...

Atvyko mokytis aviacijos, o kartu ir pradėjo verslą

Verslas

2014.12.16

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Atvyko mokytis aviacijos, o kartu ir pradėjo verslą

Verslo partnerė Ramunė Linkevičiūtė ir Johnas Kasimba Omolo. Asmeninio archyvo nuotr.

Likimas žmogų neretai gali nuvesti į vietas, apie kurias jis anksčiau būtų sunkai pagalvojęs. Vargu ar augdamas Kenijoje Johnas Kasimba Omolo įtarė, kad gyvenimas jį atves į Šiaurės Europoje esančią Lietuvą. Tačiau taip atsitiko. Atvykęs čia jis ne tik įleido šaknis, bet ir pradėjo savo verslą – įkūrė anglų kalbos mokyklą „Jambo Group“. Su J. K. Omolo pasikalbėjome apie jo kelią į Lietuvą, mokymo džiaugsmus ir apie tai, kaip jam sekasi kurti verslą mūsų šalyje.

Į Lietuvą atvedė aviacijos studijos

J. K. Omolo sako, jog augdamas Kenijoje apie Lietuvą žinojo labai mažai. Vis dėlto galvodamas apie aviacijos studijas jis nusprendė, kad Lietuva tam būtų puiki vieta, ir pasiryžo atvykti čia. „Iš tikrųjų apie Lietuvą žinojau tikrai nedaug. Galvojau, kad tai Rusijos dalis. Tačiau po Berlyno sienos griūties atsirado daugiau informacijos, sužinojau daugiau. Žinoma, visada buvo ir toks dalykas kaip krepšinis. Taigi visada buvo du žinių apie Lietuvą šaltiniai: politika ir sportas. Rengiausi studijuoti aviaciją ir aktyviai ieškojau informacijos. Pamačiau, kad Lietuva turi gana pigią ir aukšto lygio aviacijos mokyklą. Taigi atvykimas į Lietuvą buvo savotiška investicija“, – atskleidžia pašnekovas.

Savaime suprantama, iš pradžių ištiko šioks toks kultūrinis šokas, bet su laiku viskas stojo į savo vietas. „Iš pradžių, žinoma, atkreipiau dėmesį į orą. Atvykau žiemą, todėl buvo nemenkas šokas. Tačiau laikui bėgant pripratau. Sutikau čia draugiškų, paslaugių žmonių ir dabar jaučiuosi tikrai gerai čia būdamas“, – teigia J. K. Omolo.

 

Kai baigsiu mokslus aviacijos mokykloje, bandysiu suderinti aviaciją ir mokymą. Šioje srityje daugybė iššūkių bei galimybių. Gali sutikti daug žmonių, mokytis ir augti kartu su savo verslu.

J. K. Omolo

 

Keliomis kalbomis kalba nuo vaikystės

Pašnekovas pasakoja, jog gebėjimas kalbėti keliomis kalbomis jo šalyje yra labai natūralus. „Kenijoje yra 42 skirtingos gentys. Kiekviena bendruomenė kalba bent trimis skirtingomis kalbomis. Augdamas ir pats kalbėjau keturiomis skirtingomis kalbomis. Kenijoje yra dvi valstybinės kalbos – anglų ir svahilių. Be to, aišku, yra tavo genties kalba. Galiausiai, pagal tai, kur tu gyveni, turbūt turi kaimynų, kalbančių skirtingomis kalbomis. Būdamas vaikas natūraliai bendrauji su jais ir gauni daug praktikos. Taigi augdami Kenijoje žmonės turi sąlytį su daugybe kalbų. Pagaliau Kenija yra ir turistinė valstybė. Tad tenka bendrauti su žmonėmis iš daugybės skirtingų šalių. Tai irgi padeda mokytis kalbų“, – sako jis.

