...

Net nesijaučia dirbantis

Verslas

2014.09.18

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Net nesijaučia dirbantis

„Army Day“ įkūrėjas - Mindaugas Pocius Asmeninio archyvo nuotr.

„Army Day“ įkūrėjas Mindaugas Pocius į mūsų susitikimą atvyko specialiu įmonės autobusiuku. Prie jo vyras dažnai pritvirtina aparatą kareiviškai košei virti. Ta košė yra pagrindinis ir pats skaniausias „Army Day“ klientų maistas. M. Pocius jiems organizuoja dieną armijoje su atitinkamomis užduotimis, rungtimis ir kitais privalumais. Tiesa, jis pats verslininko etiketės griežtai kratosi. „Army Day“ jam visai ne darbas, o tiesiog gyvenimo būdas.

80 proc. spontaniškumo

M. Pocius pasakoja, kad „Army Day“ projektas atsirado labai natūraliai, kone spontaniškai. Renginių organizavimas visada buvo didelė jo gyvenimo dalis, o galiausiai viskas atsisijojo taip, kad liko tik tai, kas arčiausiai širdies. „Aš dešimt metų bendradarbiavau su Krašto apsaugos ministerija. Pradėjau dirbti su viešaisiais ryšiais, važinėjau po įvairius renginius ir t. t. Paskui vieni užsakovai paprašė armijos dienos renginio. Padarėme. Prisiminiau visus gerus dalykus. Tada pamaniau, kad neverta daryti to, ko nežinai, nemoki, kas nepatinka. Kam kopijuoti kitus? Geriau daryti tai, ką moki. Taip prasidėjo renginių organizavimas. Tas aparatas košei virti irgi atsirado spontaniškai. Pernai per Kaziuko mugę gėrėme alų Šv. Onos bažnyčios šventoriuje ir svarsčiau, kuo čia dar užsiimti. Sugalvojau, kad ir man reikia tokį aparatą nusipirkti. Mintis šovė kovo 4-ąją, o birželio 1-ąją jau važinėjau su aparatu. Dabar visa tai jungiame“, – sako jis.

Tai ko tu eini į tą darbą, jei tau reikia dėl to keiktis? Arba neini į darbą, arba eini ir mėgaujiesi tuo. O pas mus dabar tai net ne darbas. Tik kiti tai vadina darbu.

M. Pocius

Viskas „Army Day“ gyvenime vyksta labai natūraliai. Planavimo čia mažai, nėra ir beveik jokios reklamos. Reikiami žmonės atsiranda tarsi savaime. „Mus žmonės ir gatvėje suranda. Dirbome per Vilniaus dienas. Vakare sugalvojome pasivažinėti po Gedimino prospektą. Važiuojame ir dalijame košę į kairę, į dešinę. Žvilgteliu į veidrodį ir matau, kad mus vejasi viena mergaitė. Sustojau. Pamaniau, kad nori paklausti. Ji pribėgo ir nufotografavo mašinos galą. Įtariu, kad radome potencialų užsakovą. Mes mėgstame pasireikšti būtent šitaip. Spontaniškumo elemento turime maždaug 80 procentų. Kas nors paskambina, pasiūlo ir darome. Nėra taip, kad kažką labai planuotume. Tačiau per vasarą turėjome tik vieną laisvą savaitgalį, o dabar artimiausias bus tik per Vėlines“, – teigia M. Pocius.

Žmonės parodo tikruosius save

„Army Day“ renginiai kiekvieną kartą skirtingi. Keičiasi pramogos, vietos. „Kiekvieną kartą kažkas keičiasi. Daug priklauso nuo to, kiek žmonių dalyvauja, kokios yra finansinės galimybės. Galime padaryti ką nors ir už minimalią kainą, būna, kad suorganizuojame pramogą su šokių salėmis, baru, gyvo alaus degustacijomis, vakariniais koncertais. Pramogos įvairios. Vagiame autobusą, organizuojame pratybas, kai alkoholis pradeda veikti, žmonės dar labiau atsiriša ir pradeda patys galvoti. Turime kokias keturias ar penkias rungtis, kareiviškus pietus, o antroji dienos pusė skiriama užduotims. Užduotys įvairios. Pavyzdžiui, pavogti vėliavą. Dažnai mums net nieko daryti nereikia, žmonės patys užsiveda. Būna žmonės patys žaidžia, strateguoja, o mes sėdime ir žiovaujame“, – pasakoja pašnekovas.

