...

Sugalvojo gaminti papuošalus su tikrais augalais

Verslas

2014.12.23

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

Sugalvojo gaminti papuošalus su tikrais augalais

Agnė Ramonaitė-Bočkienė - papuošalų kūrėja. Asmeninio archyvo nuotr.

Mintis kurti papuošalus Agnei Ramonaitei-Bočkienei (29) gimė seniai – 2006 metais. Tuo metu atsirado karoliukų parduotuvių, kur nusipirkus karoliukų galima buvo pačiai susiverti norimą papuošalą. Visada mėgusi puoštis ji taip pat pabandė pasigaminti auskarus ir tuo susižavėjo. Pirmiausia papuošalą pasigamino sau, o tada pradėjo puošti ir drauges. Užsakymų daugėjo, tad nusprendė, kad iš pradžių tik papildomu pajamų šaltiniu buvusi idėja taps pagrindiniu pašnekovės užsiėmimu.

„Nors studijavau viešąjį administravimą, dirbau administratore, o pastaruosius porą metų – pardavimų srityje, vis tiek jau nuo vaikystės mane traukė įvairūs rankdarbiai, meniniai dalykai – mėgau piešti, tapyti. Taip išėjo, kad turimas darbas nepatiko, bet mėgau kurti papuošalus. Tada su vyru pasitarėme ir jis pasiūlė pabandyti užsiimti šia veikla. Verslo pradžiai dar daug įtakos turėjo pirmoji surengta paroda ir įstojimas į Lietuvos tautodailininkų sąjungą 2012 metais. Šis etapas man suteikė daug pasitikėjimo ir tikėjimo tuo, ką darau“, – sako ji.

 

Atradau juvelyrinę dervą – man pasidarė pačiai įdomu iš jos pasigaminti burbuliuką ir tada jį užverti ant kabliuko. Tai yra procesas – gamyba, liejimas. O kiekvienas papuošalas būna skirtingas.

A. Ramonaitė-Bočkienė

 

Tad prieš ketverius metus išėjusi iš pagrindinio darbo A. Ramonaitė-Bočkienė atsidėjo meninei veiklai. Nors tuo metu papuošalų kūrimas tapo populiariu užsiėmimu, pašnekovės teigimu, išsiskirti padėjo susikurtas stilius. Ji pasirinko neįprastą technologiją, kai ne tik liejamas norimos formos skaidrus karoliukas, bet ir į jį įliejama augalų. Taip gimsta papuošalai, kurių viduje gali atsidurti pienių pūkelių, žemuogių, rugiagėlių ar net kavos pupelių.

„Iš pat pradžių pradėjusi gaminti papuošalus ieškojau man patinkančio stiliaus, technologijos. Atradau juvelyrinę dervą – man pasidarė pačiai įdomu iš jos pasigaminti burbuliuką ir tada jį užverti ant kabliuko, o ne nusipirkti jau paruoštą ir per minutę padaryti auskarus. Tai yra procesas – gamyba, liejimas. O kiekvienas papuošalas būna skirtingas“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, nors Lietuvoje turbūt kas antra yra išbandžiusi verti auskarus, virti muilą ar daryti dekupažą, bet dėl vienų kitų auskarų gamybos neapsimoka prisipirkti brangių medžiagų, o ir ne visada rezultatas bus toks pat, kaip ilgą laiką tuo užsiimančio profesionalo.

Neturi meninio išsilavinimo? Tai ne kliūtis imtis papuošalų verslo

Meninio išsilavinimo neturinti papuošalų kūrėja teigia, kad dėl to jokių trūkumų nejaučia. Svarbiausia nuolat domėtis, sako ji, mat šiais laikais visą informaciją galima rasti internete. Taip nutiko ir jai, norimą technologiją rado ir, kaip ja dirbti, išmoko aptikusi medžiagos interneto platybėse.

„Technologijų ir amato pagrindų galima išmokti, o kūryba turi ateiti iš vidaus. Stiliaus jausmas ir skonis yra įgimtas dalykas, vieniems tai duota, kitiems – ne“, – argumentuoja ji.

Dar vienas rūpestis – gamtoje prisirinkti pakankamai augalų ir juos tinkamai išdžiovinti, mat kitaip nestingsta medžiaga gaminant papuošalą. Be to, ne visus augalus pavyksta įlieti, nes jie gali keisti spalvą, todėl papuošaluose yra palygti nedaug raudonų ir mėlynų gėlių. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad augalai iš parduotuvių taip pat ne pats tinkamiausias variantas aksesuarams gaminti: „Atvežtinės gėlės parduotuvėse tokios cheminės, kad beveik nieko negali įlieti, išskyrus rožes. Tarkime, jei gėlė yra violetinė, ji tampa geltona.“

Magistrantūros studijos padėjo apsispręsti kurti verslą internetu

A. Ramonaitė-Bočkienė sako, jog neužtenka vien tik išmokti naudotis technologija, kad verslas pradėtų sektis. Dar reikia surasti tiekėjų, tinkamų medžiagų ir viską išbandyti. Iš pradžių nors ir kuri papuošalus, apie tave gali niekas nežinoti.

„Kaip susirasti klientų – man buvo iššūkis. Galbūt magistrantūros studijos padėjo tai suvokti: baigiau elektroninę verslo vadybą, baigiamąjį darbą rašiau būtent apie internetinę papuošalų parduotuvę. Tos žinios nukreipė mane tinkama linkme – supratau, kad verslą noriu vykdyti internetu. Vis tiek šiais laikais žmonės daug perka internetu, nors Lietuvoje dar atsargiai“, – mintimis apie verslo pradžią dalijasi ji.

Geriausias rinkodaros būdas – nuotrauka, įsitikinusi papuošalų kūrėja. Pirkdamas internetu žmogus iš pradžių mato nuotrauką, taigi svarbus ir produkto pateikimas joje, ir šalia esantis detalus aprašymas. Šiuo metu A. Ramonaitė-Bočkienė taip pat rašo tinklaraštį, jame potencialūs klientai gali nuotraukose matyti papuošalus, priderintus prie aprangos stiliaus.

Verslo pradžiai užtenka 1,5–2 tūkst. litų

A. Ramonaitės-Bočkienės teigimu, norint pradėti tokį verslą, užtenka investuoti 1,5–2 tūkst. litų. Daugiausia išlaidų teks skirti medžiagai ir įrankiams įsigyti. „Puslapį gali sukurti draugas, socialiniame tinkle „Facebook“ galima užsiregistruoti nemokamai. Reklamų neperku – geriau yra rekomendacijos ir tikri klientai, kurie mane susiranda, nes jiems patinka mano darbai. Kol kas tokia strategija pasiteisino“, – atvirauja ji.

Papuošalų kūrėja pasakoja, kad šis verslas pradeda atsipirkti po vienų ar dvejų metų. „Iki šiol dar išgirstu įvairių nuomonių. Vieni į tai žiūrėjo labai įtartinai: „Na, ką ten iš tų auskariukų išgyvensi?“ Bet esu užsispyrusi, reikia bandyti, kodėl ne? Labai padėjo, kad palaikė šeima. Palinkėsiu nepasiduoti aplinkinių spaudimui. Jei tikrai tikite savo idėja, reikia užsispyrusiai siekti tikslo, domėtis, stengtis. Jei atsiranda bėda, nepasiduokite po pirmo iššūkio, užsispyrę eikite į priekį. Niekas kitas už jus to nepadarys, tik jūs patys“, – pataria A. Ramonaitė-Bočkienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.