi“, – pabrėžė pašnekovas.

Netuščiažodžiaujantis restorano savininkas palinkėjo pradedantiems verslininkams stiprybės siekiant savo tikslų, o pokalbį baigė filosofiškai: „Galima, aš pasakysiu patarlę? Akys bijo, rankos daro.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.