...

Kukurūzų labirinto įkūrėjas S.Kaminskas: gyvenimas nesuteikia garantijų, tu visada rizikuoji

Verslas

2014.07.28

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Kukurūzų labirinto įkūrėjas S.Kaminskas: gyvenimas nesuteikia garantijų, tu visada rizikuoji

Kukurūzų labirinto įkūrėjas ir augintojas Saulius Kaminskas Asmeninio albumo nuotr.

Ko gero, matėte ne vieną Holivudo siaubo filmą, kuriame negeri dalykai vyksta kukurūzų lauke. Šis augalas turi mistikos. Bent taip mano Saulius Kaminskas, pirmo Lietuvoje kukurūzų labirinto sumanytojas ir kūrėjas. S. Kaminskas šventai įsitikinęs, kad kuriant ką nors panašaus svarbiausia yra ne finansinė sėkmė, bet idėja ir pasitenkinimas ją įgyvendinus.

Idėją rado laikraštyje

Kukurūzai Lietuvoje apskritai nėra populiarūs, todėl ir apie jų labirintus nelabai kas susimąstydavo. Vis dėlto kadaise laikraštyje pamatęs kažką panašaus S. Kaminskas susidomėjo.

„Pirmą kartą apie kukurūzų labirintą sužinojau seniai – 1996 ar 1997 metais. Pamačiau laikraštyje vieną ūkininką iš Amerikos, kuris kukurūzų lauke išpaišė vėžlio motyvą. Man įstrigo ši mintis. Paskui aš ją šiek tiek prigesinau. Studijuojant universitete biologiją man įstrigo šis augalas: jo struktūra, istorija, savotiška magija ir šiokia tokia mistika. Pavasarį pasėjus sėklą augalas užauga iki trijų metrų per vos tris mėnesius. Tai įneša biologinės mistikos. Kažkodėl amerikiečių siaubo filmuose kukurūzų laukas yra gana dažnas. Jeigu pastebėsite, užsilenkęs kukurūzo lapas labai primena Giltinę. Kai jie žali, gražiai šlama, o kai sudžiūvę – čeža. Savotiškas žavesys“, – pasakojo jis.

Pristatė idėją televizijos šou „Idėja, verta milijono“

Puoselėjamą idėją S. Kaminskas bandė pristatyti ir viename televizijos projekte. „Ėmiau auginti kukurūzus. Vėliau Lietuvoje prasidėjo televizijos šou „Idėja, verta milijono“. Dalyvavau jame su kukurūzų labirinto idėja, nors tada ir nesuvokiau, kaip jį reikia įrengti. Vis dėlto idėja virė manyje, todėl išdrįsau. Į finalą patekau, bet jo nelaimėjau. Gal tiems verslininkams netiko grąža, gal reikėjo per daug išlaidų. Jie man tarė „ne“, bet aš sau „ne“ nepasakiau. Kiekgi verta idėja, jeigu nepabandysi jos realizuoti? 2008 m. radau vidinių bei finansinių resursų ir taip gimė pirmasis Lietuvoje kukurūzų labirintas“, – prisiminė jis. Tiksliau – du labirintai. Didysis (1,80 ha ploto) ir mažasis (0,5 ha).

Tiesa, prieš tai reikėjo susirasti tinkamą lauką. Tam puikiai tiko plotas prie kelio Vilnius–Trakai. „Lauko reikėjo paieškoti. Nebuvo taip, kad pavaikščiojau, pabeldžiau į duris ir gavau lauką. Laimė, pavyko rasti žmogų, kuris man sutiko išnuomoti žemės. Gal vieta ir nėra strategiškai pati geriausia – kad ir šalia kelio, reikia pervažiuoti dar vieną sklypą. Tačiau aš tikėjau, kad ne vieta svarbiausia, o idėja“, – sakė S. Kaminskas.

Labirinto tematika turi turėti prasmę

Žodį „idėja“ verslininkas vartoja dažnai. Pasak jo, pripažinimas ir sėkmė yra malonūs dalykai, tačiau negalima koncentruoti vien į juos. Svarbu ir tikėti tuo, ką darai. Labirintas S. Kaminskui yra ir meno kūrinys. Kiekvienais metais labirinto takeliai sudaro vis kitokį vaizdą. Pirmaisiais metais tai buvo Gedimino pilies motyvas, antraisiais – Lietuvos tūkstantmečio ženklas, kitais – labirintas atkartojo garsiąją Michelangelo freską „Adomo sukūrimas“ ir kt.

