...

Po bandomojo etapo ėmėsi svetainės komercializavimo

Verslas

2014.09.05

Autorius: Tomas Fedaravičius

Temos: .

Po bandomojo etapo ėmėsi svetainės komercializavimo

Vilniečių Antono Vjalicino ir Igorio Petrenkos projektas - svetainė trumpam.lt. BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Jau ne vienus apdovanojimus susižėrusi pripažinta trumpalaikės nuomos svetainė trumpam.lt šiuos metus pradėjo radikaliai pakeitusi ne tik išvaizdą, bet ir funkcionalumą. Vis daugiau nuomotojų ir nuomininkų sulaukiantis vilniečių Antono Vjalicino ir Igorio Petrenkos projektas iš bandomosios nemokamos versijos pamažu virsta visaverčiu produktu. Svetainės sumanytojai tikisi, kad netrukus atsipirks ją kuriant ir tobulinant panaudotos asmeninės investicijos.

Komisiniai – iki 10 procentų

Pasaulinėje trumpalaikės nuomos rinkoje, jei kalbame apie specializuotas skelbimų svetaines, karaliauja du banginiai – booking.com ir airbnb.com. Pirmojoje sistemoje dominuoja viešbučiai, o antroji skirta apartamentų, paprastai priklausančių fiziniams asmenims, nuomai.

„Booking“ ima 10 proc. tarpininkavimo mokestį nuo pateiktos kainos, o „Airbnb“ papildomai priskaičiuoja 12 proc. komisinių iš nuomininko, taip pat 3 proc. sumoka šeimininkas, taigi sudėjus išeina 15 proc. tarpininkavimo mokestis.

Manau, kad lietuviams nuomotis apartamentus per šias sistemas yra neracionalu. Trumpalaikės nuomos objektams mes taikysime iki 10 proc. tarpininkavimo mokestį ir jis bus iš anksto įskaičiuotas į pateiktą kainą. Išbaigtą rezervacijos sistemą svetainėje ketiname paleisti rugsėjo mėnesį“, – pasakojo „Trumpam“ įkūrėjas I. Petrenka.

Igorio teigimu, svarbiausi nuo vasario pabaigos pristatyti sistemos patobulinimai orientuoti ir į nuomotojus, ir į nuomininkus. Kelis objektus nuomoti norintys asmenys galės patogiau valdyti savo paskyrą ir šių objektų skelbimus, atsiras grupinių skelbimų funkcija.

 

Daug investavome ir į asmeninių vartotojų paskyrų kūrimą. Individualiai apipavidalintą savo puslapį naujoje svetainės versijoje kuria ne tik viešbučių, apartamentų, sodybų ar svečių namų šeimininkai, bet ir nuomininkai.

I.Petrenka

 

Sodybų šeimininkai turės galimybę pateikti skirtingus įkainius už skirtingas paslaugas (juk dažnai sodybose galima nuomotis ne tik pobūvių salę, bet ir namelius, pirtį, be apgyvendinimo, pasirinkti kitas paslaugas). Galimybė publikuoti grupinius skelbimus ypač aktuali viešbučiams, svečių namams, kuriuose apartamentų daug, o jų nuoma kainuoja skirtingai.

„Tie, kurie nori atsidurti pirmose paieškos vietose, mokės didžiausią komisinį mokestį. Jei apartamentų ar sodybos šeimininką tenkins vieta paieškos rezultatų pabaigoje, komisiniai atitinkamai bus mažesni. Taip pat komisiniai priklausys nuo bendradarbiavimo. Jei sodyba turi savo interneto svetainę ir joje įsidiegs mūsų rezervacijos modulį, už šią papildomą reklamą ir klientų srautą taip pat taikysime nuolaidas“, – teigė pašnekovas.

Investicijos siekia 100 tūkst. litų

Šiuo metu rezervavimo sistema svetainėje „Trumpam“ dar neįdiegta, tad interneto vartotojai negali žengti svarbiausio žingsnio – apmokėti sąskaitos. Apartamentų nuomotojai tiesiog gauna pranešimus apie užsakymus elektroniniu paštu. Be to, skelbiami nuomotojų kontaktiniai duomenys. Įdiegus rezervacijos sistemą jų nebeliks. Išimtis bus suteikta tik sodyboms, nes norintys jas nuomoti klientai dažnai turi įvairių klausimų, į kuriuos visų atsakymų skelbime surašyti nepavyks. Tokia galimybe norintys naudotis sodybų šeimininkai už tai turės mokėti papildomą mėnesinį arba metinį mokestį.

„Daug investavome ir į asmeninių vartotojų paskyrų kūrimą. Individualiai apipavidalintą savo puslapį naujoje svetainės versijoje kuria ne tik viešbučių, apartamentų, sodybų ar svečių namų šeimininkai, bet ir nuomininkai. Jie gali pagal savo skonį apipavidalinti savo paskyrą, dalytis atsiliepimais apie aplankytas sodybas, kompiliuoti mėgstamiausių sodybų sąrašus.

Į visus svetainės atnaujinimus, kuriuos pristatėme vasario pabaigoje, kartu su partneriu investavome triskart daugiau nei į pirmąją versiją. Bandomosios versijos kūrimas kainavo apie 20 tūkst. litų, o dabartiniai atnaujinimai, kuriems skyrėme dešimt mėnesių, – 70 tūkst. litų. Šie pinigai buvo skirti programavimo darbams. Svetainės dizainą taupydamas lėšas kūriau pats. Manau, puikiai pavyko, o atsisakę papildomų dizainerio paslaugų sutaupėme dar 10 tūkst. litų“, – apie projekto biudžetą pasakojo I. Petrenka.

