...

Verslas sykiu ir laisvalaikis

Verslas

2014.06.11

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Verslas sykiu ir laisvalaikis

Vilnietis Tomas Ambrazas - „ Masinis.lt“ įkūrėjas Asmeninio albumo nuotr.

Vilnietis Tomas Ambrazas tą rytą, kai įvyko mūsų pokalbis, šiek tiek nustebino savo kolegas. Užsukęs į masinio pardavimo portalo masinis.lt patalpas pasisakiau, kad esu susitaręs dėl pokalbio su direktoriumi. Į mane tik atlaidžiai pasižiūrėjo ir patarė prisėsti, nes T. Ambrazas be dešimtos į darbą neateina. Tačiau jis netrukus žengė pro duris ir akimirksniu sulaukė kolegų klausimų, kaip čia taip dabar nutiko. Vėliau, mūsų pokalbiui jau artėjant prie pabaigos, jis prasitarė, kad vienas smagiausių dalykų plėtojant savo verslą yra galimybė susidėlioti darbo grafiką. O T. Ambrazo atveju jis ilgas ir aktyvus.

Dirba nuo dvylikos

Verslas T. Ambrazo gyvenime atsirado tarsi savaime. Jo tėvai senamiestyje turėjo kavinę „Pilies menė“, kurią ir šiandien dar daug kas prisimena. Toje kavinėje pašnekovas darbavosi nuo ankstyvos paauglystės.

„Aš dirbu jau nuo dvylikos metų. Dirbau tėvų kavinėje „Pilies menė“. Tai indus nurinkdavau, tai buvau padavėjas, tai barmenas. Dirbau ir kol mokiausi. Didžiausią įtaką, ko gero, gavau iš tėčio. Mano tėtis – tikras darboholikas. Čia tokia mūsų problemėlė. Be darbo nelabai turiu ką veikti. Ir dabar, turėdamas žmoną ir dukrą, dažniausiai dirbu iki devintos ar dešimtos. Žmona pyksta, bet kadangi tai man labai patinka, tai sykiu yra ir mano laisvalaikis.

Kiekvienoje srityje matau verslą. Štai prieš kurį laiką ketinome „Masinį“ reklamuoti lauko stenduose – pamaniau, kodėl reikia ką nors nuomotis. Pasidomėjau, kiek kainuoja žemės plotas, ir apskaičiavau, kad nusipirkus pačiam tas stendas per pusmetį atsipirks. Kiekvieną dalyką darydamas tarsi ir sau, sykiu darau ir verslą“, – kalbėjo jis.

Aplink save subūrė ir šeimos narius

„Masinis“ prasidėjo spontaniškai. Vieną dieną T. Ambrazas tiesiog užėjo aplankyti savo žmonos brolio, o idėja atsirado kalbantis.

„Užėjau į šitas patalpas. Čia sėdėjo mano žmonos brolis su dar pora programuotojų. Jie kūrė kažkokius projektėlius. Aš tuo metu nieko rimto neveikiau, turėjau daug idėjų. Paklausiau, ką galėtume kartu nuveikti. Jie mestelėjo mintį, kad grupiniai portalai auga kaip ant mielių. Kadangi esu baigęs vadybą, prekyba mane traukia. Sakau: darome. Jie suderino startinę platformą ir paleidome. Pradžia buvo sunkoka. Lūžo pati programa. Buvo gėda. Tačiau per mėnesį susitvarkėm“, – pasakojo pašnekovas. Aplink save verslininkas subūrė ir savo šeimos narius. Būtent jie buvo pirmieji įmonės darbuotojai, kurie tapo jos pagrindu.

Vienas pagrindinių „Masinio“ tikslų yra patiems susikurti kiek įmanoma geresnę reputaciją. Tik taip galima išlikti rinkoje. „Stengiamės žmonėms parodyti savo patikimumą. Dėl to nemažai prarandame.

