...

Šarūnas Akelaitis: „Ką sukuri pats, tai ir yra tavo išsvajota žemė“

Verslas

2014.11.05

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: , .

Šarūnas Akelaitis: „Ką sukuri pats, tai ir yra tavo išsvajota žemė“

Šarūnas Akelaitis - ,,Pasaka iš rūsio” bendraautorius, vėliau restorano ,,Panama food garden” įkūrėjas. Asmeninio archyvo nuotr.

„Kartą, sėdėdamas viename Žvėryno kiemų po ilgaamžiu klevu, garsiai ištariau: „Kokia vieta! Jei ji būtų mano, žinočiau, ką čia nuveikti“, – į prisiminimus nugrimzta projekto „Pasaka iš rūsio“ bendraautoris, vėliau restorano „Panama Food Garden“ įkūrėjas Šarūnas Akelaitis (30).

„Po kurio laiko netikėtas bičiulio skambutis, pranešęs, jog mano pamėgta vieta išnuomojama, nepaliko vietos dvejonėms. Supratau, kad atėjo laikas Vilniui pasiūlyti kažką kitokio – maisto kurortą mieste“, – apie spontaniškai vietos ir laiko padiktuotą verslo idėją pasakoja miestiečiams restoraną su terasa po klevais šių metų vasaros pradžioje atidaręs Š. Akelaitis. Pastebiu, kad dar taip neseniai teptuko besiprašiusios sienos šiandien jau spinduliuoja stilingu interjeru. Kaipgi viskas pavyko? Ar nebuvo baimės žengti į neištirtą restoranų verslą? Maisto kurortas mieste – tai įmanoma?

Svarbiausia turėti viziją: žinoti, ką pieši, o paskui pasirinkti spalvas.

Š. Akelaitis

„Ką sukuri pats, tai ir yra tavo išsvajota žemė“, – į klausimą apie baimes atsako restorano šeimininkas. Vis dėlto suvokimas, kad geriausiai pavyksta tai, ką darai su malonumu, vyro gyvenime atėjo ne iš karto. „Dabartinę Vilniaus šv. Kristoforo gimnaziją baigiau būdamas labiau mokyklos aktyvistas, o ne moksliukas“, – ankstyvos jaunystės laikus, kai visaip priešinosi sistemai, mena pašnekovas. Tačiau maištingos sielos polėkį prislopino aplinkinių įtikinimas, jog pasirinkti prestižinę statybos inžinieriaus specialybę Vilniaus Gedimino technikos universitete yra kur kas perspektyviau. Bet neilgam! Jau trečiame kurse Š. Akelaitis metė mokslus. „Nuo pat pirmojo kurso supratau, kad tai ne mano sritis. Jaučiausi bandos dalimi, o ne asmenybe“, – vieną iš pasirinkimo priežasčių įvardija kūrybinį potencialą išlaisvinti norėjęs Š. Akelaitis.

„Projektas „Pasaka iš rūsio“ mano gyvenime atsirado netikėtai, kai su tėčiu nuvykus į Raudondvario dvarą ir vėl įspūdį padarė vieta. Su artimais draugais ėmėmės organizuoti renginius. Paniręs į šią veiklą, pamačiau, kokie artimi man yra menai. Taigi įstojau į Vilniaus dailės akademijos fotografijos ir medijos meno specialybę. Paraleliai dirbau vienoje įmonėje geodezinių brėžinių derintoju, nes „Pasakos iš rūsio“ organizavimas buvo daugiau malonumas, o ne pragyvenimo šaltinis“, – apie drąsą užsiimti mėgstama veikla pasakoja Š. Akelaitis. Sulaukęs žinios, jog išnuomojamas gamtos oazei mieste sukurti tinkamas sklypas, inžinieriaus slankmatį į fotografo objektyvą išmainęs vyras nuspendė, kad „Pasakos iš rūsio“ dvasią galima perkelti į nuolatinę vietą ir tai paversti pragyvenimo šaltiniu.

Verslui būtina koncepcija

„Gyvenime apskritai reikia daugiau atsipalaiduoti ir užsiimti savirealizacija“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovas, įgyvendinęs asmeninę svajonę ir sukūręs vietą, kurioje yra ką ne tik paragauti, bet ir pamatyti, išgirsti, užuosti. Taigi, suradęs tam tinkamą erdvę, kupinas idėjų, per tris mėnesius su draugų bei meistrų pagalba Š. Akelaitis įrengė restorano patalpas, suformavo lauko terasą. „Džiaugiuosi, jog sesers – profesionalios architektės Eglės Akelaitytės-Vertelkės – kūrybiniai sprendimai šią vietą pavertė tikru rojaus kampeliu: šiltnamis, kuriame auga žalumynai, yra ir restorano dalis, skirta svečiams. Čia pat nusileidęs virtuvės šefas pagal pageidavimą gali pasinerti į nesibaigiančias improvizacijas. Be aiškios koncepcijos verslui tai sukurti labai sunku“, – sako Š. Akelaitis pristatydamas unikalų restoraną mieste.

„Svarbiausia turėti viziją: žinoti, ką pieši, o paskui pasirinkti spalvas“, – įsitikinęs „Panama Food Garden“ įkūrėjas.

Pajauta. Tikėjimas. Darymas

Nuo santechnikos sprendimų iki šaukštų įsigijimo – visam tam prireikė daug darbo ir beveik 200 tūkst. litų. „Asmeninės santaupos, draugų indėlis, paskola“, – klasikinius investicijų verslui būdus vardija Š. Akelaitis. O kas, jeigu? Juk investicijos nemenkos, klausiu verslininko. Tačiau vyras reaguoja ramiai, sakydamas, kad pabandęs gyvenime dalykus, kurie nepatinka, prioritetą atiduodi savirealizacijai. „Juk dėl to ir imiesi, nes nebijai, kad nepasiseks“, – savo optimizmą ironizuoja Š. Akelaitis ir pastebi, kad žmonės pernelyg daug kalba apie problemas.

„Jei gali – bėk, negali bėgti – eik, o negalėdamas eiti – šliaužk, bet nestovėk vietoje“, – savo motyvaciją atskleidžia restorano šeimininkas.

Pasirodo, kurortas įmanomas!

Ieškant verslo koncepcijos atspindinčio pavadinimo, galvojau, kas yra kurortas. Taip prisiminiau vaikišką knygutę pavadinimu „Panama labai graži“. Jos herojai ieškojo išsvajotosios vietos, kurioje būtų labai gera. Ją pavadino Panama. Susimeistravę plaustą, leidosi aplink pasaulį į kelionę ieškoti svajonių oazės Panamos. Ir pagaliau ją surado. Tačiau paaiškėjo, kad tai jų senoji, gražioji terasa. Tad tai, ką sukursi, ir taps tavo išsvajotąja Panama“, – šypsosi „Panama Food Garden“ įkūrėjas.

„Panama Food Garden“

133-1415174035-661224.jpg 133-1415174035-338426.jpg 133-1415174035-423939.jpg 133-1415174035-676479.jpg 133-1415174035-959073.jpg 133-1415174035-415042.jpg 133-1415174035-370542.jpg 133-1415174035-571320.jpg 133-1415174035-208046.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.