„Čia gali perteikti kokią nors mintį. Tai įtaigu, o gal ir įdomu žmonėms. Yra daug reklaminių labirintų, kuriuose išraižomas „Coca-Cola“ buteliukas ar „McDonald‘s mėsainis. Man tai nėra įdomu, kur kas labiau vilioja idėjiniai dalykai“, – sakė S. Kaminskas.

Labirinto atsiradimas reikalauja daug darbo

Kukurūzai auga gana greitai, todėl ir labirintas lauke atsiranda palyginti greitai – maždaug per tris mėnesius. Tiesa, auginimas – tik dalis darbo. „Iš pradžių reikia įdirbti žemę, išrinkti akmenis. Pirmiausia pasidarau brėžinį. Pavasarį tik pasėju kukurūzus, žiūriu, kaip jie auga, kovoju su piktžolėmis. Vėliau, kol dar kukurūzai nėra labai dideli, pradedu formuoti takelius. Vėliavėlėmis sužymiu konkrečius taškus, kuriuos sujungus išeina takeliai ir labirinto forma. Sėja prasideda gegužės mėnesį, nors apie tai mąstau visus metus. Siekiu sukurti įdomų labirintą, kad žmonėms tai būtų ir savotiška edukacija. Takelius stengiuosi suformuoti maždaug birželio pradžioje, kad per Jonines jie jau būtų visiškai parengti. Liepą būna didysis kukurūzų augimas. Jeigu sąlygos idealios, kukurūzai per parą šokteli trisdešimt centimetrų.

Rugpjūčio mėnesį atidarau labirintą. Rugpjūtis, rugsėjis ir spalis yra lankymo laikotarpis. Svarbiausia yra gera žemė.“, – apie labirinto auginimo ypatumus kalbėjo S. Kaminskas. Vėliau kukurūzai nuskinami ir realizuojami. Vieni virsta organinėmis trąšomis, kitus kas nors nuperka. Beveik visus darbus S. Kaminskas atlieka pats. „Daugiausia viską darau vienas, tačiau morališkai labai palaiko žmona ir vaikai. Stengiuosi ir technika pasinaudoti. Štai prieš keleris metus teko nusipirkti traktoriuką. Galiu didžiuotis, kad jį man davė ne Europos Sąjunga, o Lietuvos gyventojai, kurie atėjo pas mane. Didžiuojuosi, kad esu Lietuvoje, kad pabandžiau šį tą čia sukurti.

Labirintas atlieka ir edukacinę funkciją

Įrengti labirintą motyvuoja ir gyvenimas. Pamatai, ko trokšta žmonės, ir bandai kaip nors užsikabinti. Gal varomoji jėga yra apmąstymai, motyvai, kurie neduoda ramybės. Kai ką nors darai iš savęs, tai traukia“, – sakė jis. S. Kaminskas siekia, kad labirintas būtų sudėtingas, bet ne per daug. Žmogus neturėtų jame užtrukti, nes ilgainiui suirzta ir klaidžiojimas nebeteikia malonumo.

„Pirmas mano labirintas vieniems buvo labai sunkus, o kitiems per lengvas. Tačiau darai, tobulėji. Gaunu ir kritikos, bet ji neliūdina. Aišku, nėra iš ko pasisemti patirties. Nuotraukos ir kokie filmukai neduoda tiek, kiek sava patirtis ar koks nors patarėjas“, – sakė jis. Labirintas šiam verslininkui – ne tik pramoga. Svarbi ir edukacinė funkcija, siekis, kad žmonės vaikščiodami žaliais koridoriais ką nors sužinotų, susimąstytų.

O ar lydės sėkmė, nežinau. Visada rizikuoji. Gyvenimas juk nesuteikia garantijų. Nesu garantuotas, kad po sėjos neužklups sausra, kaip kad dabar nutiko kai kuriems amerikiečiams. O gal bus škvalas? Vis dėlto reikia stengtis, daryti.“, – kalbėjo kukurūzų labirinto kūrėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.