Jis pastebi, kad diena tokioje armijoje labai daug atskleidžia apie žmones ir tiesiog parodo, kokie jie yra iš tikrųjų. „Aš turiu keturis vaikus (kol kas tik tiek) ir visi jie yra skirtingi. Pirmas daro viena, antras kažką kita, trečias sėdi ir klausinėja, ką jam veikti, ketvirtas lipa kitiems ant galvų. Taip ir su suaugusiaisiais. Ten irgi kas nors sėdi ir klausia, ką jam dabar veikti. Pasiūlai, jis užsiima tuo kelias minutes, o tada vėl klausia, ką jam veikti. Kiti žmonės patys užsidega. Juos tiktai reikia pakreipti į reikiamą pusę ir visa grupė nueina iš paskos. Kiekvienoje grupėje atsiranda lyderių. Tai labai greitai atsiskleidžia“, – sako M. Pocius.

Pašnekovas pastebi ir tai, kad „Army Day“ pritraukia tam tikrų asmeninių savybių turinčius žmones. Žinoma, pasitaiko ir arogantiškų, perdėtai orių klientų, bet didžioji dalis yra atsipalaidavę, ieškantys nuotykių. „Tie žmonės nėra kažkokie tradiciniai. Jie visi įdomūs. Pavyzdžiui, labai smagus „Lesto“ kolektyvas. Jie bendraujantys, kaip aš sakau, nutrūkę. Ir dauguma užsakovų, kurie mus kviečiasi, turi tam tikro polėkio. Pavyzdžiui, programuotojai lyg ir atrodo užsispaudę, bet kai išveži juos į miškus palakstyti… Jie irgi kitokie. Tai ne žmonės, kurie atsisėda ir kažko laukia. Tačiau visaip būna. Pernai, kiaulės metais, darėme vienai įmonei kiaulišką vakarėlį. Ten beveik visi sėdėjo tokie arogantiški. Tačiau čia ne mūsų auditorija. Eiti įtikinėti kažkokį didelį (ar besijaučiantį dideliu) šefą, pataikauti jam mums yra nemalonu ir neįdomu. Tie geriausieji dienos pabaigoje, po programos, prašo dar ką nors nuveikti, kol dar bent kiek šviesu“, – teigia „Army Day“ įkūrėjas.

Nestokoja pankiško maišto

Pašnekovas sakosi per gyvenimą matęs daug. Pavyzdžiui, daugybę žmonių, kurie užsivilkę kostiumą iš tikrųjų užsideda kaukę. To daryti jis pats visiškai nenori. „Tikrai nėra kažkokio gyvenimo tikslo plėsti šį verslą. Čia net ne verslas, o gyvenimas. Verslas yra tada, kai tu nori uždirbti, gerinti savo padėtį, nori dar plėstis. Mes tikrai nenorime kažkaip per daug plėstis. Tikrai nelaikau savęs verslininku. Nuo senų laikų mane visi laikė panku. Taip į mane ir tebežiūri“, – atskleidžia vyras.

Kas tada yra „Army Day“? Tiesiog gyvenimas, mėgstama veikla, leidžianti ir išgyventi. „Mes su žmona dažnai pasikalbame, ar galėtume dabar dirbti kokį nors tradicinį darbą. Tikrai ne. Jeigu reikia keltis ir keiktis, tai… Kiekvieną pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ matau daugybę šauksmų: „Kas sugalvojo tuo pirmadienius? Kas čia per šlamštas?“ Tai ko tu eini į tą darbą, jei tau reikia dėl to keiktis? Arba neini į darbą, arba eini ir mėgaujiesi tuo. O pas mus dabar tai net ne darbas. Tik kiti tai vadina darbu“, – mintimis dalijasi M. Pocius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.