...

Paprasčiau pačiam ką nors sukurti, nei ieškoti darbo

Verslas

2014.08.05

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: , .

Paprasčiau pačiam ką nors sukurti, nei ieškoti darbo

UAB „Alkotesteris“ įkūrėjas bei direktorius Marius Anusauskas Asmeninio albumo nuotr.

Taip jau susiklostė, kad alkoholis yra neatsiejama šiuolaikinės visuomenės dalis. Vieni tuo džiaugiasi, kiti tam labai priešinasi ir net norėtų uždrausti jo vartojimą. Tiesa, yra ir trečioji šalis, matyt, pati racionaliausia. Jai priklausantieji stengiasi ne kovoti draudimais ar pamokslavimu, o bando užbėgti įvykiams už akių. Tokia nuostata vadovaujasi ir didžiausios alkotesterių pardavėjos UAB „Alkotesteris“ įkūrėjas bei direktorius Marius Anusauskas.

Samdomu darbuotoju buvo trumpai

Vilniuje gimęs ir užaugęs M. Anusauskas (35) yra kilęs iš gana įprastos šeimos. Jo tėvai buvo matematikai. Mama dirbo buhaltere, o tėvas – teisininku. Tai, matyt, pašnekovą jaunystėje ir paskatino taip pat pasinerti į teisės studijas. Tiesa, vėliau jas jis papildė verslo vadybos žiniomis, įgytomis taip pat Vilniaus universitete.

Jau studijų metais M. Anusauskas kartu su draugu įkūrė pirmąjį verslą. Jų įmonė vertėsi baseinų statyba.

„Pamenu, anuomet dirbome dviese ir biurą – kuklų kabinetėlį – dalijomės su kita įmone, kurioje taip pat dirbo du žmonės“, – apie verslo pradžią pasakojo pašnekovas.

Paklausus jo, ar tai reiškia, kad jis niekada nedirbo samdomo darbo, M. Anusauskas patikino, kad tokios patirties turi. Pasirodo, jis vieną vasarą, dar besimokydamas mokykloje, buvo asistentas prie kompiuterio. Be to, Marius kelis savaitgalius dirbo ir statybose. Tačiau šis darbas nesužavėjo, nes teko vykdyti ne itin prasmingas užduotis. Pavyzdžiui, iškasti duobę, o po kurio laiko, nieko su ja nepadarius, tiesiog užkasti.

Pasiteiravus, ar tai ir paskatino galvoti apie savo verslo įkūrimą, M. Anusauskas sakė: „Manau, kad pačiam ką nors sukurti yra paprasčiau, nei ieškoti darbo. Aišku, tada buvome jauni, nepatyrę ir nelabai nutuokėme, ką norime veikti ar kas būsime. Tad tiesiog griebėme pasitaikiusias galimybes ir jas išnaudojome.“

Perėjimas prie alkotesterių verslo

Laikui bėgant baseinų statybų verslas plėtėsi, tačiau užsienyje naudojami monetiniai alkotesteriai ir vėliau Vilniaus bare pastebėtas monetinis žaidimas Marių ir jo kolegą užkrėtė nauja idėja. Jie nutarė, kad tokios paslaugos reikia ir Lietuvoje. Tad ilgai nelaukę vaikinai įsigijo pirmąjį monetinį alkotesterį ir jį pastatė viename iš Vilniaus barų.

Iš pradžių nesvarbu, iš kur gausi pinigų. Svarbiausia, kaip juos išleisi ir ką su jais darysi. Įkūrus savo įmonę, finansinius išteklius naudoti reikia efektyviai ir leisti pinigus tik tam, kas duos naudos. O uždirbti pinigai kurį laiką turi būti maksimaliai vėl investuojami į verslą, kad šis plėstųsi ir sėkmingai veiktų.

M. Anusauskas

„Alkotesterį“ įkūrėme 2004 metais. Mums pasisekė, kad tada interneto adresas „alkotesteris.lt“ buvo dar laisvas, nors rinkoje jau veikė trys įmonės, dirbančios alkotesterių prekybos srityje. Iš vienos tų įmonių ir įsigijome savo pirmąjį monetinį alkotesterį“, – prisiminė M. Anusauskas.

