...

Inžinerinius sprendimus kuria pats

Verslas

2014.07.17

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

Inžinerinius sprendimus kuria pats

UAB „Freor“ įkūrėjas Rytis Bernatonis BFL/Butauto Barausko nuotr.

UAB „Freor“ įkūrėjas Rytis Bernatonis – iš prigimties verslus žmogus. Kurti ir plėtoti verslą jis pradėjo būdamas 19 metų, kai susiklostė palankios aplinkybės – buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė ir atsirado daug verslo nišų.

Daug verslo patirties – nė vieno bankroto

Pirmiausia vilnietis iš Sibiro varė automobilius. Buvo 1991-ieji.

Bet, kaip sakoma, geras verslininkas visada atsižvelgia į situaciją, todėl, kai Lietuvoje tapo madinga balkonus kloti dailylentėmis, R. Bernatavičius atidarė lentpjūvę ir ėmė teikti šias paslaugas.

Dar vienas jo verslas –baras „Mochito naktys“. „Baras buvo mano hobis. Vėliau šį verslą pardaviau“, – pasakojo vilnietis.

Nors ne vienas verslas nepasiteisino, R. Bernatonio skolingas niekam neliko. „Buvo daug žlugimo, bet ne bankroto istorijų. Su visais atsiskaičiau, taigi nuskriaustųjų neliko“, – sakė pašnekovas.

Rado tuščią rinką

Verslininkas turėjo ryšių su Vokietija, tad susidomėjo ir partnerio vokiečio pasiūlyta idėja pardavinėti šaldymo spintas – pramoninius šaldytuvus. Juos vokiečiai išmesdavo gerokai anksčiau, nei šie susidėvėdavo.

Jie restauruodavo šaldymo spintas, tad nusprendė jas vežti į Lietuvą ir pabandyti jomis prekiauti. Juo labiau kad šaldymo spintos nieko nekainuodavo, reikėdavo tik sumokėti už jų pervežimą. Vyro laukė netikėtumas – jo siūlomi pramoniniai šaldytuvai tapo be galo populiarūs.

„Kai padaviau skelbimą į laikraštį, tą pačią dieną nupirko visus, net neatnaujintus, šaldytuvus“, – prisiminė R. Bernatavičius.

Pirmiausia turi jausti žmogų, o ne galvoti, kaip parduoti. Parduodi, kai pasiūlai tai, ko žmogui reikia.

R. Bernatavičius

Pasirodo, Lietuvoje tiesiog nebuvo pramoninių šaldytuvų pasiūlos. „Bet šventa vieta tuščia nebūna“, – šyptelėjo pašnekovas ir prasitarė, kad ilgainiui atsirado konkurentų. Be to, patys vokiečiai ėmė šaldytuvus ne atiduoti, o parduoti, nors kaina, žinoma, buvo žymiai mažesnė nei naujų.

Šiuo metu veikia dvi „Freor“ gamyklos. Viena 18 tūkst. kvadratinių metrų gamykla stovi Lietuvoje, o mažesnė – Baltarusijoje. Gamyklose dirba 6 inžinieriai, tarp jų – ir R. Bernatonis.

Šaldytuvą konstravo pats

Praėjus ketveriems veiklos metams ir praturtėjus klientams įmonė persiorientavo nuo naudotų prie naujų šaldytuvų gamybos ir pardavimo.

KTU ir VGTU mokslus krimtusiam ir inžinieriaus išsilavinimą įgijusiam R. Bernatoniui savas verslas ir gamyba – puikiai pažįstami. Gal todėl jam nėra sunku kurti inovacijas ir jas diegti.

„Nebūsi geras lenktynininkas, jeigu pats neplauni garažo“, – šiuo posakiu besivadovaujantis R. Bernatonis viską daro pats. O naujovių siekis paskatino jį pačiam pabandyti pagaminti šaldytuvą. Taigi vyras ėmė tyrinėti kitų gamintojų siūlomus pramoninius šaldytuvus, juos ardė, ieškojo trūkumų ir geriausių sprendimų. Nuodugni analizė R. Bernatoniui per metus padėjo sukurti tobulą savo gaminį.