Pasak „Trumpam“ įkūrėjo, dauguma nuomotojų nori, kad klientai kambarius rezervuotų iš anksto. Taip kur kas patogiau vykdyti apgyvendinimo veiklą, nuomotojai gali tiksliau planuoti pajamas. Šia veikla nuolat užsiimantys apartamentų šeimininkai noriai naudojasi ir kitomis veiklą palengvinančiomis specializuotų skelbimų portalų funkcijomis. Už jas „Trumpam“ kūrėjai tikisi surinkti papildomų pajamų.

Vilioja Lenkija ir Baltarusija

Šiuo metu „Trumpam“ sistemoje yra užsiregistravę maždaug 700 nuomotojų. I. Petrenka yra suskaičiavęs, kad iš viso Lietuvoje yra maždaug 3 tūkst. objektų, kuriuose teikiamos trumpalaikio apgyvendinimo paslaugos.

Nors per svetainę dažniausiai rezervuojami Vilniuje esantys apartamentai, vis daugiau užsakymų atplaukia iš apartamentus Druskininkuose norinčių nuomotis asmenų.

I. Petrenka pripažino, kad silpniausia portalo vieta – negausi pajūryje esančių objektų pasiūla. Prieš artėjantį turizmo sezoną, kuris žada dar gausesnį užsienio turistų, ypač iš Rusijos, srautą Baltijos pajūryje, „Trumpam“ įkūrėjas tikisi, kad pavyks sudominti daugiau pajūryje apartamentus nuomojančių viešbučių, svečių namų ir pavienių fizinių asmenų.

„Šiuo metu informaciją svetainėje pateikiame ne tik lietuvių, bet ir anglų, rusų kalbomis. Netrukus turėtų atsirasti ir lenkiška versija, nes ketiname išbandyti jėgas Lenkijos rinkoje. Jei pavyktų sudominti smulkesnius Lenkijos viešbučius ir motelius, kurių šioje šalyje šimteriopai daugiau nei Lietuvoje, įgyvendintume savo maksimalų planą.

Taip pat ketiname daug dėmesio skirti pirmiesiems žingsniams Baltarusijos rinkoje, kurioje gegužę vyks pasaulio ledo ritulio čempionatas. Dėl to stipriai subruzdo šios šalies apgyvendinimo paslaugų teikėjai, statoma daug naujų apgyvendinimo vietų, o specializuotų nuomos skelbimų svetainių praktiškai nėra“, – pasakojo I. Petrenka.

Norint išsikovoti pozicijas kitų šalių rinkose labai svarbu, kad svetainė būtų matoma paieškoje „Google“, taip pat reikia ją optimizavuoti (SEO). Lietuvoje šią užduotį pavyko atlikti kokybiškai – paieškos sistemos vorai puikiai suindeksavo svetainę, tad įvedę į „Google“ frazę „trumpalaikė nuoma“, trumpam.lt išvysite pirmoje rezultatų vietoje.

Mobilioji programėlė išplėstų galimybes

Kitas svarbus artimiausios ateities žingsnis, sėkmingai įsivažiavus interneto svetainės versijai, – mobiliosios programėlės kūrimas. Jau dabar 40 proc. „Trumpam“ lankytojų atkeliauja naudodami išmaniuosius įrenginius, o ne kompiuterį.

Programėlei, I. Petrenkos teigimu, būtina geolokacijos funkcija, kad išmaniajame telefone pagal savo buvimo vietą programėlės naudotojas galėtų matyti arčiausiai nuomojamus apartamentus. Tai ypač pagelbėtų į kurortus atvykstantiems turistams, kurie iš anksto nėra suplanavę, kur apsistos.

„Tokia programėlė, mano žiniomis, minimaliai kainuotų 100 tūkst. litų, tad pirmiausia turime generuoti pakankamai apyvartinių lėšų iš esamos versijos, kitaip investuoti į programėlę neturėsime galimybių. Nebent pavyktų papietauti su Ilja Laursu ir sudominti jį „Trumpam“ perspektyvomis. Jei ne, bent naudingų patarimų, manau, gautume“, – apie svajonę užmegzti pažintį su vienu garsiausių Lietuvos IT verslininkų pokalbio pabaigoje prasitarė „Trumpam“ įkūrėjas.

Boxiukas:

Komercializavimo veiksmai

Trumpalaikės nuomos objektams bus taikomas iki 10 proc. tarpininkavimo mokestis, iš anksto įskaičiuotas į pateiktą kainą

Nuomininkai gali pagal savo skonį apipavidalinti savo paskyrą, dalytis atsiliepimais apie aplankytas sodybas, kompiliuoti mėgstamiausių sodybų sąrašus

Nuomininkai turės galimybę pateikti skirtingus įkainius už skirtingas paslaugas, publikuoti grupinius skelbimus (tai ypač aktualu viešbučiams ir svečių namams, kuriuose apartamentų daug, o jų nuoma kainuoja skirtingai)

Tie, kurie nori atsidurti pirmose paieškos vietose, mokės didžiausią komisinį mokestį. Jei apartamentų ar sodybos šeimininką tenkins vieta paieškos rezultatų gale, komisiniai atitinkamai bus mažesni. Jei sodyba turi savo interneto svetainę ir joje įsidiegs „Trumpam“ rezervacijos modulį, bus taikomos nuolaidos.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.