Jo teigimu, praėjus porai metų, jis nutarė visą dėmesį skirti naujos įmonės plėtrai. Ir, matyt, atidumas detalėms bei klientų poreikiams lėmė, kad per dešimtmetį bendrovė aplenkė visus savo konkurentus. O simbolinę 1 mln. litų apyvartos ribą peržengė dar 2007-aisiais.

Paklausus, kaip jiems pavyko užkariauti rinką, M. Anusauskas tikino: „Visų pirma tai buvo pagrindinė mūsų veikla, į kurią žiūrėjome labai rimtai. Stengėmės įsiklausyti į klientų poreikius ir jautėme rinkos pulsą. Be to, alkotesteriai yra ypatinga elektronika, kurią reikia nuolat prižiūrėti, kalibruoti. Todėl daug dėmesio skyrėme ir aptarnavimo kokybei. O tai užtikrinti padėjo mūsų svarbiausias turtas – darbuotojai.“

Rūpinasi prevencija

Be tiesioginės savo veiklos, „Alkotesteris“ taip pat rodo socialiai atsakingą iniciatyvą, kuriai įkvepia įmonės misija – pasaulis be problemų, kylančių dėl alkoholio vartojimo. Todėl M. Anusauskas kartu su kolegomis stengiasi daug dėmesio skirti alkoholio padarinių prevencijai.

„Naujausias mūsų projektas buvo įgyvendintas su Palangos pajūrio gelbėtojais. Mes jiems padovanojome daugiau nei pusę tūkstančio vienkartinių alkotesterių, kuriuos jie dalijo į paplūdimį atėjusiems poilsiautojams. Tai buvo laikina, eksperimentinė programa, trukusi porą savaičių, tačiau Palangos gelbėtojų stoties vadovas sakė, kad alkotesteriai tikrai reikalingi jų darbui. Jie padėtų mažinti skendimų skaičių, nes net 80 proc. skęstančiųjų būna apsvaigę nuo alkoholio arba narkotinių medžiagų“, – sakė UAB „Alkotesteris“ vadovas.

Darbo ir laisvalaikio mišinys

M. Anusausko teigimu, jam niekada neteko gailėtis dėl sprendimo imtis verslo.

„Dabar jau išsigrynino dalykai, į kuriuos kreipiu dėmesį, o į kuriuos – ne. Labiausiai rūpinuosi sisteminiais sprendimais, nes jie užtikrina, kad viską atlikus tinkamai jau nebereikės grįžti prie to paties dalyko antrą kartą. Aišku, iš pradžių buvo klaidų, nes buvo nemažai mechaninio darbo, tačiau per dešimtmetį viskas pasikeitė“, – aiškino verslininkas.

Pasak jo, nuosavas verslas turi du poveikio asmeniniam gyvenimui aspektus. Pirmasis – esi savo laiko šeimininkas, todėl gali pats nuspręsti, kada dirbti, o kada ne. Tačiau antrasis aspektas atsveria šį pranašumą.

„Jei yra kažkokių problemų ar darbų – neatsipalaiduosi, kol nebus atlikta tai, kas reikia. Būna, naktį nubundi ir užsirašinėji idėjas“, – sakė M. Anusauskas ir pridūrė, kad verslininko gyvenimas nebeskirstomas į darbą ir laisvalaikį – tai abiejų mišinys. Bet jis malonus, nes tai tavo dalis, tavo veikla, tavo gyvenimas.

Patarimas

Paprašytas patarti pradedantiesiems verslininkams M. Anusauskas teigė: „Iš pradžių nesvarbu, iš kur gausi pinigų. Svarbiausia, kaip juos išleisi ir ką su jais darysi. Įkūrus savo įmonę, finansinius išteklius naudoti reikia efektyviai ir leisti pinigus tik tam, kas duos naudos. O uždirbti pinigai kurį laiką turi būti maksimaliai vėl investuojami į verslą, kad šis plėstųsi ir sėkmingai veiktų.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.