...

Moksleiviai startuoliai: „Džiaugsmo teikiantis verslas – nebūtinai didelė įmonė“

Verslas

2014.10.28

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

Moksleiviai startuoliai: „Džiaugsmo teikiantis verslas – nebūtinai didelė įmonė“

Darius Šalaševičius - elektroninė knygos „Effort“ pradininkas. Asmeninio archyvo nuotr.

Gelbėti jaunimą ir suteikti jam motyvacijos tobulėti, augti, domėtis – toks tikslas gimė alytiškio Dariaus Šalaševičiaus (17) mintyse. Ilgai laukti neteko. Netrukus vaikino suburta komanda jau darbavosi naujo moksleivių startuolio „Effort“ labui. Aktyvūs gimnazistai įsitikinę – net mažos idėjos gali pakeisti pasaulį, o verslas – tai nebūtinai milžiniška įmonė.

Gavo svarbų palaikymą

„Visi tikriausiai esame pastebėję, kad daugybė jaunų žmonių tiesiog degraduoja. Aš vis galvodavau, kaip tai pakeisti, ir šovė geniali idėja – sukurti knygą, kuri motyvuotų, padėtų užsibrėžti naujų tikslų bei jų atkakliai siekti“, – apie mintyse gimusią idėją pasakoja D. Šalaševičius.

„Visų pirma mane žavi naujovės, todėl norėjau sukurti ką nors tokio, kas būtų prasminga. Sugalvojęs šią idėją ėjau konsultuotis su socialinio verslumo mokytoju Donatu Vasiliausku, kuris įkvėpė, suteikė motyvacijos ir davė patarimų, kaip visa tai pradėti. Tuomet vis susitikdavome, tardavomės, dalyvavome įvairiausiuose seminaruose, renginiuose, kuriuose įgijome daug žinių, kaip toliau mums dirbti ir plėstis“, – apie svarbų pagalbininką pasakoja vaikinas.

Surinkau jaunų, kūrybingų bei darbščių žmonių komandą, su kuria stengsimės įgyvendinti užsibrėžtą tikslą kurti elektroninę knygą, padėsiančią pakeisti jaunimo mąstymą.

D. Šalaševičius

Be komandos nebūtų ir startuolio

Anot pašnekovo, šiuo metu komandoje kartu su juo darbuojasi dar keturi bendraamžiai draugai: Agnė Vaitkevičiūtė, Evelina Lazauskaitė, Lukas Kaškonas, Paulius Varpukevičius. Jaunuoliai ne tik mokosi toje pačioje mokykloje, bet ir aktyviai veikia Socialinio verslumo mokykloje bei yra nepaprastai fiziškai aktyvūs. Komanda D. Šalaševičius itin džiaugiasi – visi nariai turi savo pareigas ir darbuojasi: reklamuoja projektą, tvarko finansus, domisi naujovėmis ar kitaip padeda.

„Surinkau jaunų, kūrybingų bei darbščių žmonių komandą, su kuria stengsimės įgyvendinti užsibrėžtą tikslą kurti elektroninę knygą, padėsiančią pakeisti jaunimo mąstymą. Čia motyvuos turtingų žmonių nuotraukos bei citatos apie įvairiausius dalykus: verslą, protą, gyvenimą, pinigus ir kita. Joje bus galima rasti nemažai trumpų straipsnelių, kurie padės susitelkti į save ir siekti užsibrėžtų tikslų, – pasakoja alytiškis startuolis, sumanęs išjudinti jaunimą ir neslepiantis plėtros ambicingumo. – Vėliau ji gali būti išleista ir popieriniu variantu.“

Pravertė ankstesnė patirtis ir santaupos

Pradėjęs naują projektą vaikinas versle nebuvo visiškas naujokas. D. Šalaševičius sako prieš tai jau įgijęs patirties kitokioje veikloje: „Įmonėje „Buen Alfato“, gaminančioje rankų darbo muiliukus bei žvakes, įgijau daug patirties, sužinojau, kaip reklamuoti savo įmonę, ieškoti investuotojų. Todėl tai labai pravertė paties kurtoje įmonėje. Galiu pasakyti, kad dabar „Effort“ viskas sekasi puikiai, neturime jokių rūpesčių, nors pradžioje dėl prireikusių investicijų teko patuštinti taupykles. Vieni komandos nariai reikiamų finansų sėmėsi iš santaupų, kitiems padėjo tėvai, mat jokių investuotojų kol kas dar neradome.“

D. Šalaševičius pripažįsta – pirminė idėja nesisuko apie verslą, tačiau eigoje virto tikru verslu: „Pradžioje negalvojau, kad tai, ką sumaniau, galima vadinti verslu – juk verslas dažnai įsivaizduojamas kitaip: su importu, eksportu, daugybe darbuotojų. Dabar supratau, kad džiaugsmo teikiantis verslas – tai nebūtinai milijoninį pelną nešanti didžiulė įmonė.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.