...

Verslas – kaip kokteilių ruošimas: reikia tinkamų sudedamųjų dalių ir nebijoti improvizuoti

Verslas

2014.07.14

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Verslas – kaip kokteilių ruošimas: reikia tinkamų sudedamųjų dalių ir nebijoti improvizuoti

„Cocktail’inės“ įkūrėjos ir bičiulės – kaunietės Viktorija Plukė ir vilnietė Gražina Bortkevič-Krunglevičienė Asmeninio albumo nuotr.

Istorijų, kaip ir kas sugalvojo kokteilius, yra daug. Tačiau, kaip ir daugelis išradimų, jie buvo sukurti iš reikalo. Prieš maždaug 5 tūkst. metų daromas vynas ir alus (distiliuoto alkoholio dar nebuvo) nežavėjo savo skonio ypatybėmis, todėl žmonės juos skanindavo vaisių sultimis, medumi ir kitomis papildomomis medžiagomis. Taip pat nutiko vėliau atsiradus ir spiritiniams gėrimams. Galutinį tašką kokteilių sukūrimo istorijoje padėjo amerikiečiai, kurių dėka kokteiliai tapo tokie, kokius juos dabar žinome – įmantriausių pavadinimų, kai kur tapusius net socialinio statuso atributu. Ne išimtis ir Lietuva. Tačiau, pasak Vilniuje įsikūrusio baro „Cocktail’inė“ įkūrėjų ir bičiulių – kaunietės Viktorijos Plukės (30 m.) ir vilnietės Gražinos Bortkevič-Krunglevičienės (34 m.), mūsų šalyje žmonės dar tik mokosi vertinti kokteilius ir atskirti gerus nuo prastų. Ši spraga moteris ir paskatino atidaryti specializuotą kokteilinę.

Pradžia – JAV

„Pirmą kartą kokteiliais ir jų ruošimu susidomėjau dar studijų laikais. Tada, būdama 20-ies, kaip ir daugelis išvykau vasarą padirbėti JAV. Ten įsisukau į restoraną, kuriame, aišku, buvo ir baras. Tiesa, prie jo mūsų, lietuvių, niekas neleisdavo, nes apie kokteilius bei jų ruošimą tuomet visai nieko neišmanėme. Net nežinodavome, kokio kokteilio paprašyti, kai sakydavo, kad po darbo nori mus pavaišinti“, – prisiminė Viktorija.

Vis dėlto, pasak jos, po kurio laiko barmenai supažindino su savo darbo ypatumais, leido stebėti, kaip ruošiami įvairūs kokteiliai.

Nori ar ne – visko išmoksti pats. Laikui bėgant supranti, kad niekas už tave nepadarys darbų, ypač jei esi smulkus verslininkas. Todėl apsišarvuoji kantrybe ir imiesi veikti.

V. Plukė ir G. Bortkevič-Krunglevičienė

„Pamačiusi, kiek tam reikia tikslumo ir kūrybos, susižavėjau miksologija. Ta aistra neišblėso ir grįžus į Lietuvą. Todėl šia sritimi domėjausi ir toliau. Savo malonumui rinkau kiekvieną informacijos kruopelę apie kokteilių gamybą ir etiketą. O galiausiai nutariau eiti mokytis šio amato Vilniuje esančioje barmenų mokykloje. Tiesa, ten nelaikiau jokių egzaminų, tiesiog eidavau į pamokas ir mokiausi kokteilių maišymo taisyklių, kurios mane labiausiai domino“, – sakė Viktorija, kuri ne tik pati įvaldė kokteilių kūrimo meną, bet jo išmokė ir kolegę Gražiną.

Kokteiliai Lietuvoje

Pasak „Cocktail’inės“ savininkių, prieš dešimtmetį Lietuvoje buvo sunku rasti restoranų ar barų, kuriuose apskritai galėjai gauti kokteilį. Daugelyje vietų jie buvo arba mėgėjiškai paruošti, arba valgiaraštį sudarydavo tik patys populiariausi ir banaliausi kokteiliai, pavyzdžiui, pinakolada.

