...

„Aciety“ – globalus ir didelis „startupo“ iššūkis

Verslas

2013.10.23

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

„Aciety“ – globalus ir didelis „startupo“ iššūkis

Aismantas Bulanavičius, Dovydas Bulanavičius, Tomas Pagirys Asmeninio albumo nuotr.

Aismantas Bulanavičius prieš 2 metus įkūrė įmonę „Aciety“, prie kurios prisidėjo taip pat IT srityje dirbęs Dovydas Bulanavičius, o vėliau ir Tomas Pagirys. Veržlių vaikinų tikslai – globalūs, dideli ir ambicingi. „Didelė žuvis – dideliame vandenyne. Norime verslo visai IT rinkai“, – sakė jie ir sutiko papasakoti savo „startupo“ istoriją.

„Aciety“ – tai globalus verslas, padedantis įmonėms rasti programuotojų „Aciety“ paieškos sistemoje. Šio verslo plėtotojai keliauja po visą pasaulį, dirba su asmenimis Europoje, Australijoje, Kanadoje, Saudo Arabijoje. Tiesą sakant, jie neapsiriboja įmonės būstine, o dirba nuotoliniu būdu. Taip yra todėl, kad jie apskritai mažai remiasi įprastais metodais, viską daro novatoriškai, kitaip. Kol kas tai duoda puikius rezultatus – į įmonę noriai ir gausiai investuojama, ji plečiasi ir neša pelną. Beje, investuojama remiantis neįprastu „Crowd funding“ (lietuviškai būtų „minios investavimas“) principu, bet apie viską iš pradžių.

Platforma, vienijanti programuotojus ir įmones

Šiuo metu kuriama platforma aciety.com, kurioje dirbs laisvai samdomi programuotojai.

Ryškėjant tendencijai, kad vis daugiau žmonių dirba tai, kas jiems patinka, ir programuotojai renkasi projektus, su kuriais patys nori dirbti, atitinkančius jų interesus. Taigi specialistai gaus savęs vertą atlygį ir faktais paremtus darbo kokybės vertinimus. Taip jie galės užsirekomenduoti, o įmonės išvengs situacijos, kai programuotojai meta įsipareigotą atlikti, bet nebaigtą darbą ir bėga dirbti kitiems, pasiūliusiems didesnę kainą. Ši sistema bus naudinga tiek programuotojams, tiek įmonėms, kurios nori naudotis jų paslaugomis be rizikos.

„Stokholm School of Economics“ absolventų idėja

Vienas iš įmonės įkūrėjų A. Bulanavičius anksčiau dirbo nepriklausomu projektų vadovu ir susidūrė su įvairiomis problemomis, kurios leido pamatyti šią nišą verslui.

Abu vaikinai įgijo aukštąjį išsilavinimą verslo srityje. Jie baigė prestižinę verslo mokyklą „Stokholm School of Economics“ ir „Stockholm School of Economics in Riga“.

T. Pagirys baigė KTU universitetą ir atliko praktiką Pietų Afrikoje. Grįžo pagautas įkvėpimo ir prieš prisidėdamas prie 
„Aciety“ įkūrė savo verslą, vieną iš gerai žinomų grupinio pirkimo portalų.

Panaudojo naujovišką finansavimo modelį

Atlikę rinkos tyrimą finansavimą įkūrėjai gauti nusprendė neįprastu būdu, kuris plačiai taikomas užsienyje. „Crowd funding“ leidžia daug žmonių tapti investuotojais. Šiuo metu į juos investavo per 30 žmonių.

Šį metodą, kuris Europoje atsirado tik 2011-aisiais, „Aciety“ komanda Lietuvoje išbandė viena pirmųjų. Gautas investicijas jie panaudoja įmonės plėtrai.

Esmė – inovatyvumas

Verslininkų teigimu, „startupams“ būtina būti inovatyviems, kad sulauktų sėkmės.

Kita vertus, kadangi viskas taip novatoriška, pradžioje buvo sunku įtikinti investuotojus, kad verslas bus sėkmingas. Bet kuo toliau, tuo tampa lengviau. Pašnekovai sakė, kad kai kurie pradžioje delsę investuotojai dabar gailisi. Juk „startupas“ visuomet yra rizikinga investicija, kita vertus, ji gali kelis kartus padidinti investuotą pinigų sumą.

Patarė įgyvendinti praktiškas idėjas

Verslo įkūrėjai patarė skaitytojams pradėti nuo nedidelio verslo, kuris nereikalauja didelių investicijų. Geriau puikiai išvystyti vieną funkciją, o ne daug, bet paviršutiniškai, ir tą išvystytą funkciją parduoti, o tada imtis naujos. Ir taip plėsti verslą. „Verslas nėra sprintas. Tai maratonas. Daug verslo įmonių žlunga dėl to, kad nesikoncentruoja į vieną veiklą“, – sakė Tomas ir Aismantas.

„Pradėkite nuo savęs. Įvertinkite, kokias turite kompetencijas ir patirtį, kaip galite jas panaudoti versle. Nebūkite barbė devyndarbė, koncentruokitės į siaurą sritį. Surinkite patikimą, ištvermingą ir kompetentingą komandą. Orientuokitės į globalius verslus“, – dalijo patarimus verslininkai.

Taip pat jie patarė išlaikyti balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo: „Tvarkingai gyvenkite, valgykite ir miegokite. Dirbkite tiek, kiek esate produktyvūs.“

Kaip pavyzdį jie paminėjo, kiek valandų produktyviai dirba patys. Aismantas – 50–60 valandų per savaitę, Tomas – 60–80 valandų. Kiekvienam žmogui šis skaičius gali skirtis ir tai normalu, svarbu į tai atsižvelgti ir nereikalauti iš savęs per daug ar per mažai. Ypač versle reikia turėti omenyje, kad dirbti reikia daug ir kartais, žinoma, ilgiau nei norisi tai daryti su šypsena veide. Taigi žinoti savo ribas yra sveika.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.