Nieko keista, kad ir savo profesinį gyvenimą verslininkas nusprendė susieti su kalbomis. Be to, jam visada patiko ir mokymo procesas. „Mokyti pirmą kartą pabandžiau dar Kenijoje. Mano sesuo ten turėjo mokyklą skurdžiai gyvenantiems vaikams ir aš ten savanoriaudavau. Mokyti man patinka. Smagiausia, kai pasibaigus semestrui ar mokslo metams mokinys tau padėkoja, pasako, kad padėjai jam pakeisti požiūrį į kokią nors problemą, kad dabar jis gali kalbėti daug labiau pasitikėdamas savimi. Tai suteikia jausmą, kad keiti kito žmogaus gyvenimą į gerąją pusę. Tai suteikia pasitenkinimo, kurio negali nupirkti už jokius pinigus“, – teigia pašnekovas.

Dvi besimokančiųjų kartos

Koks mokytojas yra J. K. Omolo: griežtas ar liberalus? „Bandau pasiekti pusiausvyrą. Jeigu esi per griežtas, mokinys sunkiau priims žinias, o jeigu suteiksi per daug laisvės, jis į mokslus nežiūrės pakankamai rimtai. Taigi reikia pusiausvyros. Pavyzdžiui, atliekant praktines užduotis galima suteikti daugiau laisvės, bet mokantis gramatikos jau reikia disciplinos. Kai yra abipusė pagarba, procesas būna daug lengvesnis“, – sako jis.

Anot pašnekovo, lietuvius mokyti nėra itin sudėtinga. Kita vertus, reikia prisitaikyti prie skirtingų kartų mokinių. „Lietuvius mokyti gana lengva. Ypač jaunesniosios kartos santykis su anglų kalba yra nuolatinis. Jiems daug paprasčiau. Tačiau reikia disciplinos. Vyresniajai kartai prireikia šiek tiek daugiau darbo. Tačiau tikriausiai dėl buvusios griežtos švietimo sistemos jos atstovai labiau disciplinuoti, turi gerus mokymosi pagrindus ir tai jiems labai padeda. Reikia daug laiko skirti kalbos praktiniam naudojimui, bet pagrindines taisykles jie perpranta labai greitai“, – teigia verslininkas.

Verslas – nuolatinė mokymosi patirtis

J. K. Omolo sako, kad vienam verslą pradėti būtų buvę daug sunkiau. Dabar jam labai daug padeda verslo partnerė ir sužadėtinė Ramunė Linkevičiūtė. „Pradedant verslą užsienio šalyje labai svarbu pažinoti ką nors, kas turi čia patirties, žino, kaip viskas veikia. Pavyzdžiui, juk sutartis reikia pasirašyti lietuvių kalba. Kalbantis su galimais partneriais, vedant derybas irgi reikia lietuvių kalbos. Taigi labai naudinga turėti šalia žmogų, kuris turi reikiamų žinių. Tai labai svarbu. Ypač šioje rinkoje“, – tikina jis.

Kurti verslą tikrai niekada nebuvo paprasta, bet pašnekovas į viską žvelgia kaip į puikią mokymosi patirtį. Juk nuo pat pradžių reikėjo surasti atsakymus į dar nespręstas problemas. „Iššūkių tikrai buvo nemažai. Visgi, ko gero, didžiausias buvo pranešimas apie save. Taigi pradžioje buvo daugybė el. laiškų, reikėjo pradėti bendradarbiauti su atitinkamomis įmonėmis. Tačiau per tiesioginius atsiliepimus ir kitus kanalus žmonės galiausiai apie mus sužinojo. Suradome tas priemones, kurios mums veikia“, – kalba verslininkas.

Šiuo metu jis tęsia ir savo aviacijos studijas. Kas bus, kai jas baigs? „Manau, kad šios veiklos tikrai neapleisiu. Tikiuosi, kad mokysiu ir toliau. Kai baigsiu mokslus aviacijos mokykloje, bandysiu suderinti aviaciją ir mokymą. Juk tai mokymosi patirtis ir man pačiam. Šioje srityje daugybė iššūkių bei galimybių. Gali sutikti daug žmonių, mokytis ir augti kartu su savo verslu“, – teigia J. K. Omolo.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.