„Tiesą pasakius, situacija nėra labai pasikeitusi ir dabar. Aišku, vietų, kuriose gali pasimėgauti kokteiliais, yra gerokai daugiau, tačiau tai dažnai vis tiek būna ne aukščiausios kokybės gėrimai. Pagrindinė to priežastis – juos ruošiantys barmenai neretai viską daro pagal konkretų receptą. Jie moka sudėti produktus, tačiau jiems neleidžiama improvizuoti ir kurti. O to labai reikia ruošiant kokteilius“, – tikino kokteilinės įkūrėjos.

Toks laisvės kokteilių ruošimo srityje trūkumas paskatino moteris imtis įgyvendinti specializuotos kokteilinės įkūrimo idėją.

„Visada buvome įsitikinusios, kad gyventi įdomiau tada, kai dirbi savo versle. Turėjome daug ir įvairių idėjų, tačiau iš visų jų pasirinkome kokteilinės kūrimą. Tai lėmė ir aistra šiai sričiai, ir finansiniai sumetimai“, – paaiškino Viktorija ir Gražina.

Pirmieji metai versle

Netoli Žaliojo tilto veikiančios „Cocktail’inės“ savininkės savęs verslininkėmis vadinti nelinkusios. Anot jų, tai, ką jos daro šiame bare, yra pomėgis ir svajonės kūrimas.

„Dirbti čia pradėjome praėjusių metų balandį. Tačiau iš pradžių neturėjome savo išskirtinumo koncepcijos. Bet po kelių mėnesių, rudenį, sukūrėme ir pradėjome teikti analogų neturinčią teminės kokteilių degustacijos paslaugą. Ši, per atostogas gimusi idėja, tapo mūsų išskirtinumu ir vizitine kortele“, – džiaugėsi pašnekovės ir pridūrė, kad kol kas rekordas – 7 skirtingos degustacijos per vieną vakarą.

Susidomėjimas Viktorijos ir Gražinos kokteiline auga. Joje vis dažniau apsilanko ir tautiečiai, ir užsieniečiai („TripAdvisor“ lankytojų sprendimu, „Cocktail’inė“ yra 4 iš 41 Vilniuje pateikiamos pramogos). Tačiau moterys neskuba džiaugtis ir sako, kad jų veikloje yra nemažai iššūkių, su kuriais tenka sukandus dantis susidoroti.

„Bene didžiausias neigiamas pirmųjų metų aspektas – darbas su trečiosiomis šalimis. Patirtis sudarė tokį įspūdį, kad verslininkai Lietuvoje į savo darbą ar įsipareigojimus rimtai nežiūri. Dėl to patyrėme nemažai nepatogumų ir nuostolių“, – tikino kokteilinės šeimininkės.

Jų teigimu, be šios problemos, dar teko susidurti ir su kitu ne itin maloniu faktu – draugų versle nėra.

„Tai turi būti kruopščiai apgalvoti abipusiai santykiai. Jeigu tikiesi gauti privilegijų ar lengvatų vien todėl, kad turi draugų ir pažįstamų toje srityje, galima susilaukti skaudžių pasekmių. Aišku, tai nėra aksioma, tačiau tikimybė nusvilti pirštus – didelė“, – patarė Viktorija ir Gražina bei patikino, kad jos mato ir teigiamą darbo versle pusę. O bene didžiausiu pranašumu laiko tai, kad jame atsiveria neribotos galimybės.

„Nori ar ne – visko išmoksti pats. Laikui bėgant supranti, kad niekas už tave nepadarys darbų, ypač jei esi smulkus verslininkas. Todėl apsišarvuoji kantrybe ir imiesi veikti“, – sakė kokteilinės įkūrėjos.

Jos, beje, žavi ne tik savo kūrybingumu, bet ir užsispyrimu, atkaklumu bei darbštumu. Nors jos turi savo kokteilinę, tačiau tai kol kas nėra jų pagrindinis darbas. Abi jos dienas leidžia dirbdamos kitur, o vakare skuba į kokteilinę atsipalaiduoti ruošiant kokteilius ir papasakoti lankytojams apie jų kilmę, istoriją ar sudėtį, kitaip tariant, supažindinti su miksologijos pasauliu. O jis yra šiek tiek panašus į verslą: svarbiausia turėti tinkamas sudedamąsias dalis ir nebijoti improvizuoti. Kai gerai išmoksti taisykles, pradedi žvelgti kūrybiškai ir jas laužyti, tuomet gimsta arba šedevrai, arba visiška nesąmonė. Bet nepabandęs nesužinosi.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.