T. Ambrazas

„Labai gerai tai, kad šiuo metu pas mane dirba brolis, tėtis, dėdė, pusseserė. Taigi dirba daug šeimos narių. Mano pareiga yra tą verslą išlaikyti, kad visi turėtų darbą, o jie irgi stengiasi. Surinkau kolektyvą iš patikimų žmonių, kurie nuoširdžiai dirbs. Dėl to ir išaugome iki tokio lygio, kad dabar turime apie trisdešimt žmonių“, – sakė pašnekovas.

Jis teigia dažnai sulaukiantis klausimų, kaip sekasi suderinti profesionalumą ir gerus šeimos santykius. Pasirodo, tokių problemų tiesiog neiškyla.

„Mes šeimą atskiriame nuo darbo. Manęs dažnai klausia, ar nesipykstame. Kaip tu gali vadovauti savo tėčiui? Tačiau mes atskiriame, kad darbas yra darbas. Aš į juos žiūriu kaip į darbuotojus, o jie į mane kaip į vadovą. Nesvarbu, kad po darbo, savaitgaliais kartu kur nors važiuojame, kepame šašlykus, bendraujame. Aš žinau, kad jie yra sandėlyje ir niekas iš jo neneša prekių. Man nereikia kamerų ar jų prižiūrėti“, – teigia T. Ambrazas.

Arši konkurencija

Verslininkas pripažįsta, kad masinio pardavimo rinkoje konkurencija tikrai didelė. Lyg to būtų maža, ne vienas portalas yra apgavęs savo klientus. Tai meta dėmę ant viso sektoriaus.

„Prekyba yra mano koziris. Jeigu ką gyvenime ir moku daryti, tai prekiauti. O tokio tipo puslapiai vis labiau juda visiškos elektroninės prekybos link. Paslaugų mažėja. Kai prasidės visiškas prekių karas, ši tendencija tik sustiprės. Rinka labai sugedo nuo įmonių, kurios bankrutavo, apgavo, apvogė žmones. Mes esame nupirkę kelis bankrutavusius puslapius, bet nė vienas iš jų taip ir neatsigavo. Jie visiškai susigadino reputaciją“, – sako T. Ambrazas.

Nieko keista, kad vienas pagrindinių „Masinio“ tikslų yra patiems susikurti kiek įmanoma geresnę reputaciją. Tik taip galima išlikti rinkoje. „Stengiamės žmonėms parodyti savo patikimumą. Dėl to nemažai prarandame. Visi punktai yra mūsų. Kitos įmonės juos tiesiog nuomoja. Jiems prekės atidavimas kainuoja vieną ar du litus, o mums tris ar keturis. Mokame daugiau už kokybę, kad žmonės gautų papildomą aptarnavimą. Mus kaip tik ir giria dėl aptarnavimo kokybės. Dėl šito labai stengiamės“,– tikina verslininkas.

Papildomai savęs motyvuoti nereikia

Pašnekovas teigia kasdien į darbą einantis su džiaugsmu. Net ir keliaudamas ar poilsiaudamas jis galvoja apie verslą.

„Pradėjau verslą tikrai dėl pinigų. Tada juk net mašinos neturėjau. Dabar į pinigus jau nežiūriu. Neišlaidauju tiek, kiek anksčiau. O motyvacija… Nežinau. Kam ji reikalinga, kai atsikeli ryte patenkintas? Kai dirbau samdomą darbą, nusistatydavau žadintuvą, keldavausi, kada reikia, nes privalėjau eiti į darbą. Pastaruosiu septynerius ar aštuonerius metus keliuosi, kada noriu, einu į darbą tada, kada noriu, ir dirbu tiek, kiek noriu. O iš kur noras? Neįsivaizduoju. Tiesiog noriu pabandyti. Noriu išmokti ko nors naujo, kišu galvą vis kitur. Mane tai džiugina “, – teigia T. Ambrazas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.