Nors, anot verslininko, klientus teko įtikinėti, kad naujas lietuviškas gaminys ne prastesnis, o geresnis nei rinkos senbuvių, galiausiai pavyko pasiekti užsibrėžtą tikslą.

„Mūsų gamybos šaldytuvai rinkoje jau skaičiuoja 8 metus“, – pasidžiaugė R. Bernatonis.

„Freor“ šaldymo įrenginiai yra pažangiausi pagal šilumos suvartojimą. Pasirodo, priėjęs prie prekybos centre stovinčio šaldytuvo neturi jausti šalčio. „Klientai šveicarai ypač kreipia dėmesį į ekologiją, tad apsileisti negalime“, – sakė verslininkas.

Šaldymo įrangą iš „Freor“ pirko ir perka visi didieji prekybos centrai Lieuvoje, taip pat žinomi prekių ženklai iš užsienio. Su kai kuriais jų „Freor“ bendradarbiauja jau daugiau kaip dešimtmetį.

Investuoja į darbuotojų gerovę

„Freor“ darbuotojai gauna tokį atlyginimą, kad galėtų išlaikyti savo šeimą ir jaustųsi oriai. Mažiausias gaunamas atlyginimas – 1 500 Lt. Įmonės įkūrėjas pasakojo, kad darbuotojus stengiasi apmokyti, nebijo į juos investuoti ar priimti ką tik išsilavinimą įgijusių jaunuolių.

„Verslą plėtoju taip, kad senatvėje nesigraužčiau. Juk didžiausias žmogaus turtas – atmintis“, – sakė verslininkas.

Lietuvos verslininkai per daug bijo

„Mūsų verslininkams pakanka žinių ir išsilavinimo, kad prilygtume ir net pralenktume užsienio šalis. Mūsų produktai nėra blogesni, reikia tiesiog nustoti bijoti, – sakė R. Bernatonis ir tuoj pat pateikė pavyzdį: – Teko ilgai dirbti, kad pelnytume pasitikėjimą. Vokiečiai mus bandė trejus metus, bet galiausiai patikėjo. Jiems buvo sunkiai suvokiama, kad Lietuvoje gali veikti gamykla, kad šaldytuvus gaminame ne garaže, o naudodami naujausius įrenginius. 50–60 metų veikiančių įmonių atstovai negalėjo suprasti, kaip taip greitai iškilome.“

R. Bernatonis jauniesiems verslininkams patarė atkakliai lįsti, įrodinėti, turėti idėjų, o ne pinigų.

„Idėja – irgi kapitalas. Bankai tam ir yra, kad skolintų pinigus. Pats verslui ėmiau labai daug ir didelių kreditų“, – pasakojo pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra daug gabių žmonių, bet ne visi jie verslūs. „Gerai, kai savo srityje jautiesi kaip žuvis vandenyje“, – šyptelėjo R. Bernatonis ir paminėjo tris veiksnius, kurie jam atnešė sėkmę: patirtis, techninis išsilavinimas bei psichologijos žinios.

„Pirmiausia turi jausti žmogų, o ne galvoti, kaip parduoti. Parduodi, kai pasiūlai tai, ko žmogui reikia“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad su darbuotojais, kaip ir su klientais, svarbu bendrauti. Pavyzdžiui, jis, kol įmonėje dirbo iki 150 žmonių, su kiekvienu kalbėdavosi atskirai ir aiškindavosi jų lūkesčius.

Ne vieną įmonę tinkamu metu į aukštumas iškėlęs R. Bernatonis planuoja išleisti knygą apie savo patirtį, kurios per 25 metus verslo pasaulyje susikaupė išties daug. Lauksime!

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.