...

SUKŪRĖ MOBILIĄJĄ ANTENĄ, STIPRINANČIĄ INTERNETO SIGNALĄ

Verslas

2014.11.19

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

SUKŪRĖ MOBILIĄJĄ ANTENĄ, STIPRINANČIĄ INTERNETO SIGNALĄ

Nemunas Pakalnis ir Arnas Paulauskis - sukūrė mobiliąją anteną, kuri mobiliojo interneto signalą gali sustiprinti 5–7 kartus. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Jei nėra gero 4G interneto ryšio, nebūtina ieškoti kito tiekėjo. Su tokia problema susidūręs Nemunas Pakalnis (26) ir Arnas Paulauskis (26) pasiūlė rinkai mobiliąją anteną, kuri mobiliojo interneto signalą gali sustiprinti 5–7 kartus.

N. Pakalnis prisimena, kad idėja kilo maždaug prieš penkerius metus dar studijuojant universitete, kai susidūrė su interneto problema: „Nuo studijų metų neturėjau greito interneto. Nors gyvenau miesto teritorijoje, Vilniuje, kabelinio interneto neturėjau, todėl galėjau naudotis tik mobiliuoju internetu. Tačiau jis silpnai veikė, strigdavo, tad bandydavau tą ryšį sustiprinti. Nuo vaikystės patiko fizika, techniniai dalykai, taigi pradėjau konstruoti reflektorius (signalo stiprintuvus), kurie jį sustiprintų. Tada pamaniau, kad ne aš vienas turiu tokį lėtai veikiantį mobilųjį internetą. Taip per draugus pradėjau siūlyti, daviau pabandyti kaimynams, kurie turėjo tokią pat problemą. Pamačiau, kad yra susidomėjimas, todėl nutariau šį produktą pasiūlyti ir plačiajai rinkai.“

Kas paprasta, tas genialu. Svarbiausia kuo paprasčiau padaryti, kad atliktų funkciją ir spręstų problemą.

N. Pakalnis

Vaikinas tvirtina, jog pagaminta antena padeda interneto greitį sustiprinti 5–7 kartus. Tereikia į antenoje esantį USB lizdą įstatyti 4G mobiliojo ryšio modemą ir prijungti prie kompiuterio: „Nusiperki anteną, ją prijungi, pastatai ant palangės, pasuki į tą pusę, kur geriau gaudo mobilųjį internetą ir sustiprina jo ryšį.“

Idėjos sumanytojas sako, kad tokia paslauga aktuali užmiestyje gyvenantiems žmonėms, kurie kabelinio interneto negali turėti, o mobilusis – silpnai veikia. Gaminant anteną buvo orientuojamasi į paprastumą, kad kiekvienas galėtų tokiu įrenginiu naudotis: „Kas paprasta, tas genialu. Svarbiausia kuo paprasčiau padaryti, kad atliktų funkciją ir spręstų problemą.“

Tiesa, šiuo metu ji veikia tik su „Mezon“ internetu. Tad ateityje dar reikia patobulinti, kad antena sustiprintų ir kitų šias paslaugas teikiančių operatorių ryšį.

Antenos kūrėjai prisimena, kad tai galbūt nebūtų išsirutulioję į verslą, jei ne pasiryžimas šiais metais dalyvauti viename startuolių konkurse. Tai suteikė galimybę pažiūrėti, kaip tokią idėją vertina ne tik aplinkiniai draugai ar kaimynai, bet ir ekspertai bei mokslininkai. Iš konkurse dalyvavusių 60 komandų buvo išrinktos aštuonios geriausios. Tarp jų pateko ir mobiliosios antenos idėja.

Pašnekovai sako, kad šiuo metu dviejų narių komandoje pakanka. Antenas kol kas jie surinkinėja patys. Jei užsakymų daugės, tada teks pagalvoti apie papildomus pagalbininkus. Patys verslininkai skaičiuoja, kad per dieną gali pagaminti apie dešimt tokių antenų.

Paklaustas, kiek investicijų reikia šiam verslui, N. Pakalnis vertina dvejopai: „Investicijos: pinigai ir žmogiškieji ištekliai – mano ir kolegos laikas. Kol kas tai didelių pinigų neneša. Dar reikia įsivažiuoti. Ko trūksta – tai laiko. Iš investicijų gavome 10 tūkst. litų prizinį fondą. Kuo padėjo? Reikia užsakyti detales, daryti reklamą, pavyzdžiui, „Google Adwords“, sukurti puslapį, logotipą – įvairios smulkmenos. Pirmi bandymai, kai tau nepavyksta, taip pat kainuoja. Kainavo ir detalės, kurių, pasirodo, nebereikia, nes jos nepasiteisino. Pabandai – neišeina, vėl bandai. Produkto ištobulinimas gana daug kainuoja.“

Norint įsigyti tokią mobiliąją anteną, reikėtų pakloti 150 litų. Idėjos plėtotojai skaičiuoja, kad jau turi 20 užsakymų. O viena ateities vizijų – pasiūlyti šį produktą užsienio rinkai, mat kitose šalyse su mobiliojo interneto ryšio problemomis susiduria dar daugiau vartotojų nei Lietuvoje.

„Kelias antenas jau pardavėme airiams. Airijoje dar didesnė problema: žmonės internetą turi, bet šviesolaidinio interneto nelabai yra, todėl naudojasi mobiliuoju internetu. O ten internetas veikia dar lėčiau. Taigi Airijoje yra dar daugiau potencialių klientų“, – įsitikinęs N. Pakalnis.

Svarbiausia turėti gerą idėją ir įdėti daug darbo

Idėjos kūrėjai kitiems pataria nebijoti pradėti. Iš pradžių negalvoti, seksis ar ne, pirks ar nepirks. Tiesiog pradėti.

„Dabar labai palankus laikas tiems, kam tik gimė idėja, nes vyksta daug įvairių startuoliams skirtų renginių, konkursų. Dalyvaujant konkurse galima išbandyti savo idėją, galbūt jo nelaimi, bet gauni iš komisijos narių naudingų patarimų, pamatai, ar tavo idėja gera. Aišku, pačiam ji visada atrodo geriausia, bet reikia ir kitų nuomonės“, – teigia A. Paulauskis.

N. Pakalnis papildo, kad gera idėja yra ta, kurią gali materializuoti. Gali ją paversti tam tikra nauda – nebūtinai pinigais, tai gali būti socialinė nauda. Tad ko reikia sėkmingam verslui? Geros idėjos ir daug noro daryti, taip pat nesustoti susidūrus su pirma problema ir nemesti visko. Tikrai reikės įdėti daug darbo, paaukoti laisvalaikį, ne tik savaitgalius, bet ir laiką po darbo, patirtimi dalijasi idėjos autorius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.