...

Sveikata – laisva niša Airijoje

Verslas

2014.06.14

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

Sveikata – laisva niša Airijoje

Dantų klinikos „DeoDENTAL“ įkūrėjas Vaidas Varinauskas Asmeninio albumo nuotr.

Dantų klinikos „DeoDENTAL“ įkūrėjas Vaidas Varinauskas (32 m.) – profesionalus gydytojas odontologas. Specialistas ir verslininkas yra dviejų klinikų – Lietuvoje ir Airijoje – dalininkas bei vienos vadovas. Su mediku pasikalbėjome apie verslo Airijoje ypatumus, bet ir apie sveikatos priežiūrą.

Naujoms įmonėms – mokesčių lengvatos

Pašnekovo teigimu, naujos įmonės Airijoje gauna įvairių lengvatų, o bankai joms netaiko jokių mokesčių. Taip pat Airijoje labai populiari atsiskaitymo čekiais sistema, tai tarsi pasitikėjimo simbolis.

Sveikatos problemos – galimybė svetimšaliams

Gydytojui imigrantui pradėti verslą Airijoje nėra sunku, nes čia yra didžiulis paslaugų poreikis dėl gydytojų trūkumo, o dauguma medikų yra tavykėliai. „Baigę medicines mokslus airiai išvažiuoja į Ameriką, Australiją, o į Airiją atvažiuoja indai, pakistaniečiai, pietų afrikiečiai. Tarp gydytojų retai pamatysi baltą veidą“, – pasakojo V. Varinauskas.

Pasak pašnekovo, baltuoju pasitikima labiau nei tamsesnės odos imigrantu. Kadangi Lietuvos medicinos lygis Airijoje yra labai vertinamas, lietuviais gydytojais airiai taip pat pasitiki.

Vis dėlto, anot gydytojo, imigrantų pasitikėjimas didesnis, o ypač atvykusių iš Baltijos šalių. Kai kuriems jų, niekaip neišmokstantiems anglų kalbos, didelis pliusas yra galimybė klinikoje susikalbėti rusiškai.

Lietuvio valdomos klinikos paslaugos įkandamos ne kiekvienam. todėl dauguma klientų yra gaunantys aukštesnes pajamas.

Gydytojas privalo tobulėti visą gyvenimą

Veikiausiai niekam nekyla klausimas, ar verslininkui svarbu tobulėti ir atsižvelgti į naujoves bei rinkos pokyčius. Tas pats yra ir medicinoje. Tik čia tobulėjimas yra privalomas. Nors kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, gydytojams tik rekomenduojama tobulintis, Lietuvoje neišklausius tam tikro skaičiaus valandų kvalifikacijos kėlimo kursuose gali būti atimta licencija.

Apskritai visiems, siekiantiems tobulėti, įgyti naudingų įgūdžių, verslininkas patarė vykti į užsienį.

„Jeigu nori naujienų, naujovių, visada verta pakeisti darbo erdvę. Užsienyje yra kitoks klientų požiūris į paslaugų teikėją, žmonės labiau atsipalaidavę. Lietuviai yra punktualūs, o, pavyzdžiui, airiai vėluoja ir nesijaudina“, – teigė jis.

Specialistas moka parduoti savo paslaugas

„Su žmona esame odontologai. Aš nieko daugiau nemoku, tik parduoti save ir savo paslaugas“, – sakė V. Varinauskas.

Jis prieš 8 metus baigė mokslus ir turi teisę teikti dantų (burnos) sveikatos paslaugas. Gydytojas nestovi vietoje – šįmet planuoja apsiginti disertaciją ir įgyti doktorantūros (odontologijos mokslų daktaro) laipsnį Lietuvos sveikatos mokslų universitete.

Idėja kilo mokant studentus iš užsienio

Pastaruosius 5 metus dėstydamas užsienio studentams Lietuvoje. V. Varinauskas išlavino odontologinę anglų kalbą, todėl savo verslui pasirinko būtent anglakalbę šalį.

„Airijoje lengviau vyksta licencijavimas. ES reglamentuoja gydytojų trūkumą Airijoje. Be to, lietuvių Airijoje yra labai daug, todėl paslaugų jiems taip pat reikia. Apskritai medicinos paslaugų reikia visada, nesvarbu, geri metai ar krizė. Tiek vietiniams, tiek imigrantams“, – srities pasirinkimo motyvus nurodė pašnekovas.

Iš pradžių į Airiją pas klientus jis skraidė kaip konsultantas, tad ilgainiui susidarė nuolatinių klientų būrys.

Verslo pradžiai reikia milžiniškų lėšų

Pasak gydytojo, šis verslas pareikalavo didelių investicijų, nes teko pirkti brangią įrangą. Be to, daug laiko užėmė licencijų gavimas.

Klinika pradėjo veiklą, tad išlaidos jai dar neatsipirko. Anot V. Varinausko, Lietuvoje reikia maždaug 2 metų, kad verslas užsisuktų, o Airijoje dar sunkiau, nes viskas vyksta šiek tiek kitaip.

Ilgainiui pastangos duos pelną

Verslininkas „BZN start“ skaitytojams palinkėjo nebijoti ir pradėti, nes ilgainiui pastangos duos pelną.

Norintiems plėtoti verslą užsienyje jis patarė ieškoti vietos partnerių.

„Pirmiausia raskite partnerių. Užsienyje informacijos srautai yra didžiuliai, o verslo kūrimo, rėmimo politika yra visai kitokia nei Lietuvoje. Mūsų partneriai turi ryšių visoje šalyje, ieško klientų, užsiima reklama“, – pasakojo V. Varinauskas.

Partnerių jis rado per medicinos turizmą – verslo sritį, kai žmogus gydosi ne toje šalyje, kurioje gyvena, ir bando suderinti poilsį su sveikatinimusi ar tik gydymu.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.